Tapio Puolimatka

Miksi groomausjengien toimintaan ei puututa tehokkaasti?

Britannian hallituksen teettämän tutkimuksen mukaan groomausjengit ovat vuoden 2019 aikana käyttäneet seksuaalisesti hyväksi lähes 19 000 nuorta tyttöä, joista nuorimmat ovat 11-vuotiaita.

Groomauksella tarkoitetaan nuorten systemaattista manipulointia seksuaaliseen hyväksikäyttöön suostuvaisiksi uhreiksi. Ongelma on jatkunut Britanniassa jo 1980-luvulta asti, mutta siihen ei ole puututtu tehokkaasti useista syistä.

Jengit soveltavat terroristijärjestöjen toimintatapoja

Yksi syy siihen, ettei ongelmaan tehokkaasti puututa on jengien väkivaltaisuus. Jengien uhreiksi joutuneet tytöt kertovat, etteivät groomausjengit toimi tavallisten pedofiiliryhmien tavoin enää sen jälkeen, kun ne ovat onnistuneet viettelemään tytön vaikutuspiiriinsä. Groomauksen loppuvaiheessa ne soveltavat ennemminkin terroristijärjestöjen käyttämiä väkivaltaan, kiristykseen ja uhkaamiseen perustuvia toimintatapoja. Siksi niiden piiriin joutuneiden tyttöjen on vaikea saada apua, koska auttajat vaarantavat myös oman turvallisuutensa.

Etniset erot ja intersektionaalinen ajattelu

Toinen ongelma on se, että groomausjengit ja heidän uhrinsa edustavat eri etnisiä ryhmiä. Niinpä hallitus, sosiaaliviranomaiset ja poliisi eivät uskalla tehokkaasti puuttua ongelmaan, jottei heitä syytettäisi rasismista. Pelkona voi olla myös etnisten mellakoiden syntyminen. Niinpä on nähty turvallisemmaksi uhrata groomausjengien uhreiksi joutuvat tytöt kuin vaarantaa hauras yhteiskuntarauha.

Tätä ongelmaa kärjistää se, että syrjinnän ja sorron eri muotojen tunnistamisessa käytetään nykyään monissa länsimaissa intersektionaalista eli moniperustaista näkökulmaa, jonka avulla voidaan ”tarkastella yhteiskunnassa vallitsevia päällekkäisiä ja läpileikkaavia syrjiviä mekanismeja” (Suomen hallituksen tasa-arvo-ohjelma s. 3).

Intersektionaalisuudessa on kyse ihmisten luokittelusta heille luetun uhriaseman mukaan. Ihminen asemoidaan syntymässä saatujen ominaisuuksiensa kuten biologisen sukupuolen, ihonvärin ja etnisen alkuperän perusteella. Mitä enemmän ihminen saa uhripisteitä näiden ominaisuuksien perusteella, sitä korkeammalle hän nousee arvohierarkiassa.

Intersektionaalisuus voi olla osasyy siihen, ettei groomausjengien toimintaan puututa tehokkaasti. Jengien jäsenten etninen ja uskonnollinen tausta määrittää heidät uhriluokkaan, jonka mukaan he ovat enemmän suojelun tarpeessa kuin raiskatut valkoiset tytöt.

Liberaali seksuaaliajattelu

Kolmas syy haluttomuuteen puuttua ongelmaan on se, että sosiaaliviranomaiset ovat saaneet koulutuksensa liberaalin seksuaaliajattelun pohjalta. Sen mukaan ei ole olemassa muita seksuaalisia normeja kuin yhteisen suostumuksen normi, joka edellyttää, että osapuolet ovat tehneet informoidun eli riittävään tietoon ja ymmärrykseen perustuvan valinnan osallistua seksuaalisuhteisiin.

Liberaali ajattelu yleensä torjuu aikuisten ja lasten seksuaalisuhteet vedoten siihen, etteivät lapset pysty tekemään informoitua valintaa seksuaalisuhteista. Monet sosiaaliviranomaiset ovat kuitenkin katsoneet, että esimerkiksi 11-13-vuotiaiden tyttöjen seksuaalisuhteet voivat olla osa heidän kypsymisprosessiaan.

Tämän liberaalin asenteen synnyttämä välinpitämättömyys ja puuttumattomuus antaa groomausjengeille suhteellisen vapaat kädet. Jengit ovat onnistuneet groomaamaan monet tytöistä prostituoiduiksi, joiden avulla jengit voivat hankkia itselleen tuloja.

Päättäjien passiivisuus

Ongelma ei ole Suomessa vielä paisunut vastaaviin mittasuhteisiin kuin Britanniassa, mutta ongelma on jo olemassa. Britannian suurimpia virheitä on ollut salata asiaa koskeva informaatio suurelta yleisöltä. Vaikka tätä on perusteltu yhteiskuntarauhan säilyttämisellä, hintana on ollut kymmenien tuhansien nuorten elämän rikkoutuminen.

Päättävissä asemissa olevat ihmiset ovat usein kiinnostuneempia oman valtansa ja etujensa säilyttämisestä kuin puolustuskyvyttömän ihmisryhmän suojaamisesta. Siksi tarvitaan avointa yhteiskunnallista keskustelua, joka ei salli poliitikkojen ja viranomaisten paeta vastuutaan nuorten elämän suojaamisesta.

Kommentit (38 kpl)

 • Keuhko

  Miksi Keskisuomalainen antaa etusivullaan tilaa tällaisille huuhaa – tyypeille, kuin mitä Tapio on?

 • Jape

  Nm. ”huhhuh”, ei täällä mikään kalikka ole kalahtanut, mutta nämä Puolimatkan jorinat ovat niin typeriä, että on pakko vähän välillä avautua. Puolimatka esittää täällä vain kysymyksiä, mutta ei ratkaisuja, vaikka on pyrkimässä kaupunginvaltuutetuksi. Ei sinne kaivata kyselijöitä vaan jämäköitä oman kantansa ilmaisijoita ja kyvykkäitä päätöksentekijöitä. Yksi Puolimatkan järjettömistä blogikirjoituksista oli otsikoitu: ”Onko käynnissä kampanja pedofilian laillistamiseksi” joka oli sisällöltään niin luokatonta paskaa, että pitää ihmetellä, eikö Keskisuomalaisella ole minkäänlaista ennakkotarkastusta sivuillaan julkaistuun sisältöön. Sen jälkeen noita Puolimatkan pään sisäisiä kampanjoita on ollut milloin mistäkin aiheesta. Jos Puolimatka haluaisi oikeasti puuttua groomausjengeihin, niin sanoisi suoraan, mitä pitää tehdä, eikä kirjoittelisi tyhjänpäiväisiä lätinöitä. Kaikesta Puolimatkan kirjoituksista paistaa läpi, että hän ammentaa totuutensa ja elämänarvonsa ”suuresta satukirjasta” eikä äärimmäisen kapeakatseisena mitään muuta päähän mahdukaan. Miellyttävä persoona?? Olen vahvasti eri mieltä. Tänne KSML:n blogiin on näköjään helppo kirjoitella mistä tahansa, vaikkei mitään sanottavaa olisikaan, kunhan vaan nimi ja naama pysyvät näkyvissä kunnallisvaaleihin saakka – ja lehden tilaajat maksavat hänen vaalimainonnan. Kuka muuten olisi se ”muu hyvä blogisti”? Sinuhe Wallinheimoko, joka oppositiossa katkeroituneena itkee tasaisin väliajoin hallituspuolueiden tekemisiä ja tekijöitä. Säälittävää! Huuhaa tyyppejä molemmat, kuten nm. ”Keuhko” Puolimatkasta totesi.

 • Krysostomos

  Puolimatka taitaa ulkonäön perusteella olla ns puuttuva lenkki. Lähisukulaisillahan on Nykäsen Matin sanoin parittelu aina mielessä. Uskovaisiin on lie geneettisesti insesti jäänyt dominoivana ominaisuutena.

 • Mape

  Japella hermo pinnassa?Näitä ”japeja”tuntuu riittävän ”viisauksineen”Jätetään omaan ”arvoonsa”.

 • Jape

  Nm. ”Mape”, jos ei ole tuon painavampaa sanottavaa, niin kannattaisiko jättää keskustelu muille? Silulla taitaa olla argumentit hyvin vähissä, mutta kannustan silti haastamaan alkuperäisen blogikirjoituksen/kirjoittajan kuten kommentoijatkin.

 • Mara

  Taas älähti se kuuluisa koira kalahduksen jälkeen

 • Jape

  Mara/Mape, onko sinulla käynnissä kampanja järjen valon sammuttamiseksi?

 • Juupajuusanopaspartu

  Jape ja muut arvostelijat. Tässä tekstissä ei näy kirjoittajan vakaumus oikeastaan missään mielessä, ellei tietenkin tiedä sitä ja toiseksi voisi miettiä asiasisältöä, eikä niinkään kirjoittajan uskonnollista näkemystä. Asiasisältö on varmasti painavampaa, mutta Puolimatkan vakaumus on minusta toinen asia. Jos tä’män olisi kirjoittanut vaikka Li Anderson, niin voisi olla aika eriäviä kommentteja, kuin nyt, kun kyseessä on ihminen joka on saattanut sanoa myös uskontoväritteisiä argumentteja aihepiireille. Itse katson asiasisältöön, en niinkään siihen kuka sanoo ja myös lähdetekstit ovat tärkeitä arvostellesamme kirjoituksia. Jos asialliseen kommentointiin ei pysty niin kannattaa jättää kommentit kirjoittamatta. Itse en katso ihmiseen vaan asiaan, sillä jos ihmistä tuijotetaan niin ohitetaan aika usein se tärkeä pointti mistä ihminen puhuu tai yrittää puhua teksteissään. Kukaan ei ole läpensä paha taikka hyvä, sen on historia todistanut moneen otteeseen. Joten ihmiset, pyydän, älkää heittäkö lasta pesuveden mukana, vaan tutkikaa asiaa ja sen jälkeen kommentoikaa, muuten tämä menee lastentarhatason, lällättelyksi.

 • Jape

  Kyllä se vakaumus rivien välistä paljastuu, mutta olet nm. ”Juupaj….” oikeassa siinä, että asiasisältö on tärkein. Mikä se on Puolimatkan kirjoituksessa? Se, että Suomeen tulee väkeä ulkomailta ja Suomeen muodostuu etnisiä vähemmistöjä. Puolimatkan voivottelut eivät poista pakolaisongelmaa, joten hänen esittämä ratkaisu lienee se, että käännytetään rajalta kaikki, vai pitäisikö kokeilla Puolimatkan kovasti komppaavan Räsäsen ideaa, että vain kristityt päästetään läpi ja muut käännytetään. Entäpä sitten kun ulkomailta on jo muuttanut väkeä tänne, niin pitäisikö heitä kieltää tapaamasta toisiaan, koska siitähän syntyy groomausjengi? Suomen lakiin muutos, että joitakin ihmisiä kielletään tapaamasta muita ihmisiä? Sitten tuo Puolimatkan väite sosiaaliviranomaisten toiminnasta: ” Monet sosiaaliviranomaiset ovat kuitenkin katsoneet, että esimerkiksi 11-13-vuotiaiden tyttöjen seksuaalisuhteet voivat olla osa heidän kypsymisprosessiaan.” Suomen lain mukaan seksisuhteet ovat laittomia alle 16 vuotiailla, joten jos Puolimatka tietää yhdenkin sosiaaliviranomaisen pitäneen 11-13 vuotiaiden seksisuhteita hyvänä asiana, hän voisi ilmoittaa asiasta poliisille, eikä voivotella asiaa lehtien palstoilla. Epäilen tuon väitteen paikkansa pitävyyttä. Tässä on kyse Puolimatkan vaalikampanjasta, jossa lietsomalla asioita saadaan nimi ja naama esiin vähän joka paikassa. Kunpa joku joskus esittäisi hänelle kysymyksen: ”mitä konkreettista sinä asialle tekisit, jos saisit päättää”.

 • Jaze

  Näköjään ainakin puolet kommentoijista olisi puuttumatta muslimitaustaisen groomingjengin toimintaan, jos olisivat lastensuojelussa, poliisissa tai kuntapäättäjinä. Sen verran ärhkäkästi ammutaan sanansaattajaa, syytellään vääristelystä ja siirrellään keskustelua toisaalle.

  Aivan kuten kyseiset tahot Briteissäkin olivat puuttumatta.

  Virkavastuulla toimivat ja lastensuojelun mokanneet tulisi myös tuomita, eikä pelkästään nämä lastenraiskaajat ja -murhaajat. Jep, useita uhreja ja heidän läheisiäänkin on murhattu hiljentämään syytökset ja todistajat. Kyse on todellakin terroristisesta toiminnasta tai järjestäytyneestä rikollisuudesta eikä enää ”pelkästä” lasten seksiorjuuttamisesta.

 • Augustus

  Nyky-Suomen ajatuspoliisit ovat luoneet sellaisen yhteiskunnan ideologisesti motivoituine viharikoslakeineen, ettei edes lasten hyväksikäyttöön uskalleta puuttua.

  Koska kaikki arvot ovat Suomessa relatiivisia dogmaattisesti, punnitaan kunkin yksilön mielihalujen ja -hyvän kautta ja uhriutuminen (=koska pahoitin mieleni, mielipiteen esittäjän täytyy olla väärässä) on voimissaan, ei ole muuta tietä kuin tie turmelukseen. Ikävä vain, että liberaalien unelman toteutuessa ja valtion muuttuessa yhä totalitaarisemmaksi kärsijöiksi joutuvat lapset.

 • Vieno

  Jokohan tätä karvanaamaa olisi taas saatu katsella riittävästi?

 • huhhuh

  Vienon viiltävän älykkäät kommentit tästä vielä puuttuivatkin (sarkasmia, jos et ymmärtänyt, Vieno)

 • Vieno

  Hei ”huhhuh”, auta nyt edes vähän, mitä se sellainen sarkasmi oikein on, jotakin syötävääkö?

 • Jumalan vasara

  Jeesus on syntynyt uudelleen.
  Halleluja!

 • Jape

  Oliko isä mukana synnytyksessä ja tiedätkö milloin pääsee synnäriltä kotiin?

 • Tosi Asia

  Oliko Maria varmasti neitsyt synnyttäessään? Ja kävikö kuitenkin vanhanaikaisesti, että ehkäisy unohtui tai kumi puhkesi?

 • Aleksander

  Kyllä sä Jape taidat olla trolli, Tapio tuo oikeasti koko yhteiskuntaa koskevia ajankohtaisia tärkeitä tietoja, kuten groomustouhusta,se oli vähintään 19000 tuhatta nuorta, joiden elämä tuhottiin ja sä kehtaat tuoda esille joidenkin uskonnollisten ryhmien yksittäisiä tekemiä seksuaalisia rikoksia,jotka ovat tietenkin täysin tuomittavia, mutta liikutaan täysin eri ulottuvuudessa,pelkästään uhrien määrän suhteen ja monen muun asian suhteen. Ja yleensä pitääkö meidän siis vaijeta groomaus rikollisten tekemisistä,koska Suomessa on esiintynyt hyväksikäyttötapauksia, esim. joidenkin lestadiolaisten taholta? !

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*