Ulkoviitasaarelainen

Pitkä kuuma kesä

Ei, todellakaan ei ole tarkoitus millään lailla vinoilla niille, jotka ovat kesänsä Suomessa viettäneet. Surullisina olemme lueskelleet uutisia vesisateista ja raekuuroista. Meidänkin alkuperäinen suunnitelmamme oli tulla Suomeen heinäkuussa ja viipyä elokuun loppuun, mutta suunnitelmat – näin jälkikäteen onneksi –  muuttuivat, kun tytär ilmoitti tulevansa tänne kolmen lapsensa kanssa heinäkuun alussa. Niinpä teimme sellaisen puolentoista viikon pikavisiitin Suomeen jo kesäkuussa ja siihen aikaan mahdutettiin kaikki kaivattu ja tarpeellinen – saunassa, uimassa ja kuhafileillä Vermatsaaressa, kaikki lapset ja lapsenlapset nähtiin ja sääkin oli vielä silloin jotensakin ok.

Sen jälkeen täällä Portimaossa onkin kesää sitten riittänyt ja tuo Luciferiksi ristitty helleaalto istuu vieläkin kuin tatti ainakin Portugalin päällä. Päivisin ei juuri jaksa ulos mennä, mittari huitelee aikaisin aamulla 24-26 ja vielä puolenyön jälkeenkin yli 25. Pientä helpotusta on tuonut lähes jokapäiväinen tuuli, joka yleensä heräilee loppuiltapäivästä ja tyyntyy taas yöksi. Viimevuotiseen tapaan isot maastopalot riehuvat erityisesti tuolla keski- ja pohjois-Portugalissa – tämä Algarven alue vielä on päässyt vähällä.

Tuo pikkulasten saaminen tänne pariksi viikoksi heinäkuussa ilahdutti ja toi kaivattua vaihtelua arkeen. Mutta olin kyllä ehtinyt unohtaa kuinka raskasta se itse asiassa on, kun kolme pientä elää pari viikkoa samassa taloudessa, missä on tottunut omaa rytmiään elämään. Ei hetken rauhaa paitsi yöllä ja päiväunien aikaan. Eikä aina silloinkaan – kun kohtalon ivaa oli, että kun yhtenä päivänä vaimo ja tytär lähtivät ostoksille ja minä jäin vahtimaan lasten päiväunia niin eikös kaksi kolmesta juuri silloin herännyt ja pian kuulin huudon ”pyyhkimään….! No tulihan tuokin tehtyä 25 vuoden tauon jälkeen. Ja pakko tunnustaa – mukavaahan tuo lasten kanssa puuhaaminen oli, mutta kyllä olin levon tarpeessa kun koti taas oli tyhjä, siisti ja rauhallinen. Tuli nukuttua…..

Pientä piristystä tähän kuumaan kesään on tuonut myös se, että tänne on vihdoin tulossa suomalainen kauppa/kahvila ja erityisesti tuo vaimo on ollut mukana tässä perustamisvaiheessa monin tavoin ja logon on suunnitellut poikamme – alan miehiä kun on. Homman avaus tulee olemaan Suomi 100-juhlavuoteen liittyvä Finnish Your Dinner-juttu – olikohan se 26. päivänä elokuuta. Parikymmentä täällä olevaa suomalaista on ilmoittautunut mukaan, lisäksi yksi ruotsalainen ja pari norjalaista ystäväämme. Ihan mukavalta tuntuu ajatus, että talvella täältäkin jo voisi ostaa suomalaista kahvia, suklaata, leipää, makkaraa, ym ym – ei tarvitse enää ajella Fuengirolaan asti. Siellä muuten kävimme viikon päivät sitten tapaamassa yhtä hyvää viitasaarelaista ystäväämme. Mukavaa oli…

Toinen uusi juttu oli, kun viime maanantaina olin katsomassa täällä Portimaossa Portugalin liigan ottelua. Paikallinen seura Portimonense nousi täksi kaudeksi maan korkeimmalle sarjatasolle ja hetihän piti liittyä seuraan ja hankkia kausikortti peleihin. Tulee olemaan aika hienoa mennä paikan päälle seuraamaan, kun maan huippuseurat Benfica, Porto ja Sporting Lissabon tulevat tänne. Eikä ole kovin kallista tuo lysti – liittyminen seuraan ja kausikortti 105 ja lippu peliin aina 5 ja hyvä, ihan oma istumapaikka pääkatsomossa. Eihän se fiilis ihan samaa ole kun Lissabonissa, missä Benfican stadion vetää 64.000 katsojaa – tänne kun mahtuu vaan n. 4800 mutta sama peli, samat pelaajat.

Kesä siis jatkuu ja jatkuu täällä Algarvessa vielä pitkään. Vanhaan tapaan suurin osa täällä asuvista suomalaisista palelee ja pitää sadetta siellä koti-Suomessa, turistit ovat vallanneet nämä Algarven hotellit ja rannat ruuhkaksi asti. On rentouttavaa ja rauhoittavaa asua tässä kahden kaupungin puolivälissä, parvekkeelta näkyvä golfkenttäkin on hiljainen – vain muutama tosi innokas golfari jaksaa pelata näillä helteillä. Onneksi on ilmastointi ja uima-allas tuossa pihalla. Senkin vesi kuitenkin 29-30 – ei se siis virkistä mutta kastelee sentään. Jos olisi mahdollisuus tehdä vaihtokauppaa, niin lähettäisin ilomielin vaikkapa 5 astella plussaa sinne Suomeen jos saisin pientä vesisadetta vastineeksi.

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*