Ullis R. Urgent

Helvetin vihaiset miehet

Eilen melskasivat ”Suomi ensin”-kannattajat Paasikiven muistomerkillä Mannerheimintiellä Helsingissä ja kadun toisella puolella Kiasman edessä pystyttivät irakilaiset turvapaikanhakijat telttoja viikonlopuksi ja sytyttelivät nuotioita.

Pelattiin maaottelua Suomi-muu maailma. Pelisäännöistä, eli Suomen lain mukaisesta järjestyksestä vastasivat poliisipartiot molemmin puolin katua. Irakilaisleirissä oli hiljaisia vihaisen näköisiä miehiä. Suomalaisleirissä oli kovaäänisiä vihaisia miehiä.

”Suvakit tulee tänne huuteleen ja ottamaan kuvia nettiin! Painukaa vittuun ja laittakaa nettiin niin paljon kuvaa kun kerkeette!” ”Suomi ensin” on matkittu Donald Trumpin kampanjasta.

Molemmissa poruikoissa on vain kolmisenkymmentä ihmistä, tapahtumaa seuraa ja kuvaa parikymmentä toimittajaa tai muuta kiinnostunutta.

Maahanmuuttoa ja turvapaikanhakijoita vastutetaan keräämällä ohikulkijoilta nimiä.

Helmikuun raaka tuuli puhaltaa Suomenlahdelta ja viima kiertelee jäisiä katuja ja kortteleita. Ihmiset liukastelevat perjantain ruuhkassa koteihinsa katsomaan huonoa suomalaista televisio-ohjelmaa. Ne ihmiset, joilla ei ole kotia, majoittuvat missä voivat. Me suomalaiset maksamme tässä maassa asumisesta koko ikämme, suurin osa raadannan tuloksesta menee asumisen kuluihin – kenelle?

Asumisen hinta Suomessa ja varsinkin Helsingissä on järjettömän korkea. Jos joku yrittää pummilla sisään onnelaamme, aggressio seuraa joko passiivisena tai aktiisivena reaktiona.

Täällä Pohjolassa pärjätään vain voimalla. Väkivaltaa ei näy nyt, mutta kuinka kaukana se on? Kuinka viha ja aggressio syntyvät?
Vihan synty
Vihan synnyssä ei järjellä ole mitään tekemistä, aggressio on luonnon laki. Mutta organisoitu ja orgaaninen, järjestäytynyt ja luonnollinen viha ja väkivalta ovat kaksi ihan eri asiaa. Ne molemmat lähtevät samasta sydämestä.
Vihaisen ihmisen sydän on täynnä pahaa mieltä, kaaosta, joka ylittää oman elämän mittasuhteet. Joskus tämä kasaantuu väkivallaksi.
Organisoidun väkivallan synnyttää kriittinen massa tällaisia sydän vihaa täynnä olevia ihmisiä ja lisäksi tarvitaan organisaattori. Organisoidun väkivallan organisaattori pystyy hallitsemaan oman mielipahansa, hän kohoaa sydämensä ja oman elämänsä mittasuhteiden yläpuolelle. Hän kokee hybriksen ja se tuntuu hänestä ihanalta. Kun hän kohtaa vihaisen kriittisen massan, jotain alkaa järjestyä ja viha lähtee omavoimaisesti vyörymään tavalla, jota ei pystytä hallitsemaan liikkeen sisältä, eikä ulkopuolelta. (hybris tarkoittaa liioiteltua itsevarmuutta ja -luottamusta https://fi.wikipedia.org/wiki/Hybris )

”Maassa maan tavalla” Molotovin cocktail. Taidevalokuva. Kaapelitehdas. Helsinki

Montako armeijaa maailmassa on? Montako sotilasta? Mikä on globaali tulonjaon tilanne? Mikä on maailman jäsenmaksu. Kuinka monta osatonta ovien takana vielä kolkuttaa? Ihmisen arvo organisoituneen väkivallan tilanteessa on olematon.

Donald Trumpin arvomaailmaa hallitsee Donald Trump. Amerikka ja raha ovat hänen vallankäytön kohteitaan. Muulla ei ole merkitystä.

Miten Donald Trump nettoaa Yhdysvaltain presidentin vaaleihin sijoittamansa pääoman korkojen kera takaisin? Hyvin todennäköisesti hän vahvistaa väkivaltakoneistoa, joka oli hänen suurin tukijansa. Kunnon liikemies ei koskaan pelaa omilla rahoillaan ja ottaa aina suurimman tuoton, joka markkinoilla on saatavilla. Riskit saavat kantaa muut.
Huumorin kukintaa

Torstain Hesarissa Karlsson ansiokkaasti osoittaa miten me suomalaiset suhtaudumme eteläisiin naapureihimme. Sieltä tullaan tänne töihin ja päinvastoin, rajat ovat Euroopassa auki, pääomat,tavarat, palvelut ja työvoima liikkuvat vapaasti. HS 8.2.2017

Suomalaisten hyveitä on monia ja yksi niistä on omintakeinen huumoritaju ja toinen maalaisjärki, johon jo nimestäkin päätellen sisältyy laajempaa ymmärrystä luonnon laista ja yleisestä tolkusta. ” Se Huumorin kukka se on maaliman kauneihin kukka”.

Jos et vielä ole nähnyt tätä videota, se kannattaa katsoa heti: http://areena.yle.fi/1-3983488
Ja toinen suomalainen hyve on saunominen, jossa asiat voidaan ratkaista lämpimässä, tasa-arvoisesti ja alasti. Pitäisiköhän tuoda mielenosoittajille torille yhteinen telttasauna ja panna vihaisimmat vähäksi aikaa löylyyn.

P.S. Ihmisten välinen ”ei kenenkään maa” sijaitsee jokaisen nenän edessä. Siellä keskustellaan yhteisistä asioista.
Lähteet:
Kuvat: Ulla-Maija Rouhiainen
https://fi.wikipedia.org/wiki/Hybris

Twenty Seventeen (a Dystopian Tale)


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*