Ulkoviitasaarelainen

Byrokratian rattaissa

EUssa niin puhutaan vapaasta liikkuvuudesta alueen sisällä – no liikkua ehkä voi suhteellisen vapaasti, mutta kyllä tämä muutto EUn sisällä on tehty todella vaikeaksi. Jo siellä Suomessa tein ennen lähtöä viikkoja töitä, soittelin ja nettideittailin eri virastojen kanssa saadakseni edes jonkunlaisen varmuuden siitä, että kaikki tarvittavat paperit ovat mukana. Asian teki vaikeaksi mm se, että vastaukset vaihtelivat usein suuresti riippuen siitä, kenen kanssa puhuit, jos ylipäätään pääsit oikean ihmisen kanssa puhumaan – monet asiat kun piti hoitaa vaan netissä. Moitteettomasti toimi vain eläkeyhtiö, joka kysyi mihin maahan muutat ja tarvittava paperi tuli nopeasti portugalin kielellä. No – iso mapillinen mitä erilaisempia papereita oli mukana kun tänne lähdettiin ja kaikista monet kopiot.

Täällä onneksi olen saanut apua muutamalta hyvältä ystävältä, jotka ovat täällä jo jonkun aikaa olleet. Ja samoja asioita hoitavilta muilta suomalaisilta on myös voinut kysellä neuvoja. Eikä tästä ilman apua oikein olisi selvinnytkään – niitä pakollisia virastokäyntejä kun on riittänyt ja riittää.Kaikki täällä täytettävät lomakkeet ovat vain portugaliksi, joten tabletin sanakirjalla on ollut käyttöä.  Mutta onneksi on netti, kun ensin pitää selvittää, mikähän virasto on kyseessä, kun nimi on vain portugaliksi. Sitten googletat, missä päin kaupunkia mikäkin virasto oikein on ja yrität löytää navigaattorilla perille.

Astu sisään ja näet portugalinkielisen taulun, josta pitäisi osata valita oikea nappula, jotta pääset oikeaan jonoon. Ja sitten vaan odotat vuoroasi – meidän ennätyksemme on kun yhdeksältä aamulla saimme numeron 50 ja se tuli vuoroon noin 14.oo iltapävällä. Pöydän takana vanhempi herra, joka ei puhunut kun pari sanaa englantia ja meiltä kun tuo vaikea portugali ei taitu. Mutta tarpeeksi ystävällisyyttä ja kärsivällisyyttä, niin reilussa puolessa tunnissa sekin asia tuli hoidettua.

No – täällä jo vietetyn kuuden viikon jälkeen pahin alkaa olla ohi. Huomenna olisi vuorossa Kelaa vastaava paikallinen virasto, jonne on pitänyt ensin Suomesta yhdellä lomakkeella anoa toinen lomake, ottaaa se mukaan ja täyttää kolme portugalinkielistä lomaketta, mennä paikalle ja toivoa, että niillä pääsee Portugalin sosiaaliturvan piiriin. Ja se on meille tärkeää, sillä yhdessä asiassa Suomi ja Kela toimi nopeasti – kun virallinen muuttopäivämme oli 1.1.2015 niin jo joulukuussa Kelalta tuli kirje, jolla meidät poistettiin Suomen sosiaaliturvasta. En siis juuri nyt tiedä, kuulummeko minkään turvan piiriin. Toivottavasti huomenna kaikki menee hyvin….

Vielä tuon jälkeenkin on edessä monia asioita. Edes Suomen ajokortilla en enää kauaa saa ajaa, vaan parin seuraavan kuukauden sisällä pitää mennä taas johonkin virastoon hakemaan joku paikallinen paperi, jolla saan autoa ajaa. Koko ajokortti menee uusiksi muutaman vuoden kuluttua – edes sellainen dokumenttti ei EUn sisällä kelpaa jos maa vaihtuu. Toivottavasti saamme kaiken kuntoon seuraavien viikkojen aikana, sillä kun myöhemmin keväällä taas muutamme, on lähes joka virastossa käytävä uudestaan tekemässä osoitteenmuutos. Onneksi on tuota aikaa…..

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*