Pyöräilevä toimistorotta

Viipyyn pyöräilytalvi 2016

24.1.2016 viipyyläisiä "Tour de Jäätiet" talviklassikossa

10.1.2016 viipyyläisiä Wanhan kirkkosaaren ympäriajossa (Kuva: Seija Ruuska 2016)

10.1.2016 viipyyläisiä Wanhan kirkkosaaren ympäriajossa (Kuva: Seija Ruuska 2016)

1.1.2016 starttasi pyöräilijöiden valtakunnallinen Talvikilometrikisa. Kesäkisan vastapainoksi talvipyöräilijöille järjestetty tapahtuma, jossa joukkueina kerätään yhteiseen pottiin kilometrejä ajamalla fillarilla vapaavalintaisella tyylillä työmatkoista kuntolenkkeihin ja kauppareissuista kilpailuihin. Syksyllä oli jo sellainen pöhinä Viipyyn (Viitasaaren pyöräily-yhteisö) päällä, että perinteisen muutaman osallistujan sijaan tänä vuonna saataisiin mukavan kokoinen joukkue kasaan ja sitä myötä ennätykset uusiksi. Ja ennakkoaavistus osui oikeaan. Talven 2014 8 pyöräilijän määrä ylitettiin reippaasti kun vajaan viikon kisailun jälkeen, kun joukkueessa oli mukana jo 13 pyöräilijää.

Kisa päättyi 29.2.2016 ja loppusaldoksi saatiin 17 pyöräilijän voimin 4 621,7 kilometriä. Tuohon kilometrimäärään käytettiin yhteensä 346 pyöräilypäivää ja joukkueen keskiarvoksi muodostui 271,9 kilometriä. Sijoitus oli piensarjassa 397 joukkueen seassa 155. Viitasaarelaisjoukkue polki tänä vuonna kansallisella tasolla vastavirtaan. Joukkuemäärä kilpailussa tippui melkein 200:lla vuodesta 2015, mutta Viipyy hoiti homman toisin: osallistujamäärä nelinkertaistui edellisestä vuodesta.

Lenkkitoiminta

24.1.2016 viipyyläisiä "Tour de Jäätiet" talviklassikossa

24.1.2016 viipyyläisiä ”Tour de Jäätiet” talviklassikossa (Kuva: Petri Kuntsi 2016)

Kilometrikisan lisäksi viipyyläiset keksivät muitakin hyviä tekosyitä lähteä pyöräilemään talviseen säähän. Heti starttipäivänä 1.1. ensimmäinen osasto kävi korkkaamassa kisan yhteislenkillä kolmen pyöräilijän voimin ja 10.1. viipyyläiset kävivät kiertämässä Wanhaa kirkkosaarta. Kirkkosaaren kierron aikana pakkanen vielä koetteli pyöräilijöiden talvivarustuksia ja retken osallistujamääriä, mutta 24.1. ajetussa talviklassikossa ”Tour de Jäätiet” keli oli jo lauhtunut mukavan leppoisaksi. Permosen ja Kymön jääteillä nähtiin 9 pyöräilijän joukkue. Permosrannan nousussa kokeiltiin hapenottokykyä ja Kymön kaupalla pullatiskin antimia. Jääteitä päästiinkin käyttämään helmikuun leppoisilla pyöräilykeleillä usemmankin kerran.

Talviklassikko "Tour de Jäätiet" Petri Kuntsin Sports Tracker jälkenä. Reittillä ajetaan vapaavalintaiseen suuntaan Kymön ja Permosen jäätiet.

Talviklassikko ”Tour de Jäätiet” Petri Kuntsin Sports Tracker- jälkenä. Reittillä ajetaan vapaavalintaiseen suuntaan Kymön ja Permosen jäätiet.

Viipyy-palaveri 2016

Viipyy-palaveri 2016 Metsähallituksen konttorilla (Kuva: Petri Kuntsi 2016)

Viipyy-palaveri 2016 Metsähallituksen konttorilla (Kuva: Petri Kuntsi 2016)

Tammikuun lopulla pidettiin perinteinen Viipyy-palaveri, jossa juonittiin lämpimissä sisätiloissa tulevan pyöräilykauden tapahtumia. Palaverin aluksi keskusteltiin Viipyyn luonteesta. Pohdiskeltiin onko tarvetta järjestäytyä yhdistykseksi vai jatketaanko edelleen puolianarkistisella yhteisölinjalla. Molemmat näkökulmat käytiin läpi ja todettiin että yhdistykselle ei ole tällä hetkellä tarvetta. Pääpaino on lenkkitoiminnassa ja pyöräilyn ilosanoman levittämisessä ja niitä varten ei tarvita lisäbyrokratiaa. Varsinainen ydinryhmä ei ole kovin suuri ja moni toimii jo valmiiksi eri yhdistyksissä, joten senkään puolesta ei kenelläkään ole kiinnostusta pyörittää yhdistystä vain yhdistyksen vuoksi. Kun yhdistystoiminta oli haudattu jälleen vuodeksi eteenpäin, käytiin läpi kilometrikisajoukkueen kapteenin Petri Kuntsin toimesta muutamalla sanalla startannutta talvikilometrikisaa sekä ajettuja yhteislenkkejä. Tuumailtiin muutamalla ajatuksella Viipyyn tiedottamista ja miten näkyvyyttä saataisiin lisää. Kesän lenkkitoimintaa käytiin läpi ja sovittiin että halukkaat yhteislenkkivetäjät pitävät pyöräilyohjaajaopiskelija Seija Ruuskan johdolla keväämmällä palaveria, jossa sovitaan yhteiset pelisäännöt, päivitetään ohjeet Viipyyn sivuille. Näiden lisäksi heiteltiin ajatuksia yhteistyöstä lähiseudun pyöräilijöiden kanssa, kimppakyytejä lähiseudun pyöräilytapahtumiin ja Seija esitteli reserviläisten tulevan kesän pyöräretkiä joihin luvattiin tarjota ainakin näkyvyyttä ja osallistumista. Kesän lopulla aiotaan järjestää perinteinen 100+100 kilometriä viikonloppuretki lähikylille. Vuonna 2014 ajettiin Rautalammille, 2015 Karstulaan ja vuoden 2016 retken suunnan juonivat Mikko Hakonen ja Arto Paananen.

Finland Ice Marathon

Finland Ice Marathon 2016: Pertti Ruuska ja Petri Kuntsi hieromassa kisataktiikkaa (Kuva: Seija Ruuska 2016)

Finland Ice Marathon 2016: Pertti Ruuska ja Petri Kuntsi hieromassa kisataktiikkaa (Kuva: Seija Ruuska 2016)

26.2.2016 Kuopiossa järjestettiin perinteinen Finland Ice Marathon tapahtuma. Suomen vanhin ja tunnetuin luonnonjääluistelutapahtuma lisäsi talvelle 2016 lajivalikoimaansa luistelun ja potkukelkkailun rinnalle nastapyöräilyn. Matkoina olivat 100 ja 50 kilometriä. Kolme viipyyläistä (Seija ja Pertti Ruuska sekä Petri Kuntsi) lähti testaamaan talvikuntoaan 50 kilometrin radalle. Ilmottautumisvaiheessa näytti vielä hyvälle. 12,5 kilometrin rataa olisi kierrettävä neljään kertaan niin kisa olisi kasassa. Hieman ennen kisaa reitti lyheni 7,5 kilometriin, pari päivää ennen neljään ja edellisen iltana kahteen. Vesi oli alkanut nousta radalle ja loppujen lopuksi oli tarjolla siis 25 kierrosta kahden kilometrin jääradalla. Kieltämättä tieto ”ympyrän kiertämisestä” latisti lähtöaamuna tunnelmaa, mutta rahat oli lyöty tiskiin ja fillarit oli auton kyydissä niin keula suunnattiin kohti Kuopiota. Tavoitteeksi asetettiin maaliin pääseminen. Lähtö olisi klo 10.00 ja maali sulkeutuisi 17:00. Leppoisalla vauhdilla liikenteeseen ja tullaan maaliin kun ehditään. Kelihän voisi olla aivan mitä tahansa ja kukaan ei uskaltanut lähteä kuntotasollaan retostelemaan. Yllätys olikin suuri kun 3 tuntia 9 minuuttia myöhemmin Petri ja Seija olivat maalissa. Alku matkan keli oli ihan ok, mutta alkoi huononemaan loppua kohti. Lunta alkoi satamaan reippaasti ja tuuli yltyi. Vastatuuliosuudet vedettiinkin vuorovedoin.

Finland Ice Marathon 2016: Lunta oli välillä liikaa ja väärissä paikoissa

Finland Ice Marathon 2016: Lunta oli välillä liikaa ja väärissä paikoissa

Pertillä homma oli kaatua teknisiin ongelmiin. Olosuhteet muodostuivat pian sellaisiksi, että pyörä alkoi keräämään lunta renkaiden ja lokasuojan väliin. Loppukierros hampaat irvessä huoltopaikalle ja siellä lokasuojien tyhjennys ja sitten taas kierrokselle. Seijan ja Petrin päästyä maaliin heitettiin Seijan pyörä Pertille viimeisille kierroksille lainaksi. Pertti pääsi painamaan loppukirin lumivapaalla fillarilla. Kisan päätteeksi oli tarjolla osallistumismitalit, lämmin ateria ja rentouttavat saunomiset lähihotellilla. Viipyy suosittelee!

Kisan kuluessa viipyyläiset pääsivät seuraamaan kun 100 kilometrin voiton nappasi parin kaatumisen ja renkaiden vaihdon jälkeen viitasaarelainen CC Picaron riveissä polkeva Toni Tähti. Toni käytii 100 kilometriin 20 minuuttia enemmän kuin viipyyläiset 50 kilometriin.

Finland Ice Marahton 2016: Mitallisadetta

Finland Ice Marathon 2016: Mitallisadetta (Kuva: Seija Ruuska 2016)

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*