Ulkoviitasaarelainen

Talven tuntua

 

Muistan ennen tänne muuttoa lukeneeni Algarven Suomi-Seuran nettisivuilta jutun, jossa yhden talven Portugalissa viettänyt suomalainen kertoi, ettei ollut koskaan palellut niin paljon kuin täällä ollessaan. Ihmettelin suuresti miten se muka on ollut mahdollista, omat siihenastiset kokemukseni kun antoivat olettaa ihan muuta. No nyt kun täällä on kolmas talvi menossa, olen jo monesti joutunut toteamaan että kylmähän täällä talvikuukausina on. Ja ihan erilainen kylmyys kun siellä koti-Suomessa – Atlanti tuossa vieressä pitää huolta siitä, että kosteusprosentit ovat kovia ja kun sopivasti tuulee, niin se kyllä tuntuu.

No olisi silti luullut, että Suomen parinkymmenen pakkasiin tottuneena nämä täkäläiset talvikelit eivät juuri miltään tunnu, vaan toisin on. Kun valtaosa vuodesta on tosi lämmintä, niin jopa suomalaisenkin iho kai siihen jotenkin tottuu. Mutta samalla täkäläinen kylmä alkaa tuntua oikeasti kylmältä. Alkuun ihmettelimme paikallisten pipoja ja toppatakkeja – vähän naurattikin, kun mittari kuitenkin näytti vaikkapa 12-14 plussaa. Mutta pakko tunnustaa, nyt pukeudumme kuten paikalliset – ei kuitenkaan sitä pipoa vielä. Ja nyt enemmän naureskelemme englantilaisille turisteille, jotka sitkeästi kulkevat shortseissa ja t-paidassa. Ehkäpä Britannian ilmasto on vielä paljon raaempi.

Talvi täällä on mitä suuremmassa määrin pukeutumiskysymys ja aiheuttaa pikku ongelmiakin. Jos lähdet liikkeelle päivällä, niin sopivan tyynessä paikassa ja kauniissa auringonpaisteessa mittari helposti nousee jopa 20 asteeseen. Mutta anna olla – kun siirryt muutaman kymmenen metriä varjoon ja tuuleen, niin se toppatakki on heti tarpeen. Saati jos reissusi jatkuu iltaan saakka, niin se talvitakki on suorastaan välttämätön.

Valtaosassa asunnoista on talven ajan todella viileätä – se johtuu mm siitä, että minkäänlaisia lämpöeristeitä ei juuri missään talossa ole, yksinkertaiset lasit, terasseille isot lasiseinät ja kun oviaukoissakaan ei juuri suoraa kulmaa ole tunnettu, niin joka raosta tuulee ja vetää. Ja se kirottu kosteus on ehtinyt imeytyä ihan joka seinään. Takkahan löytyy lähes joka asunnosta, mutta eipä tietenkään varaava sellainen, vaan se antaa vähän lämpöä niin kauan kun tuli palaa. Ja puu on kallista. Yleisin lämmönlähde onkin ilmalämpöpumppu, mutta sähkökin on kallista. Lattiat ovat aina kiveä, joten villasukat ovat tosi tarpeen (me onneksi ymmärsimme tuoda paljon mattoja mukanamme).

Meillä esimerkiksi kahden makkarin asunnossa on kaksi ilmalämpöpumppua – toinen omassa makuuhuoneessa, toinen olohuoneessa ja se takkakin tietysti on. Keittiössä ja toisessa makuuhuoneessa ei ole minkäänlaista lämmityslaitetta. Takkaa poltetaan lähes joka ilta ja ilmapumppujakin tarpeen mukaan, mutta yöksi ne otetaan aina pois päältä. Niinpä esimerkiksi tänä aamuna kun kahdeksan aikaan nousin ylös, keittiön mittari näytti 12,5 ja olohuone 15, kun yölämpötila ulkona oli ollut luokkaa 6 astetta. Makuuhuoneessa oli 16, mutta lämpimän peiton alla kyllä tarkeni ihan hyvin. Mutta aika nopeasti piti laittaa lämpöpumppu päälle.

Nyt kun katselin säätiedotuksia, niin siellä Suomessahan on tammikuuta ajatellen lähes poikkeuksellisen lämmintä, lievästi plussaa monin paikoin. Juuri nyt täällä etelässä on toisin. Yksi tuttuni juuri lähetti kuvia Espanjan Torreviejasta (vähän Barcelonan eteläpuolella) ja siellä oli satanut jopa sen verran lunta, että oli päässyt tekemään parikymmentäsenttisen lumiukon. Ja kehtasi ilahduttaa minua kertomalla, että tänne päinhän se kylmä ilma on tulossa. No niinhän se säätiedotusten mukaan on. Kun katson AccuWeatherin sivulta ennustetta niin se sanoo sanatarkasti näin: ”Keltainen varoitus äärimmäisen alhaisesta lämpötilasta….”. Ensi yötä on veikattu vuoden kylmimmäksi ja täällähän se siis tarkoittaa sitä, että lämpötila saattaa paikoin mennä jopa nollan pintaan. Joku paikallinen ”siviilien suojeluvirasto” on julkistanut varoituksia kylmyydestä ja muistutellut ihmisiä pukeutumaan kunnolla. Voisi kai sanoa, että se kuuluisa suhteellisuusteoria pelaa nyt tässäkin: tammikuun lämpötila lähentelee nollaa ja täällä varoitellaan ihmisiä, Suomessahan olisi jo kevättä ilmassa….

Kun tätä kirjoitan, niin kello on keskiviikkona täkäläistä 18.20. Kävin juuri tuossa terassilla katsomassa ja mittari näyttää 6,2 plussaa. Ihan kirkas taivas tietää kyllä sitä, että se tähänastinen kylmyysennätys 5,4 menee kyllä kirkkaasti rikki, jopa ne miinusasteet ovat ihan mahdollisia. Mutta pärjäähän tässä – ilmalämpöpumppu puhaltaa mukavasti lämmintä ja takkatuli antaa omaa, mukavaa lämpöään. Silti uskallan väittää, että palelen enemmän kun juuri nyt yksikään lukijoistani.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*