Pyöräillen Pariisiin

Vapaaottelijasta pyöräilijäksi: 14-tuntinen treeniviikko vaatii kekseliäisyyttä

Jokainen meistä on yksilö. Kaikilla meillä on omanlainen polku liikkumisen saralla. Joku on saanut liikunnan kipinän lapsena junnuliigasta, toinen on teinivuosina hurahtanut vauhtilajeihin ja kolmas etsii elämänlaatua parantavaa liikuntaa vasta aikuisiällä. Ei ole kahta samanlaista tarinaa.

Meillä on Team Rynkeby Jyväskylä -joukkueessa hyvin kirjava porukka niin iän, ammattikunnan kuin liikuntataustan suhteen. Silti meitä kaikkia yhdistää yhteinen tavoite polkea heinäkuussa Jyväskylästä Pariisiin 1500 kilometriä. Se on paljon!

Tavoitteemme vaatii pitkäjänteistä harjoittelua. Se vaatii myös uhraamaan muita asioita liikunnan tieltä. Avaan teille minun treeniäni ja arkeani. Haluan painottaa, että harjoitusohjelmani on rakennettu juuri minun elämääni ja liikuntataustaani sopivaksi. Olen ollut triathlonvalmentaja Petteri Hujasen valmennuksessa.

Minähän en siis ole pyöräilijä. Olen treenannut kamppailulajeja 12 vuotta. Hanmoodossa (korealainen kamppailulaji) sain mustan vyön pari vuotta sitten, ja myöhemmin päälajiksi on noussut vapaaottelu. Harjoittelutaustani on siis aivan muuta kuin kestävyysurheilua. Kamppailu on kunnon lisäksi kehittänyt mm. kehonhallintaa, mieltä, keskittymiskykyä, toisen kunnioittamista, omien rajojen ylittämistä, periksi antamattomuutta sekä itseluottamusta.

Saan osakseni usein ihmettelyä, ”miksi menet sinne hakattavaksi?” tai ”haluatko olla väkivaltainen?”
Kysymys on ihan jostain muusta kuin väkivallasta. Kamppailu on puhtaasti urheilua ja treeneissä on iloinen ja kannustava meininki. Missään en ole kohdannut niin suurta välittämisen ilmapiiriä kuin Jyväskylän Fight Clubilla. Ennakkoluulot tappelijan näköisistä kavereista, joilla on nahka täynnä tatuointeja, kalju pää ja pelottava katse, on aika heittää roskakoriin. Vapaaottelijat ovat lampaita, uskokaa pois! Vapaaotteluporukka on minulle melkein kuin toinen perhe. Tämän halusin kertoa, koska täällä ei kirjoittele verenhimoinen tappelija, vaan nöyrä, toisia kunnioittava, iloinen, urheilua rakastava kamppailijatyttö.

Kyllä yksi tyttö aina mahtuu miesporukkaan. Vapaaotteluporukka on minulle kuin toinen perhe. <3

Viime syksy ja talvi olemme rakentaneet määrätietoisesti peruskuntoa matalilla sykkeillä, jotta maantiepyöräilykauden alkaessa päästään lajinomaisen harjoittelun pariin sekä nostamaan tehoja ja rakentamaan lajikuntoa. Pyöräily on kestävyysurheilua ja kestävyyttä ei tule kuin pitkäjänteisellä oikeanlaisella harjoittelulla. Treenaaminen minun kohdallani on ollut helppoa valmentajan ansiosta. Enää tarvitsee vain järjestää jostain aikaa treenaamiseen ja tehdä mahdollisimman laadukkaita harjoituksia. Täytyy kyllä myöntää, että haastavinta on sovittaa parhaimmillaan 14-tuntisia treeniviikkoja perheellisenä työssäkäyvänä ihmisenä. Olen onneksi kekseliäs, kaikki asiat ovat järjestelykysymyksiä.

Muistoja äitienpäivän pyörälenkiltä, jolloin kilometrejä kertyi reilut 100. Tankkaustauon pidimme Hirvaskankaalla.

Suurin haaste on ollut palautumisessa ja nukkumisessa. Kova treeni vaatii paljon unta, mutta tunnit tahtovat aina loppua kesken. Sänkyyn on mentävä, vaikka tiskit jäävät pöydälle, kämppä on mullin mallin ja lasten sukkalaatikossa on vain parittomia sukkia. Kertaakaan kotityöt eivät ole karanneet, harmi. Tässä pari esimerkkiviikkoa minun treeneistäni talvelta ja viimeisin toukokuulta.

Treeniviikko helmikuulta

MA lepo, lihashuolto
TI vapaaottelu 1,5 h
KE salitreeni 40 min + sisäpyöräily 1 h
TO lepo, lihashuolto
PE sisäpyöräily 1 h + salitreeni 40 min
LA nyrkkeily 1,5 h + salitreeni 1,5 h
SU sisäpyöräily 2 h + sauvakävely 1,5 h

Treeniviikko toukokuulta

MA lepo
TI vapaaottelu 1,5 h + salitreeni 50 min + työ- ja treenimatkat pyörällä 1,5 h
KE pyöräily 1,25 h + lihashuolto
TO yhteislenkki maantiepyörällä 2 h
PE pyöräily 1,5 h
La pyöräily 2 h
Su pyöräily 4,5 h + lihashuolto

Täällä pakerretaan treeni kerrallaan kohti Pariisia! Lähtöön reilu 40 päivää.

Keltainen kiituri takakonttiin ja menoksi! Pyörä on kuskattava paikasta toiseen aina silloin, kun paikan päälle ei ole mahdollista polkea. Näin esimerkiksi kuluvana viikonloppuna, kun joukkueemme osallistuu Giro d’Espoo -kuntoajotapahtumaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*