Randevuu

Kaksi kovaa koskelaista, Duo Tornado ja lauluntekijä Pekka Lehto

Olin 1990-luvun Taurus Music Oy:n palveluksessa. Se oli yhden suomalaisen kevyen musiikin legendan, Ande Päiväläisen, yritys.

Yksi suurista hankkeista oli silloin Mestarit areenalla -kiertue suurimmissa jäähalleissa ja lopulta Olympiastadionilla. Idea tähän Kirkan, Hectorin, Pave Maijasen ja Pepe Willbergin yhteisesiintymiseen tuli oikeastaan Nokia-yhtiöiden suosituista henkilökuntatilaisuuksista, joista yksi ensimmäisistä järjestettiin Äänekoskella.

Tutustuin 1990-luvulla uusiin äänekoskelaisen musiikin tekijöihin. Pekka Lehto oli tuttu jo aikaisemmilta vuosilta, hän oli tehnyt keikkaa laulaen myös omaa musiikkiaan. Pekka tarjosi minulle omia laulujaan levytettäväksi ja sieltä löytyi ” Vanhan laulajan toive “. Sillä laululla me yritettiin Syksyn Sävel – kilpailuun; no eihän se loppukilpailuun selvinnyt, mutta siihen aikaan järjestettiin ” Syksyn Sävelen karsitut” –ohjelma, joka näytettiin TV1 :ssä ja siellä Pekan ja minun yhteinen hieno biisi sai ensiesityksen. Kappaleen sovituksen teki Vesa Anttila, tunnustettu studiomuusikko, myöhemmin hän meni naimisiin laulaja Erinin kanssa.

Siitä näyttävästä tv-yhteistyöstä alkoi minun ja Pekan jo yli kaksikymmenen vuotinen ystävyys.

Duo Tornado oli siihen aikaan Keski-Suomessa saavuttanut melkoista menestystä. Aluksi pidin näitä duon kavereita tärähtäneinä, outoina hiippareina ennen kuin selvisi, että asialla olivat taitavat muusikot Jukka Vehkala ja Teppo Seppänen eli Duo Tornado.

Duo soitti Äänekosken seudulla 70-80 lukujen hittibiisejä; sovituksissa ei säästetty ketään; eikä kukaan – joka koki olevansa tähti Suomessa – ollut yhtään mitään, jollei saanut kappalettaan Tornadojen esityslistalle. Oma suuri hittini Prinsessa – 65 kuulosti vähän ironiselta, tai parodialta tai ainakin hauskalta sovitettuna aivan omintakeiseen tyyliin.

Jo Taurus Musicissa minulle oli valjennut kuinka kova juttu on nostalgia eli vanhat hyvät laulut nykypäivän bilebändeissä. Ja Tornadohan soitti niistä parhaat palat omilla keikoillaan.

Silloin vuonna 1995 alkoi minun ja Duo Tornadon yhteistyö. Minä hoidin Helsingin seudun keikkojen järjestelyt ja Tornadon pojat siitä pohjoisemmat. Samankaltaisia keikkoja veti Taurus Musicin toinen bändi, Jean S. Se soitti voimalla kymmenen miehen ja tornadolaiset veti saman kahdestaan. Helsinkiläinen kymmenmiehinen Jean S. oli jo silloin todella suosittu, mutta sopi vain suurille keikoille.

Duo Tornado perustettiin 1992, ja on kokenut soittajan riemut asuessaan Äänekoskella, aika etäällä pääkaupungista.

1995 musiikin monitoimimies Holle Holopainen huomasi poikien humoristiset versiot vanhoista vinyyleistä ja he tekivätkin keikkoja yhdessä aina Frank Pappa Showhun saakka, jota esitettiin televisiossa.

Duon levytysura jatkui Atte Blomin kokoamalla ” Kinkkukaravel-levyllä, joululevyllä Joulu avaruudessa ja Jukka Vehkalan The Quomat-yhtyeen vuonna 2014 julkaistulla Rokki tulee, oletko valmis -äänitteellä.

Toinen Tornadoista, Teppo Seppänen, on maineikkaan jazz-tanssiorkesterin muusikon Antero Seppäsen poika.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*