Randevuu

Puttos Sytte – mies ja salaperäinen kassi

Moni on yrittänyt selvittää tämän pienen, alati suu virneessä olevan kulkijan laukun sisältöä. Se kassi oli jo parhaat päivänsä nähnyt, mutta sisältöhän siinä edelleen jaksoi ihmisiä kiinnostaa.

Sytte oli hiljainen ja rehti mies, ei hän pulloon sylkäissyt, kukapa nyt valtion juomaa uskalsi uhmata. Hän kulki keskustan ja Markkamäen väliä vilkuillen välillä taakse päin, kassi aina visusti mukanaan. Sytte oli myös urheilumies, pyörällä hän ajoi – satoi tai paistoi.

Hän oli lakia kunnioittava mies, ei kuultu pahaa sanaa sanottavan hänen käytöksessään.

Se salkku ei kuitenkaan jättänyt koskelaisia rauhaan, monen ihmisen yöunet ovat menneet tätä ongelmaa ratkoessa. Moni kysyikin varovasti ja suorastaan anoi Sytteä kertomaan salkun sisällöstä, mutta ei hän korvaansa lotkauttanut moiselle pyynnölle.

Valtuusto otti vihdoinkin asiaan kantaa. Äänekosken Martat oli tunnetusti oikeudenmukainen yhdistys, ja kun vastassa oli oman kylän pieni kulkija uskottiin tämä tuikitärkeä asia heidän ratkaistavaksi. Marttoja oli kymmenen ja ilta oli ohittanut kello yksitoista illalla, osalla oli kutimet mukanaan. Vihdoin näkyi liikettä tiellä. Sytte se siellä.

Rouva oli valittu puhemieheksi, esitti asiansa ja Sytte nyökkäsi, Martat asettuivat jonoon ihmettä katselemaan.

Sytte sytytti taskulamppunsa, suuntasi sen kohti kassia. Jono eteni nopeasti ja pian kadulla oli hiljainen joukko ihmetteleviä kotiäitejä.”Tästä ei sitten puhuta” – päätettiin.

Kutimen nopeus on normaalisti 80 silmukkaa minuutissa mutta nyt vauhti hipoi jo 350:sataa. Jotain kummallista oli tapahtunut. Mitä oli kassissa?

Valtuuston puheenjohtaja ei saanut mitään irti Marttojen vierailusta, tiedettiin vain että villasukkaa syntyi nyt ennätystahtiin.

Nyt olivat järeämmät keinot tarpeen!

Paperiliiton miehet tehtaalta lähtivät nyt Sytteä tapaamaan. ” Pikkujuttu, kyllä Sytte minulle paljastaa salaisuutensa ”. Kuuden raavaan miehen joukko lähti johtajanaan Kokko-Arvi.

”Kaksi vapaapäivää mieheen” sen siellä tehtaalla lupasivat Syten kassista, miehet naurahtivat. Nuo miehet odottivat kuin pikkupojat karkkikaupan ovella, kun vain Sytte ilmaantuisi. Tulihan se sieltä, ja samat toimitukset kuin edellisillä katsojilla. Ja sama katse miesten ihmetellessä.

” En saa varmasti enää nukuttua, oli se semmoinen pommi, ei enää tässä iässä” oli se – kassi – sarjassaan ehdoton ykkönen”. Muut paperimiehet eivät saaneet sanaakaan suusta, tärisivat vaan!

Kokko-Arvi sai ylimmäisen paperimiehen arvonimen ja itsenäisyyspäivänä reservin luutnantin korotuksen, rohkeudesta! Presidentti muisti henkilökohtaisesti Arvia kukkapuskalla, tammenlehvillä koristettuna. Kokko oli puoli vuotta sairaslomalla ja kuntoutukset siihen päälle. ”Oli se semmonen kokemus, joutas täältä jo pois!”

Valtuuston puheenjohtaja mietti miten saadaan tämä kassin arvoitus ratkaistua. Ne nauraa meille Jyväskylässäkin. Siksi hän määräsi matkustuskiellon läänin pääkaupunkiin, Jyväskylään.

Minnuu pelottaa, sanoi yks lautamies…

Jatkuu…

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*