Ullis R. Urgent

Joulukortteja

Markkinoilla tuhmat saavat kalleimmat lahjat .

Hyvää joulua suomalaiset ja OnneaUudelle vuodelle.  Ja Onnittelut! Me olemme saaneet maailman parhaan joulukortin eikä sellaista ole muilla.

Kela -kortti

Se on se KELAkortti. Sillä pääsee maailman parhaaseen koronahoitoon. Korttiin liittyvä järjestelmä yrittää suojella meitä siltä paskiaisvirukselta, vaikka kuinka kiukuttelemme ja valitamme miten maski ahdistaa eikä pääse jumppaan. Amerikkalaismies kysyi minulta ”Miltä se tuntuu maksaa toisten ihmisten sairaalakuluja? (How does it feel to pay other people´s medical bills?)”. Minä kysyin, että millainen olisi toinen vaihtoehto? (What would be the other option?).

Snellman istuu Suomen Pankin edessä. Vastapäätä on Säätytalo, jossa hallitus päättää koronarajoituksista,veroista ja taloudellisesta tuesta.

Verokortti

KELA-kortti edellyttää tietysti myös verokorttia. Sellainen on meillä kaikilla. Useimmat valittavat korttiin merkittyä prosenttia. Samat kortinhaltijat pitävät politiikka, joka on se meininki, jossa siitäkin prosentista päätetään – tylsänä, vaikeana tai sellaisena asiana, joka kuuluu jollekin muulle kuin minulle. Mutta maksaa kuitenkin kolmasosan palkastaan ja melkein neljäsosan jokaisen ostoksen hinnasta tämän järjestelmän ylläpitämiseksi. Eikä tässä vielä kaikki.

Verokarhuemo marssii poikasensa kanssa kortissani.

1840-luvulla  JV.Snellman kirjoitti: ”Inhimillisestä heikkoudesta johtuu, että jokainen antaa mieluummin itse almun, kuin maksaa valtiolle verotuksessa määrätyn summan vähäosaisten auttamiseen. Ja kuitenkaan yksityiset toimenpiteet eivät voi saada aikaan läheskään sitä mitä hallituksen.”

Palkkalaskelmat pitäisi julkaista selkokielellä niin, että jokaiselle selviää, miten paljon kukin rahoittaa tätä meidän Suomeamme.  Sillä rahalla saa  KELA-kortin ja Suomen passin, jotka suojaavat yksilön vapauksia, turvaavat elämää ja avaavat ovet kaikkialle maailmaan. Meillä vapaus ei tarkoita hyvätuloisten etuoikeutta tehohoitoon tai oikeutta kantaa käsiasetta, jos sairausvakuutuksensa menettänyt naapuri käy uhkaavaksi.

Markkinoilla tuhmat saavat kalleimmat lahjat. Kuva: Kansallismuseon kaupan joulukortti

Luottokortti

Pitääkö olla kiltti että saa lahjoja? Ei. No miksi myös tuhmat saavat lahjoja? Kannattaako olla kiltti? Koulussa lapsille pitäisi opettaa kotitaloutta osana kansantaloutta, koska sitähän se on – tai osana maailman taloutta. Ja lapset osaisivat päättää, miten tulevaisuudessa käyttävät korttejaan. Kertooko luottokortti luottamuksesta? Mitä se luotto on? Miten raha syntyy? Mitä me oikein tarvitsemme?

Kuva: The Financial Times -liite How to spend it.

Raha on kaunista, koska sillä voi ostaa kauneutta, älyä, rakkautta ja onnellisia perheitä – onko se totta? Raha on energiaa, jota syntyy luotosta, jota syntyy luottomarkkinoilla, jossa kukaan ei ole kiltti. Joillekin rahaa tulee niin paljon, että he ostavat vain valtaa. Jotkut  – ei ihan niin rikkaat, tarvitsevat muutaman kerran vuodessa ilmestyvän The Financial Times -lehden  liitteen How to spend it – antamaan ostosvinkkejä. Linkissä on ostosvinkkejä ja lisätietoja, jos kortilla on katetta. Tai jos sinulla olisi rikkaille jotain kivoja lahjaideoita myytäväksi ensi jouluna!

Tarot-kortteja käytän Uuden Vuoden povauksiin ja muuhun noituuteen. Tällainen jako ei lupaa rahaa eikä onnea ensi vuodelle.

Elämän valttikortti

J.V. Snellmanin mukaan talouden suhdanteet ovat rangaistus vanhoista synneistä, muun muassa ”ajattelemattomasta lainanotosta pelkästään hyvien päivien säilyttämiseksi”.  No niin. Tässä joulukortti pääministerille ja valtionvarainministerille: Ottakaa tarpeeksi sitä velkaa, mutta jakakaa rahat rehellisesti ja oikein: tulevaisuuden varalle, ei menneen pönkitykseen. Paitsi mitä nyt tulee meihin vanhoihin mummeleihin ja ukkeleihin, me tarvitsemme vähän tukea vessassa käynteihin ja viime metreihin. Mutta pitäkää huolta koulusta ja lapsista, terveistä ja kirkassilmäisistä silkohapsista.

Meidän pienet tytöt piirtävät isälle joulukorttia.

Lahjakortti

Nyt pitää ostaa lahjakortteja tulevaisuuden varalle ja panna raha kiertämään todellisessa taloudessa.

Lahjakortti vaikka kirjakierrokselle!

Osta lahjakortti: – parturiin, hierojalle, kosmetologille, osteopaatti Tarja Koivistolle, Arkadia Bookshopiin, Ayrveda-hoitoon tai virtuaalijoogakurssille Arja Rinnekankaan ohjaukseen ja Arjan Lurra -kirjakaupaan, Antikvaari-verkkokauppaan , Helsinki oppaiden tai Jyväskylän oppaiden mielettömän kiinnostaville kierroksille, saunaan, museoon, lankakauppaan , kukkakauppaan , kirppikselle, kierrätyskeskukseen , tori- ja hallikauppiaille ja myös Ullis Travel Studio myy lahjakortteja mukaville opastetuille kierroksille. Ostakaaa, ooostakaaaa!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*