Ullis R. Urgent

Karhunlaukkaa Tallinnasta

Kävimme viime perjantaina Tallinkilla tutustumassa muuttuvaan Tallinnaan. Baltic Action matkailutapahtuma oli kerännyt useita virolaisia ja muutamia suomalaisia ja ruotsalaisia palvelujen tarjoajia. Ostajina oli bussiyrityksiä Suomesta ja Ruotsista. Tehtiin rajakauppaa ja edistettiin ja kehitettiin lähialuematkustusta. pannuhalli 4Tapahtumapaikkana oli Kultuurikatel, http://kultuurikatel.ee/ , mahtava entinen lämpövoimala, jossa neuvostoajalla poltettiin kukersiittiä (palavaa kiveä).
matrix
Nyt rakennuksessa tuntuu kuin kulkisi Matrix-elokuvan kulisseissa Zionissa ( “When the war is over – That´s where the party´s gonna be”).

Toomas Tärk johtaa Visit Estonia- Viron matkailutoimistoa Helsingissä ja Marina Krause on tapahtuman järjestäjä Sumama Oy:n toimitusjohtaja.

Toomas Tärk johtaa Visit Estonia- Viron matkailutoimistoa Helsingissä ja Marina Krause on tapahtuman järjestäjän, Sumama Oy:n toimitusjohtaja.


Visit Finland, Helsinki, Estonia
Matkailun edistämis- ja myyntitapahtumia järjestetään nykyään myös pelkästään kaupallisin perustein. Matkailu on kansantalouksille niin edullinen elinkeino, että matkailua kannattaa edistää myös verovaroin. Suomessa matkailun edistäminen on yhdistetty Finpron vienninedistämistoimintaan.
Kummallista kyllä – matkailun edistämiseen halutaan käyttää rahaa entistä vähemmän. Matkailu on palvelujen – (ainoa ala joka tällä hetkellä kasvaa) –  vientiä – (ainoa taloudellinen toiminta, joka parantaa taloutta ja työllisyyttä).
Siis pavelujen vientiä. Matkailussa maahan tuleva raha pyörii omassa kansantaloudessa, koska asiakkaat kantavat rahansa mukanaan ja he haluavat päästä niistä eroon ja ostaa matkalla jotain ihanaa ja ikuista, dokumentoida oman elämänsä pois haihtuvia muistoja. Matkailun raaka-aineena on kulttuuri ja ihmistyö, joka verotetaan kotimaassa. Tässä alla rautalankamalli vaikkapa matkailuministeri Olli Rehnille:
palvelujen vientiä sMatkailu on tyypillisesti sesonkielinkeino ja alan työpaikat ovat freelancereiden ja kausityöntekijöiden hoidossa. Kokoaikaisesti itsensä työllistäminen vaatii luovuutta. Matkailuammattilaiset tarvitsevat joustavan, yrittäjyyttä tukevan kansallisen lainsäädännön. Jos jokainen matkailualan kausityöläinen työllistäisi itsensä ja kaverinsa ja pari graafikkoa ja webmasteria, ja nämä edelleen kavereitaan: siitä tulisi jo aika monta uutta duunipaikkaa.
Virolaiset osaavat tehdä kauppaa

Virolaiset osaavat tehdä kauppaa


Matkailun merkitystä monissa kansantalouksissa on helppo seurata. Voimme kuvitella, miltä Tallinna näyttäisi ilman turisteja ja heidän kaupunkiin kantamaansa valuuttaa. Tai miltä Pärnu näyttäisi. Miltähän Helsinki ja Lappeenranta näyttävät, jos venäläisturismi lopullisesti hiipuu? New Yorkin suurin vientitulo tulee turismista.
Jotkut pitävät Viroa tylsänä matkakohteena.

Jotkut pitävät Viroa tylsänä matkakohteena.


Nopeat syövät hitaat. Kumpi kansakunta, Suomi vai Viro – sen eukonkannon lopulta keksi? Virolaiset ovat olleet mestareita tässä lajissa ja päihittäneet Sonkajärvellä muut osallistujat ja nyt eukonkantoa tarjotaan Tallinnan matkailumessuilla. Lisätietoja:  http://www.eukonkanto.fi/
baltic8
On Suomessakin kivaa: Linnanmäki on ylivoimaisesti suosituin käyntikohde. Olga edusti Tallinnassa Linnanmäen huvituksia. Aikuisille Linnanmäellä on nykyään paljon mielenkiintoista tekemistä ja katseltavaa ja hyvää ruokaa (aiomme järjestää Linnanmäelle puutarharetken, mutta sen ohjelma on vielä salaisuus). Yrityksille järjestetään Linnanmäellä hauskuuksia kokouksien yhteyteen: “Ensin huvi ja sitten työ”, ilo tarttuu ja tuotto menee Lastenpäivän säätiön kautta hyvään tarkoitukseen http://www.linnanmaki.fi/ .
Merja esittelee Herrankukkaroa.

Merja esittelee Herrankukkaroa.


Suomalaisia matkailupalvelujen tarjoajia oli Baltic Action- tapahtumassa vain muutamia, mutta Suomen kysyntä on lisääntymässä Virossa. Messuilla kannattaa käydä ja katsoa mikä menee kaupaksi, että ensi kerralla on tarjolla oikeita ohjelmia. Samoilla messuilla voi tavata asiakkaita Ruotsista ja omasta maastakin, yksittäin tai ryhmissä.
Lembit-sukellusvene on selvinnyt monet katastrofit.

Lembit-sukellusvene on selvinnyt monet katastrofit.


Karhunlaukkaa ja neukkuajan betonia
Virolaiset ovat onnistuneet hienosti Tallinnan uusien kiinnostavien matkailukohteiden luomisessa. Lennusadam-museossa on mielenkiintoinen kokoelma merenkulkuun ja historiaan liittyviä isoja ja pieniä esineitä. Lennusadamin museo oli karmivalla tavalla myös ajankohtainen. Venäläiset SU27-koneet olivat edellisenä päivänä häirinneet amerikkalaislaivaa Itämerellä, paikallisoppaamme kertoi, että laiva näkyy Tallinnan satamasta.
Tallinnassa on kivoja, kiinnostavia kohteita Vanhan keskiaikaisen kaupunginosan lisäksi: Telliskivessä on mukavia ravintoloita ja kauppoja. Mutta olisi hienoa jos Rautatieaseman vanha torialue ei muuttuisi ihan hirveästi. Tavallisia toreja ja kirppareita tarvitaan.
Tallinnan toria uusitaan

Tallinnan toria uusitaan.


Tällaisen kurkunsiemenpussi-valikoiman edessä pitää olla asiantuntija.

Tällaisen kurkunsiemenpussi-valikoiman edessä pitää olla asiantuntija.


Muistatteko millaista oli ostaa torilta ketokukkakimppuja, kangasvuokkoja ja kulleroita näin keväällä ja taimia ja pistokkaita. Nyt löysin karhunlaukkaa ja suolaheinää ja vihreitä tulppaaneja. Karhunlaukasta tuli tuikeaa pestoa, siihen piti lisätä kunnolla vettä, mutta oli se ihanan vihreää ja raikasta. Suurista suolaheinänlehdistä tuli hyvä munakas. Ja tulppaaneista riitti siskollekin. Tässä Hesarin juttu karhunlaukan käytöstä ja viljelystä.  http://www.hs.fi/ruoka/a1338345130953
Tuliaisina vihreitä tulppaaneja, karhunlaukkaa ja suolaheinää.

Tuliaisina vihreitä tulppaaneja, karhunlaukkaa ja suolaheinää.


Kuvat: Kari Rouhiainen
 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*