Randevuu

Jäikö Prinsessa -65 auton alle Koskenhovin edessä?

Suurin hittini on tähän mennessä Prinsessa -65. Prinsessa tavallaan täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Siinä kerrotaan Katista, joka metsästeli bändien kavereita. Moni on kysynyt, josko Kati oli Äänekoskelta. Laulussa Kati jää auton alle kantakrouvin edessä, mahtoiko se olla takavuosien Koskenhovi. Tuskinpa oli, Hector sanoittajana ei kyllä tuntenut Äänekosken Kantakrouvia? Kyllähän Äänekoskellakin oli aktiivisia tyttöjä, mutta kyllä tuo auto-onnettomuus oli keksittyä.

”Prinsessa – 65” on alkupäiselta nimeltään Queen of 64, sen sävelsi ja sanat kirjoitti amerikkalainen Neil Sedaka joskus 70-luvun alussa.

Etsittiin hyvää, tasokasta hittibiisiä 1975 alkaneelle levytysuralleni, se löytyikin Neil Sedakan runsaasta tuotannosta. Olihan sieltä saatu mm. Kirkan levyttämä ”Kai suukon antaa saan”. Nyt oli löydettävä vielä sanoittaja joka osaisi laittaa virkkeet kohdalleen tähän ehkä hiukan humoristiseen mutta sisimmältään vakavaan aiheeseen.

Tuottajani Tommi Liuhala oli tutustunut Hectoriin ollessaan Ilta-Sanomien toimittajana 70-luvun alkupuolella. Hector oli säveltänyt ja sanoittanut ensimmäisen levyni ”Kujakissa”, joka sijoittui viidennelle sijalle Syksyn Sävel -kilpailussa.

Hectorhan innostui kovasti tuosta Prinsessa – 65 -levystä ja rustasi tuohon biisiin oivat sanat, johon tuon kappaleen menestys ehkä pitkälle perustuikin. Melko rohkeat sanat loihti Hector tuohon alkuun, ei kuitenkaan aivan Sedakan malliin.

”Joka ikinen kundi hikinen, joka twistas täällä illoin,

tunsi näöltä sen tytön sellaisen, joka metsästeli silloin”

Sedaka lauloi tässä kohdassa: ”and she looked like Bianca Jagger!”

Sitä en tiedä mitä mahtoi olla Rolling Stones yhtyeen keulahahmon Mick Jaggerin mielipide tuosta Sedakan heitosta hänen vaimostaan, mutta kyllä siitä aikamoinen kädenvääntö maailmalla syntyi, sillä olihan Bianca Jaggerin maine aika kovana bändärinä jo melko värikäs.

Jokaisen säkeistön välissä kuuluu voihkaus ”oooohhh”; siinä kuuluu Tommi Liuhala, äänittäjä Jukka Teittinen + plus minä ja soittajat huokailemassa.

” Kaupunkiin tuli Danny tai joku toinen suuri tähti,

niin hetihän Kati taas huomas sen ja hengailemaan lähti”

Niin olihan Hector heti ajassa kiinni, pitihän sekaan saada joku suomalainen tähti. Danny oli pomminvarma kotimainen, eikä häntä ollut lehdistö päässyt pilaamaan. Ei ole vieläkään selvinnyt kuka Kati oli vai oliko hän vain Hectorin aivojen synnyttämä hetken päähänpisto – arveluja toki on.

” Äskettäin kävi mielessäin mitä kuuluu prinsessalle,

sitten kuulla sain että hän jäi auton alle,

päiväkirja vaan auki vierellään siinä eessä kantakrouvin,

ja päällimmäisena siinä nyt oli kasvot David Bowien. ”

Huonosti kävi Katille, mutta laulu elää edelleen ja tulemme muistamaan Katia omana Prinsessanani ja myös kukkia hänen muistolleen. Nono Söderberg oli toisena sovittajana ja taustalaulajana mukana ja laulaa mukana ” tii dat taa dat tat ta ta ta da, tii dat daa da, hän oli siis prinsessa kuuskytviis”. Nono oli myös osa-aikainen äänekoskelainen, olihan hänen vaimonsa täältä kotoisin.

Prinsessa -65 sai ensiesityksen Tavastialla sinä syksynä ja sali oli täynnä. Sinä iltana oli Hi-Hat -levy-yhtiön perustamisen ensi-ilta, esiintyjinä Maru ja Mikael, Kalevala ja JigSaw. Minua säesti kova luokan muusikot: rummut Ronnie Österberg, basso Häkä Virtanen, piano Olli Ahvenlahti, kitarat Nono Söderberg ja Antero Jakoila.

Tämä laulu ilmestyi 1976 ja loi pohjan tälle minun uravalinnalle, joka jatkuu edelleen.

Kommentit (1 kpl)

  • Tiina

    sä oot hyvä laulaja,sulla on kiva ääni. oon susta aina tykänny

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*