Randevuu

Pankinjohtajan kauniit tyttäret

Kylläpä Äänekoskella myllätään, kotikylä on nyt melkoinen sekamelska. Nelostien risteyksessä tarvitaan ajotaidon lisäksi arvaustaitoa, että osaa jostain tullessa Äänekoskelle. Sitten keskustassa on Kauppakadun remontin vuoksi sellaiset panssariaidat, että aivan kuin olisi Äänekoski-Suolahti -sota käynnissä.
Viiskulman liikenneympyrään ideoidaan taideteosta, se on hyvä idea, mutta erikoisella tavalla rajoitettiin taiteilijan luovuutta määrittelemällä aihe eli vaakunan joutsenet ja materiaaliksi metalli. Lisäksi se sama idea on käytössä naapurikunnassa Viitasaarella, jossa liikenneympyrässä on hauskasti kalaparvi.
Toivottavasti olohuone ja keittiö Wille saa kunnollista näkymätilaa Viiskulmassa tarpeeksi, onhan se miljöö ainoa kulttuurihistoriallisesti merkittävä paikka Äänekosken keskustassa. Viiskulmassa oli pieni pyöreä kioski 1960-luvulla, se oli kantapaikka minunlaiselle polkupyörällä ajelevalle pojalle.

No, onhan toinen vanha talo,  vuonna 1938 rakennettu SYP:n konttori, siitä muistuu mieleen kun konttorinjohtajana Tuomisto oli 70- luvulla. Meillä oli kesäpaikka tuolloin Laajarannassa ja Tuomistoilla oli kesähuvila myös samalla seudulla. Tuomistolla oli erityisen hyvin muistiin jääneet kauniit tyttäret.


Kauppakadun myös vanha rakennus on torin liikenneympyrässä ja aikoinaan toimi pankkina ja Kansaneläkelaitoksen toimistona toiminut rakennus. Siinä tilassa on paljon sukuni historiaa; äitini oli siinä pankkineitinä, hänen isänsä Kansaneläkelaitoksen aluepäällikkönä ja äitinsä tilan siivoojana.

Suomen tunnetuin taidemaalari Aleksi Gallen-Kallela toi ensimmäisen Keiteleellä nähdyn moottoriveneen Suolahteen josta se ajettiin Konginkankaalle, tiettävästi taiteilijan ystävänä ja ehkä Keiteleen retken innoittajana oli kelloseppä Minkkinen.  Hänen poikansa, suolahtelainen kelloseppä Minkkinen vietti kesälomansa meidän lähinaapureina.
Lopputuloksena oli kuitenkin useita Lake Keitele -nimellä ristittyjä tauluja, joita muun muassa Lontoossa kävi pari vuotta sitten katsomassa miljoonia ihmisiä. Taulusta on tehty kasseja, mukeja ja jopa kansituoleja. Gallen-Kallela on melkoinen tähti maailmalla, jonka mainetta kannattaisi hyödyntää Äänekoskella.

Suolahti on viettänyt kotiseututoimintaa lukuunottamatta pitkään hiljaiseloa kunnes Kuusysifestarit syntyivät. Ravintoloitsija ja festarinjärjestänä Matti Leppänen on Viljos-olutravintolasta, jossa minä olin janoa sammuttamassa 70-luvulla, tosin se toimi silloin ”Lekkeri”-nimellä. Koskenpirtissä Äänekoskella oli kai liian monta isän tuttua, oli vähän turvallisempaa ottaa etäisyyttä Suolahteen asti.
Vielä kahden musiikilliset onnittelut, nuori äänekoskelainen harmonikkavirtuoosi Jonna Hytönen menestyi Ikaalisen Kultainen Harmonikka -kisassa sijoittuen kolmanneksi.
Eiköhän me kaikki yhdytä onnitteluihin, kun Teppo Seppänen täytti 50 vuotta.

Hänen kunniakseen onnittelulaulu: Billy Currington – People Are Grazy

https://youtu.be/PKpQRjj_WbU

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*