Porthanin jalanjäljillä

Oinonen, Puranen, Tenhunen, Hämäläinen nyt tarkkana! Oletko Ruotsin prinsessalle sukua?

metsäsuomalaiaset

Tällaiset uutiset ovat sukututkijalle aina mukavia. Ruotsin tuleva prinsessa ja Värmlannin herttuatar,  Sofia Hellqvist,  on osoittautunut olevan suomalaista sukujuurta. Tulevan prinsessan, Sofia Hellqvistin sukujuuret ovat Sydän-Savosta, Joroisista.  Prinsessan esivanhemmista  löytyviä sukuja ovat mm. Tenhunen, Oinonen, Hämäläinen ja Puranen. Prinsessan esiäideistä löytyy mm. Maria Nilsdotter, joka polveutuu Hämäläisistä. Maria syntyi n. 1783 Östmarkissa Värmnlannin läänissä ja hänen isoisänsä isoisä oli Jon Hämäläinen, joka syntyi jo ennen vuotta 1692. Prinsessan esivanhemmat toivat geneettisen perimänsä Ruotsiin jo 1500 – luvulla, Kustaa Vaasan asutuspolitiikan seurauksena. Silloin savolaisia houkuteltiin verovapaudella synkkiin ruotsalaismetsiin, raivaamaan ja kaskeamaan umpikorpia. Noiden tiettömien teiden päässä arveltiin suomalaisten onnistuvan luomaan elämisen edellytykset vaivattomasti. Samaa linjaa jatkettiin myöhemmin Uuden mantereen Delawaressa, jossa näiden Savosta aikoinaan lähteneiden metsäsuomalaisten jälkeläiset, tultuaan uudistuneen asuttamispolitiikan myötä jälleen siirretyiksi, raivasivat taas syvissä metsissä itselleen elämiseen kelpaavat olosuhteet. Ruotsi perusti näin alueelle Uusi Ruotsi -nimisen siirtomaan, jonka keskuksena oli Fort Kristina nykyisessä Wilmingtonissa. Näistä  asukkaista siis valtaosa oli Ruotsin suomalaismetsistä siirrettyjä metsäsuomalaisia.

Forest Finn DNA -projekti

Olen kiitollinen, että olen saanut aitiopaikan tähän erikoiseen asutushistorialliseen ajanjaksoon. Sain viime talvena kutsun Niclas Perssonilta metsäsuomalaisten omaan DNA –projektiin eli Forest Finn DNA – projektiin administraattoriksi. Metsäsuomalaisten projektissa on tänään 4.6.2015 tasan 900 näytettä ja 685 eri kantaisän tiedot, joihin testattujen isälinjat menevät. Suomalaismetsiin siirtyneiden jälkeläiset ovat siis erittäin kattavasti testatut ja voidaan vain kuvitella, kuinka moni ruotsalainen omaa sukujuurensa heissä. Samoin meillä suomalaisilla on hyvin monella ruotsissa näissä jälkeläisissä kaukaisia sukulaisia.

Viitasaari DNA –projekti ja Tenhuset Viitasaarella

Prinsessan sukujuurissa esiintyviä sukuja tutkitaan myös Viitasaari DNA – projektissa. Tenhusten suvusta meillä on jo yksi Y kromosomin mukainen mieslinja tiedossa, toinen Tenhusnäyte on parhaillaan laboratoriossa. Jännityksellä odotan, meneekö uusi näyte, joka on Viitasaaren Tenhusia,  samaan heimoon kuin Antti Tuomaanpoika Tenhunen, syntynyt Iisalmessa vuonna 1600. Tämä Iisalmen Tenhunen olisi siis karjalaisklaania. Oinosia ja Purasia kaivattaisiin testeihin. Ota rohkeasti yhteys, jos mukaan tulo kiinnostaa! Tuloksiin pääset tutustumaan täällä.

Juva – Joroinen DNA –projekti. Pasaset Juvalla ja Kumpulaiset Viitasaarella.

Perustin Juva – Joroinen DNA – projektin keväällä 2014 kartoittaakseni, kuinka Viitasaaren kantasuvut kietoutuvat Juvan kantasukuihin. Näytti ilmeiseltä jo kertyneen dna-aineiston perusteella, että monen suvun vaellus on aikoinaan pysähtynyt Juvan ja Joroisten alueelle.  Kuka lyhyemmäksi ja kuka pidemmäksi aikaa. Tällaisia sukuja oli mm. Pasanen suku. Pasanen suvun ja Kumpulaisten suvun yhteinen esi-isä Matti Olofinpoika Pasanen on osoittautunut dna-testien avulla fiktiiviseksi henkilöksi. Matti Kumpulainen s. n. 1620 ei ole Olof Pasasen poika, toisin kuin sekä Pasasten että Kumpulaisten sukukirjoissa esitetään. Kumpulaisilla ei ole Pasasiin nähden isälinjassa sellaista geneettistä yhteyttä, jonka tulkinta edellyttää. Tämä asia on varmistettu useiden Kumpulaisilta saatujen näytteiden sekä useiden Pasasten suvun Y kromosominäytteiden pohjalta. Olisikin jo aika oikaista virheelliset käsitykset ja huomioida nykytutkimuksen tuoma tieto, vaikka painetussa sanassa virheet ovat ja pysyvät.

Nyt Juva – Joroinen projektissa on n. 150 näytettä ja projektin kautta on saatu huikeita tuloksia. Uutta potkua tutkimukseen on tuonut sukututkija Ari Kolehmainen, joka tuli avukseni projektin luotsaamisessa tänä keväänä.  Joroislaisista suvuista hyvin moni kietoutuu geneettisesti yhteen mieslinjaan ja tuon kantajoroislainen suku on haarautunut 1300 – luvulla useaksi eri sukunimiseksi haaraksi. Warkauden lehti teki reilu viikko sitten tuloksista jutun, jonka voit lukea täältä.  Kantakolehmaisesta haarautuvia sukuja ovat mm. Nyyssönen, Janhunen, Markkanen, Ahonen ja ilmeisesti myös Pasanen suvut. Pasasten suvun Big Y testiä odotellaan, jotta asialle saadaan lopullinen sinetti.  Tämä mieslinja on saanut oman oksan ihmiskunnan sukupuuhun, ja sen tunnuksena on  N-M232, Z5892+, Y4374+. Viitasaari DNA projektin tulostaulukossa se on nimetty ETELÄ-SAVO, JOROINEN, ja siellä voi tarkemmin tarkastella  kantaisiä, joiden jälkeläiset Joroisten heimoon kuuluvat.

Kohti kesää ja Viitasaaren Geneettisen Genealogian kesäpäiviä!

Aurinkoisessa säässä aloitellaan kesäkuuta täällä rannikolla. Suuntaan ensi viikolla Viitasaarelle, jossa pidetään ensimmäiset projektien yhteiset kesäpäivät 13-14.6, Vuorilahden Tarvaalassa. Luvassa on sukututkimusta, dna – tietoutta ja uusia työkaluja tulosten tulkintaan. Pitopöydät notkuvat kahtena päivänä uutterille sukututkijoille. Myös savusauna ja palju lämpiää.  Työteliään talven jälkeen on tutkijan hyvä tulla historian siimeksestä hetkeksi päivän valoon! Päivien avaus tapahtuu yleisöluennolla 13.6 klo 10 alkaen, joka toimii samalla Johdantoluentona  tähän geneettisen sukututkimuksen maailmaan. Luento on kaikille avoin ja ilmainen. Tule kuulemaan, mistä tässä on oikein kysymys! Samalla voit vaikka liittyä mukaan projektiin!

Lämmintä kesää kaikille!

Kuva: finsk.no

Kommentit (4 kpl)

 • Eila Rautioaho

  Hei, äitini yksi sukuhaara (Oxman)liittyy Joroisiin kun Johan O muutti Leppävirralta J.siin jossa meni naimisiin Anna WIllanderin kanssa, joka oli Zacharias W ja Gunilla Porhanin tyär. Näihin liittyy myös tv-toimittaja Regina Rask. Tunnen kaksi Porhan-nimistä miestä. Toinen on urkujensoiton prof. ja toinen urkujenrakentaja.

  ER, Vantaa

 • Harry Tenhunen

  Hei!
  Ikää itselleni on karttunut 49 vuotta ja nyt on jotenkin vaan alkanut omat sukujuuret kiinnostamaan erilaisien huhujen ja puheiden tähden. Isän puolelta Tenhuset ovat ovat Karttulan seudulta? Mihinköhän tuon alueen Tenhusten sukulinja johtaa?? Mielenkiintoinen aihe… olen aikeissa laittaa oman dna näytteen My Heritageen jos sieltä selviäisi jotain lisää… tietenkin myös äitin puoli Os. Niemi / Keski- Suomi Karstula?!

 • Emmi

  Täällä yksi Puranen jolla sukua Iisalmessa.

 • Ari Tenhunen

  Hei Harry oletko löytänyt uutta tietoa Tenhusen suvusta luulen että ollaa myös sukulaisia en ole varma mutta meidän sukusisia on Pielavedellä. Viitasaarella. Pihitutaalla ja Keitelepohjassa Ruotsissa ja USA:a ja ympräri maaima tänäpäivänä?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*