Omalla nimellä, suoralla tiellä

Tapasin Saarijärvellä huumekuriirin

Saarijärvellä minulle ilmoittautui huumekuriiri. Siistipukeinen vanhempi herrasmies. Hän kertoi, että oli saanut Kanadasta omalla nimellään ja osoitteellaan huumelähetyksen.

Jämsässä keskustelin tiistaina vartijan kanssa. Muutamassa vuodessa huumeet ovat tulleet näkyvästi katukuvaan. Ravintolan asiakkaat eivät ole enää pienessä humalassa, vaan sekavana aineista. Nuorimmat suonensisäiset huumeiden käyttäjät ovat noin 7. luokan oppilaita. Jämsässä tilanteeseen suhtaudutaan vakavasti. Tästä vakuutuin, kun syksyllä vierailin Jämsässä tällä asialla.

Viime vuosina olen joutunut todistamaan Keski-Suomen huumeongelman. Aineita tulee monelta suunnalta ja Keski-Suomessa on asuinalueita, joissa voi puuhastella niin sanotusti rauhassa. Äänekoskelta olen saanut yhteydenottoja, kun kuntalainen ymmärrettävästi pelkää nähdessään naapurimökissä huumepajan.

Keski-Suomen 14–15-vuotiaista 38,3 prosenttia sanoo, että omalta paikkakunnalta on helppo hankkia huumeita (Kouluterveyskysely 2017). Ammattiin opiskelevilla luku on Keski-Suomessa jo yli 50 prosenttia.

Vuonna 2017 kutsuin koolle kokouksen, jossa käsiteltiin pahentunutta huumetilannetta. Annoin aiemmin tätä koskevan kannanoton, jossa vaadin hallitukselta tehostettuja toimia huumeiden saatavuuden vähentämiseksi. Kokouksessa alustuspuheenvuorot pitivät rikosylikomisario Timo Hänninen (Sisä-Suomen poliisilaitos), tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen (THL) ja toiminnanjohtaja Mirka Vainikka (Irti Huumeista ry).

Keskustelu oli vakava, paikalla olivat myös keskeiset ministeriöt. Tavoite oli kirkastaa tilannekuvaa ja ripeyttää hallituksen toimenpiteitä. Hallitus ei erityisemmin reagoinut. Ja tilanne on heikentynyt entisestään.

Rikollisjengit ovat valtaamassa Suomea. Niiden lonkerot ovat osittain ulkomailla eli kyseessä ovat kansainväliset verkostot. Saarijärvelle lähetettyyn huumelastiin oli toimijan määrä päästä väliin sen tullessa kohti Postin noutopalvelupistettä. Vanhus oli tietämättään huumekuriiri, hänen henkilöllisyytensä varastettiin rikolliseen käyttöön.

Jyväskylässä nuorimmat tytöt, jotka rahoittavat huumeiden saannin prostituutiolla, ovat 6.-7. luokan oppilaita. Lapsia, pieniä lapsia. Heitä kaltoinkohdellaan ja heiltä ostetaan seksiä.

Huumeongelmaa ei ole ymmärretty syvällisesti. Kouluissa ei ole käsitelty Kouluterveyskyselyn tuloksia huumeiden hankkimisen helppoudesta. Keski-Suomessa Kouluterveyskyselyn tulokset pitäisi käsitellä viipymättä kaikissa kunnissa, kaikissa kouluissa. Tänä vuonna valmistuvat uudet tulokset. Nämä on viimeistään esiteltävä oppilaille ja opiskelijoille sekä huoltajille – asioista on puhuttava.

Puhuminen auttaa. Yhdessä kunnassa Kouluterveyskyselyn tulokset esiteltiin oppilaille ja pian saatiin nuorilta selville, että yhteen penkkiin kauppakeskuksessa istumalla huumemyyjä tulee jututtamaan. Tämä ymmärrys saatiin, kun lasten ja nuorten kanssa uskallettiin keskustella.

Poliitikoilla on ryhtiliikkeen paikka. Joillakin päättäjillämme on omia huumeongelmiaan, mikä vaikeuttaa asian käsittelyä. Työelämän johdossakin on ihmisiä, joilla on huumeongelma. Näin vakava yhteiskunnallinen ongelma arkipäiväistyy, normalisoituu.

Lapsissa on toivomme. Heidän eteen on tehtävä kaikkemme, että huumeet eivät heitä tavoittaisi. Nyt huumeet tavoittavat yhä helpommin riippumatta esimerkiksi lapsen perhetaustasta.

On saatava muutos. Muutokset eivät tapahdu, ne tehdään. Aloitetaan sillä, että lapsille ja nuorille uskalletaan esitellä Kouluterveyskyselyn tulokset ja keskustella niistä. Lapsen ja nuoren toimijuutta ja vastuuta on viisaasti tuettava. Sitä tukemaan tarvitaan nuorisotyötä, perinteistä koulupoliisityötä, kotien herättämistä. Me pystymme.

Kommentit (5 kpl)

 • Ari

  Aivan oikein Tuomas. Tälle asialle pitää kiireenvilkkaa tehdä muutos ja käynnistää pitkäjänteinen työ huumeongelman poistamiseksi. Aikuisten tehtävä on turvata lapsuus ja nuoruus.

 • Prostituutisuuskeskisuomi

  No tää on kyl valitettavaa mut jyväskylässä yh äidit rahoittaa omaa elämäänsä ja lapsien kulut ja muut kulut prostituutilla. Myös monen yh äidin koti sisustettu käsittömän kauniisti ja kalliit vaatteet päällä itsellä ja lapsilla. He erottuttavat myös hyvin tästä. Sillä työtön rahaton äiti kellä 4lasta huolettavana yksin ei ole luksus elämää mutta tarjotaa hyvää elämää sillä jyväskylässä on paljon miehiä jotka käy maksullisissa. Keskimäärin keskisuomalainen mies käyttää samaa palvelua usein viikon aikana saattaa olla 4 kertaa ja raha maksu on 60e-300e kerta riippuen mitä mies on vailla. Usein kun lapset hoidossa oi yh äiti tienata päivässä 2000e
  Myös prostituutio näkyy keskisuomessa hyvin paljon ja oikeastaa omassa piirissä oli useita kavereita ketkä käytti tähä tapaa. Myös tämä huumeiden käyttö piirissä on sama ala tai aikuisikäisellä jolla tienaa pillulla huumeet itselle. Useat mustalaiset miehet käyttävät tätä tapaa keskisuomessa maksaa huoralle huumeilla tai rahalla.

 • Aila

  Aika hurjaa on jos on totta.

  Matutko näitä aineita maahan tuo ja lapsille välittää?
  Vai mistä tämäkin nyt on sitten muutaman viime vuoden aikana käsille räjähtänyt?

  Vai onko EU:n ”ansiota”?

  Vasemmustossa ollaan ilmaisesti nyt onnellisia kun on sitä kansainvälistä värinää ja pörinää?

 • Tseisön Don Ovan

  Tämä on puhtaasti punaviherkommunismin ja euroglobalistien kurjuuttamisen tulosta.

  Euroglobalismissa ja marxilaisessa utopiassa vallanpitäjien on helpompi hallita narkkaavia ja huoraavia köyhiä sekä nöyriä alamaisia.

  Siksi punavihreä eliitti niin kivaasti vastustaa oman kansan hyvinvointia ja etua ajavia kansallismieliset ja pyrkii leimaamalla heitä solvaamaan.

  Kansalaisilla on valinnan paikka kumpaan suuntaan haluavat. Punavihreästä orja-totalitariasta ei sitten ole helppoa paluuta jos se valitaan.

 • Lento Pro

  ”Huume” on lakitekninen termi, joka tarkoittaa laitonta päihdettä. Huumeiden ainut keskinäinen yhteinen tekijä on siis laittomuus.

  Tästä päästään siihen että päihde keskustelussa pitäisi aina määritellä mistä päihteestä on puhe. Alkoholi aiheuttaa rajallisesti keuhkoahtaumatautia, tupakka harvemmin sekavuustiloja. Ei ole lainkaan sama asia juoda puoli litraa olutta kun juoda puoli litraa pirtua. Laittomien päihteiden kohdalla tilanne on täysin sama. On vaarallista populismia ja ihmisten hengellä leikkimistä niputtaa yhteen kaikki laittomat päihteet. Khatin pureskelu ei ole subun käyttöä. Kannabiksen polttaminen ei ole heroiinin tykittämistä.

  Erityisen tärkeää on mielestäni tajuta, että kaikkien päihteiden ominaisuudet eroavat toisistaan. Tupakan ja heroiinin riippuvuuspotentiaali on täysi vitonen, eli asteikon korkein. Kannabiksen riippuvuuspotentiaali on olemassa, mutta edellisiin verrattuna olematon. Hyvä näyttö tästä on se että vaikka vuosina 2004-2014 kannabista käyttäneiden määrä kaksinkertaistui, päivittäin kannabista käyttävien määrä pysyi noin kuudessatuhannessa.

  Päihdevali(s)tuksen sijaan tarvitsemme päihdekasvatusta, joka osana hyvinvointikasvatusta voisi ohjata ihmisiä havainnoimaan ja tajuamaan paremmin omia halujaan ja tarpeitaan, ja niistä aiheutuvia mahdollisia ongelmia – myös päihteiden kohdalla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*