Randevuu

Hipit ulos, nyt alkaa tanssiaiset

Kari Tapiosta piti tulla suuri mäkihyppääjä, vaan niin ei Luoja suonut, hänestä tuli suuri suomalainen estraditaiteilija.

Nyt on tehty hänestä elokuva nimeltään ”Olen Suomalainen”. Ohjaajana on Aleksi Mäkelä.
Elokuvassa kerrotaan toki tosiasioita hänen taipaleestaan Pieksämäeltä kohti Helsinkiä ja levy-yhtiöitä. Mutta harmikseni käsikirjoitustiimi Marko Leino ja Tomi Tuikkala on nähtävästi lukenut juorulehdet, poiminut sieltä kaikki kosteikot ja juottolat, joissa Kari Tapio ”Klabbi” kävi janoaan sammuttamassa. Viina on aivan liian suuressa osassa elokuvassa. Vuosia Klabbin kanssa kiertäneenä voin todistaa, että niinä vuosina aina keikat hoidettiin, eikä viina vienyt mennessään kuin pari kertaa vuodessa.
Olin kutsuvierasnäytöksessä katsomassa elokuvaa, ihmettelin miksei yhtään hänen lukemattomista menestyslauluistaan kuultu kokonaisena vaan ne oli pätkitty osiin.
Kun näytös oli lopussa ja tekijät lueteltiin niin siinä vaiheessa yleisö istui hiirenhiljaa ja kuunteli kun ”Myrskyn jälkeen” soitettiin kokonaisena. Ihmiset istuivat kyynel silmissään, taputtivat Karin tulkinnalle.

Karin huumoria jäi myös kaipaamaan, hän oli tunnettu omista sanonnoistaan.
Hän oli ”Pecos Bill”, tai ”Sihtiveikkojen puheenjohtaja” myös ”Leganda” tai ”Hipit ulos, nyt alkaa tanssiaiset” ym… Nämä olivat varsinkin muusikkopiireissä laajalle levinneet tokaisut herättävät vieläkin hersyviä naurunpurskahduksia.

Olin 1980-lopussa ja 1990-luvulle noin kuutisen vuotta soittamassa kosketinsoittimia Karin bändissä, asuimme molemmat Masalassa Kirkkonummella. Suomea kiertäessämme kesäisin hän halusi, että pysähdytään Konginkankaan Kalaniemessä, koska Salme-äitini teki parasta ruokaa heti hänen oman äitinsä jälkeen.
Tuona aikana huomasin kuinka tarkka hän oli pukeutumisen suhteen. Hän mainitsi että hänen täytyy olla parhaiten pukeutunut koko salissa.

Hän myös taisi tuon hiljaa laulamisen tekniikan, aina tarvinnut huutaa saadakseen äänensä kuuluviin. Ehkä juuri tuosta syystä hän piti Tangomarkkinoita huutajien markkinoina.
Kyllä suomalainen yleisö jää kaipaamaan hänen sametinpehmeään ääntään, joka vain syveni iän karttuessa, varsinkin konsertin ison orkesterin kanssa hän ylsi parhaaseen suoritukseen.
Niitä olisi ollut nautinto kuulla elokuvassa ”Olen Suomalainen”.

Elokuvan pääosissa olivat Karia esittänyt Matti Ristinen ja nuorempana Tatu Sinisalo,  Karin vaimoa,  Pia Viheriävaaraa esitti erinomaisesti Tiina Lymi ja teininä Talvikki Eerola. Näyttelijät onnistuvat hyvin omissa rooleissaan, varsinkin Matti Ristinen joutui aika pahaan rooliin yrittäen olla Kari Tapio.

Kari Tapiosta tehtiin haastattelua Reino-tossujen historiasta kertovaan kirjaan vuonna 2007. Kirjoittaja kertoi minulle kuinka Klabbi oli kertonut matalasta lauluäänestään haastattelijalle, että hänellä oli Seppo Närhin kanssa jatkuvasti kisaa siitä, kumpi pystyy laulamaan matalemmalta. Klabbi oli väittänyt voittavansa.

Kommentit (3 kpl)

 • riitta

  Näin elokuvan ja olen blogin kirjoittajan kanssa samaa mieltä, että jotain vaille jäi. Kyllä Klabin leffa olisi saanut suuret katsojaluvut ilman viinan höyryjäkin. Kari Tapio on raivannut tiensä meidän sydämiimme ja siellä myös pysyy. Käsikirjoittajat eivät sitä kuvaa himmennä vaikka eivät itse arvostaneetkaan suomalaista laulajaa.

 • Siku

  Samaa mieltä, en ole mikään vannoutunut fani, mutta elokuva oli rumasti kerrottu elämäntarina.

 • Nasu

  Miten nätisti alkoholismista pitää kertoa, etteivät alan harrastajat loukkaannu? Kyllä jo parikin putkea vuodessa on paha. Yksikin.
  En viittaa Seppoon, tiedän ettei hän ole rännimiehiä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*