Pyöräillen Pariisiin

Moni yllättyy kuullessaan totuuden Team Rynkebystä – 7 faktaa hyväntekeväisyyspyöräilystä

Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräily on tullut suomalaisille vähitellen tutuksi, mutta siihen liittyy edelleen jonkin verran epätietoisuutta ja väärinkäsityksiä. Meiltä pyöräilijöiltä kysytään usein hämmentyneitä kysymyksiä muun muassa matkan pituudesta ja kustannuksista. Moni pitää itsestään selvänä esimerkiksi sitä, että ostamme uudenkarheat hiilikuituiset maantiepyörämme keräämillämme sponsorivaroilla. ”Ai ettekö saakaan niitä ilmaiseksi” on tyypillisin kommentti, jonka kuulemme.

Teimme joukkueemme jäsenille gallupin siitä, mitä heiltä useimmin kysytään Team Rynkebystä. Poimimme joukosta seitsemän yleisimmin kysyttyä kysymystä ja listasimme ne tähän alle. Kysymyksiin vastaa Team Rynkeby Jyväskylän kapteeni  Jouko Solmula.

Team Rynkeby Jyväskylä -pyöräilyjoukkueen kapteeni Jouko Solmula pyöräilee heinäkuussa Jyväskylästä Pariisiin toistamiseen. Viime vuonna hän oli yksi pyöräilijöistä, tänä vuonna hän hoitaa lisäksi kapteenin tehtävän.

1. Pyöräilettekö oikeasti koko matkan Jyväskylästä Pariisiin? 

Itseasiassa jotkut joukkueemme jäsenet aloittavat matkansa pyörällä jo Iisalmesta, Kuopiosta ja jopa Joensuusta. Kaikki poljemme yhdessä ajomuodostelmassa Jyväskylästä Helsinkiin, josta matkamme jatkuu meriteitse Saksaan Travemundeen Finnlinesin lautalla. Sieltä jatkamme taas pyörien päällä. Matkaa Jyväskylästä Pariisiin tulee pyörällä 1500 km. Pariisiin pyöräilee tänä vuonna 1700 henkilöä yhteensä kuudesta maasta. 

2. Kuinka pitkiä päiväkohtaiset matkat ovat ja kuinka pitkään koko reissu kestää?

Lähdemme Jyväskylästä 5.7.2017 keskiviikkona ja saavumme Pariisin seuraavan viikon lauantaina 15.7.2017. Päiväetapit on keskimäärin 170 kilometriä. Ensimmäiset päivät, jolloin pyöräilemme Saksan halki, ovat pisimpiä. Niinä päivinä kuljemme pyörän selässä jopa 200 kilometriä. Kyseessä on mittava ja kuormittava fyysinen haaste meille  jokaiselle.

3. Miksi määränpää on juuri Pariisi?

Team Rynkeby sai alkunsa vuonna 2002, kun 11 tanskalaista pyöräilyn harrastajaa, joilla oli yhteyksiä Rynkeby Foods A/S:ään, päättivät pyöräillä Pariisiin nähdäkseen Tour de Francen maaliintulon. Siitä hetkestä Team Rynkebyn tarina alkoi ja sinne ajetaan pienten puolesta joka kesä. Suomi on ollut mukana vuodesta 2013.

4. Pitääkö olla ammattiurheilija, että pystyy moiseen voimanponnistukseen?

Joukkueeseen valitaan tavallisia suomalaisia naisia ja miehiä, jotka ovat eri ikäisiä ja joiden liikunnalliset taustat vaihtelevat toisistaan suuresti. Jotkut joukkueen jäsenet eivät ole koskaan ennen ajaneet maantiepyörää. Tämän joukkueen kanssa harjoittelu alkoi syksyllä 2016. Nyt kun uudet Bianchi-pyörät ovat saapuneet, niillä on jokaisen pyöräilijän ajettava 2500 kilometriä ennen Pariisiin lähtöä. Sillä varmistetaan, että kaikki kykenevät varsinaiseen suoritukseen. Kyseessä on hyväntekeväisyyden lisäksi hyvinvointikampanja.

5. Kuinka paljon tempaus maksaa joukkueen jäsenille?

Pyöräilijälle kokonaiskustannus on 3000-3200 euroa. Summa pitää sisällään hiilikuituisen Bianchi-merkkisen maantiepyörän, ajovarusteet, lauttamaksut Saksaan, hotelliyöpymiset Euroopassa ja kaikki ruokailut reissun ajan. Jokainen joukkueen jäsen kustantaa lisäksi mahdolliset jatkoyöpymiset Pariisissa ja paluulentonsa Suomeen. Huoltohenkilökunnan osalta kustannukset ovat 550–700 euroa. Moni meistä käyttää matkaan osan kesälomastaan.

6. Joukkueenne kerää yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä rahaa syöpää sairastaville lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen. Kuinka paljon sponsorirahoista menee joukkueen ylläpitoon, varusteisiin ja pyöräilymatkaan?

Jokainen joukkueemme jäsen maksaa kaikki kulunsa itse. Sponsorirahat lahjoitetaan kauttamme lyhentämättömänä Sylva ry:lle ja Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiölle syövän tutkimustyöhön. Vuonna 2016 Suomessa kerätty lahjoitussumma oli 331 795 euroa. Tämä on siinä mielessä ainutlaatuinen kampanja, että kukaan ei ”vedä välistä” ja apu menee suoraan kohteeseen. Jokainen lahjoittaja kantaa samalla merkittävää yhteiskunnallista vastuuta niistä, joilla asiat eivät ole niin hyvin kuin voisi olla.

7. Nimessä korostuu mehutehdas Rynkeby. Mikä on yhtiön rooli tempauksessa?

Rynkeby Foods on koko tapahtuman pääsponsori  ja vastaa niin hankkeen kokonaisvaltaisesta johtamisesta kuin myös sen hallinnollisista kuluista.

Kommentit (2 kpl)

  • Malla

    Mielenkiintoista luettavaa,koskapa poikani on matkan tehnyt useammankin kerran.Hieno harrastus on pyöräily kaikissa muodoissaan.Olen itsekin pyöräillyt kotimaassa pitkiäkin matkoja nuoruudessani,yksivaihteisella pyörällä.Koulumatka kun oli 8km huonokuntoista tietä pitkin.Ei ollut silloin koulukuljetuksista tietoakaan!

  • Tarmo Turtainen

    Hieno Tepaus!
    Olisin kiinnostunut osallistumaan pyöräilytapahtumaan!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*