Petri Neittaanmäki

Maakunnan edunvalvonta on turvattava

Keski-Suomen vaalipiirin poliittiseen edunvalvontaan on syntymässä suuri osaamisvaje, kun kaksi maakunnan johtavaa poliitikkoa, keskustan Mauri Pekkarinen ja sosialidemokraattien Lauri Ihalainen ovat jättämässä eduskunnan tämän vaalikauden jälkeen. Luopuvat konkarit ovat niin sanottua politiikan ”raskasta sarjaa”, ministeritason poliitikkoja.

Olen saanut itse toimia poliittisessa toiminnassa sen kaikilla tasoilla, kunnallisessa ja maakunnallisessa päätöksenteossa, valtakunnan tasolla eduskunnassa sekä erityisavustajana ministeriössä ja EU-tasolla Euroopan parlamentissa.

Keski-Suomen maakunnalle tärkeiden tavoitteiden eteenpäin vieminen edellyttää saumatonta yhteistyötä kaikkien niiden henkilöiden kesken, jotka on valittu edellä mainittuihin toimielimiin.

Myös seudullisilla kehittämisyhtiöillä Jämsek, Keulink, Kehittämisyhtiö Karstulanseutu, SSYP Kehitys, Ääneseudun kehitys, Witas sekä Business Jyväskylällä, Keski-Suomen kauppakamarilla ja Keski-Suomen yrittäjillä sekä ELY-keskuksella, on tässä vaikuttamistyössä tärkeä rooli.

Keski-Suomen hallitusohjelmatavoitteet, joita olen ollut maakuntahallituksen jäsenenä laatimassa, liittyvät liikenteen kärkihankkeisiin, hyvinvoinnin ja terveyden osaamiskeskuksen kehittämiseen Jyväskylään, uudistuvaan biotalouteen, kyberturvallisuuteen ja digitalisaatioon, sekä aluekehittämiseen ja alueellistamiseen.

Liikenteen kärkihankkeet tarkoittavat tarkemmin sanottuna vaatimusta, että Jyväskylä-Tampere välille saadaan kaksoisraide, välittömänä toimenpiteenä Jyväskylä–Orivesi -yhteyden suunnittelun käynnistäminen sekä valtatie 4:n kehittämistä Vaajakosken ja Jyväskylän kohdalla sekä Tikkakosken pohjoispuolella.

Alueellistamisen osalta valtion työpaikkoja kannattaa siirtää muiden pohjoismaiden tapaan pääkaupunkiseudulta alueille, missä ne voidaan hoitaa yhtä tehokkaasti.

Kokemukseni turvin tiedän, että politiikassa tärkeintä on vaikuttaa asioihin niiden valmisteluvaiheessa, sillä valmiisiin esityksiin tehdään harvoin enää suuria muutoksia. Oleellista on siis tuntea keskeisiä virkamiehiä ja poliitikkoja. Tällaisten verkostojen rakentaminen edellyttää pitkäaikaista, jopa vuosikymmeniä kestävää, yhteistyötä.

Keski-Suomelle tärkeät yhteiset tavoitteemme on saatava kirjatuiksi eduskuntavaalien jälkeen muodostettavan uuden hallituksen ohjelmaan, sillä vain sitä kautta voidaan varmistaa niiden toteutuminen tulevalla vaalikaudella.

Keski-Suomen on saatava eduskuntavaalien kautta vahva edustus niihin pöytiin, joissa meitä koskevia päätöksiä tehdään.

PETRI NEITTAANMÄKI
Eduskunnan I varapuhemiehen erityisavustaja, maakuntahallituksen jäsen, kaupunginvaltuutettu
Jyväskylä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*