Talonpoikaistoimittaja

Odin sotureitten esikuvako Lannevedeltä, no ei suinkaan

Talonpoikaistoimittaja Risto asteli sisälle Lanneveden Sampolan eteiseen ja sai piletin lipunmyyjiltä niin kuin toimittajat yleensä saavat – ilmaiseksi. Hevosten hirnunta kuului ulkoa, vielä eivät pelimannit soittaneet tai sitten se piti taukoa ja niinpä Risto siirtyi salin takana olevalle parvelle ja katseli sieltä väkeä, joka oli pukeutunut parhaimpiinsa, kuten tuohon, kieltolain aikaan kuului. Lanneveden kuuluisa Pamppukaartikin oli paikalla salin perällä aivan parven alapuolella ja johtajina tällä kertaa Eeti Hänninen ja Arvi Liimatainen.

 Lanneveden pamppukaartissa oli toistakymmentä jäsentä ja kaarti perustettiin vuonna 1927 Lannevden koululla ja aloite lienee tullut opettaja Taavi Sillantaukselta. Iltamatilaisuuksissa kaartilaiset antoivat pontikka- pirtukauppiaille kurinpalautusta omatekoisilla pampuilla. Vieressä Hannes Hännisen kuva siitä, kun Toivo Oksanen, Arvi Liimatainen ja Veikko Oksanen tuhoavat viinatehtaan Hoikanperällä vuonna 1931.Tuona vuonna raittiuslautakunnan apuna oli neljä ryhmää, joilla oli käytössään kolme taskuasetta, kaksi piikkimattoa ja patukoita ja lytyjä. Raittiuspoliisit eivät kovin suurta t uona vuonna saaneet, vain 40 litraa väkijuomia. .(Heikki Junnila: Saarijärven historia 1865-1985, Paavon Saarijärvestä kaupungiksi, Saarijärvi 1995.)

Lanneveden pamppukaartissa oli toistakymmentä jäsentä ja kaarti perustettiin vuonna 1927 Lanneveden koululla ja aloite lienee tullut opettaja Taavi Sillantaukselta. Iltamatilaisuuksissa kaartilaiset antoivat pontikka- pirtukauppiaille kurinpalautusta omatekoisilla pampuilla. Vieressä Hannes Hännisen kuva siitä, kun Toivo Oksanen, Arvi Liimatainen ja Veikko Oksanen tuhoavat viinatehtaan Hoikanperällä vuonna 1931.Tuona vuonna raittiuslautakunnan apuna oli neljä ryhmää, joilla oli käytössään kolme taskuasetta, kaksi piikkimattoa ja patukoita ja lytyjä. Raittiuspoliisit eivät kovin suurta t uona vuonna saaneet, vain 40 litraa väkijuomia. .(Heikki Junnila: Saarijärven historia 1865-1985, Paavon Saarijärvestä kaupungiksi, Saarijärvi 1995.)

Pelimannit alkoivat soittaa näyttämöllä ja väki aloitti tanssin ja Risto siirtyi salin puolelle, hivuttautui sitten seinustaa pitkin tarjoilutiskille ja kaatoi itselleen kahvia kannusta joka lipsahti riston vasemmasta kädestä, putosi tiskille, jolloin kahvia roiskahti riston jaloillle ja sitten kannu kaatui ja kahvi valui tiskiä pitkin laatikkoon, josta pursusi setelirahoja. Kun Risto kurottautui nostamaan kannua estääkseen enemmät vahingot, kirkaisi myyjätär koska luuli riston kahmivan rahoja eika kannua. Risto yritti selillää, mutta kuuli jo kuinka Pamppukaarti lähestyi pamppujaan kalisutellen ja niinpä risto kääntyi selittääkseen mistä oli kyse kun näki, että mustalais-Oskari yritti vähän maistissaan tanssia Hultansa kanssa mutta töni samalla muita niin että nämä lopettivat tanssinsa ja vetäytyivät huojuvan pariskunnan ympäriltä jossa oli nyt hyvää tilaa pamppukaartilaisille ja ne aloittivatkin Oskarin pamputtamisen hultan nyt vuorostaan kirkuessa ja sitten pari kaartilaista lähti viemään Oskaria putkaan ja toiset Hultaa ulos.

Pian pamppukaartilaiset palasivat ja lähestyivät nyt toimittajaa, joka edelleen nojasi kameroineen ja kahvikuppeineen tiskiä, jolta nyt oli jo kaatunut kahvi pyyhitty pois. Risto kääntyi katsomaan myyjätärtä selittääkseen vielä asiaa mutta tämä osoitti kaartilaisille toimittajaa kädellään ja kun Risto kääntyi, hän näki ensimmäisten kohottavan pamppujaan iskuvalmiiksi ja silloin Risto huusi Arvin ja Eetin nimiä niin kuuluvasti että heräsi….

Risto pyyhki hikeä otsaltaan ja muisti että Lannevedellä tosiaan toimi Pamppukaartio 1920- ja 1930-lukujen vaihteessa. ´Sillä oli ihan viralliset säännöt ja johtajansa Soldiers Of Odinin Finlandin tapaan. Kaarti tarkoitus oli viinapoliisien kanssa paljastaa pirtun salakuljettajia ja pontikan keittäjiä ja estää muuta laittomuutta. Siellä olikin pamputettavia ihan riittävästi, kuten Arvi ja Eeti myöhemmin kertoivat. Taisipa siinä tulla hoideltua muutamien jäsenten henkilökohtaisia kalavelkojakin, ja tyyppejä, joiden kerholaiset eivät halunneet kylälle asettuvan..

Kommentit (1 kpl)

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*