Omalla nimellä, suoralla tiellä

Osinkoja lapsista ja vanhuksista?

”Päiväkodilla on oikeus purkaa hoitosopimus päättyväksi välittömästi, jos perhe rikkoo olennaisesti tämän sopimuksen ehtoja, jos lapsi tarvitsee erityistä hoitoa ja kasvatusta tai mikäli lapsen ruoka-aineallergia vaatii erityisiä poikkeusjärjestelyjä.”

Yllä oleva on päiväkotiketjun hoitosopimuksesta. Lapsi saa lähteä, jos hän tuottaa tuotantoketjuun yllättäviä kuluja. Samalla logiikalla revitään mahdollisimman suuret voitot vanhuksista ja lapsista. Lapsi lähtee, vanhus jää, kun vanhukselle ei hakijaa aina ole.

Tässä maassa on käynnissä ihmisyyden alennusmyynti. Se rikkoo kaiken.

Vuosia on Suomessa jyllännyt ahneudun valta. Hallitus lisännee taas valvontaa, mutta juurisyihin ei kajota – poliittinen eliitti juhlii, kun heikossa asemassa oleva kansa kärsii.

Tiedän, että puheeni on kovaa ja ankaraa. Mutta se kärsimys, jota näen osalla lapsista, on jotain paljon raaempaa. Tämä kostautuu meille kaikille.

Kansalainen kirjoitti minulle kirjeen, joka kertoo siitä arjesta, joka kansalaisilla on:

”Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajauksen ja yksityisen päivähoitosopimuksen vuoksi lasta uhkaa huoltajan lomautuksesta ja mahdollisesta työttömyydestä johtuen sekä päivähoitopaikan että tulevan, ensi syksynä alkavan esiopetuspaikan menetys, mikä tosiasiallisesti tarkoittaisi lapsen kannalta sitä, että lapsi joutuisi taas vaihtamaan varhaiskasvatuspaikkaa. Lapseni tilanne varhaiskasvatusoikeuden mahdollisesta supistumisesta johtuen tuntuu kohtuuttomalta.”

Tilanne on kohtuuton. Tilanne on vastoin lapsen ja yhteiskunnan etua.

Varhaiskasvatuksen palvelut on säädettävä saman sivistyksellisen suojan piiriin kuin perusopetus. Perusopetuslain 7 §:ssä on säädetty, että valtioneuvosto voi myöntää rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle luvan perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen järjestämiseen. Samaisessa 7 §:ssä on säädetty selkeäsanaisesti: ”Opetusta ei saa järjestää taloudellisen voiton tavoittelemiseksi.”

Varhaiskasvatuksessa voiton tavoitteleminen on mahdollista. Toimiala on houkutteleva. Tilinpäätöstietojen mukaan varhaiskasvatuksessa toimivat yritykset ovat tehneet vuosittain jopa miljoonien eurojen voittoja. Koko toimialan volyymi on vuosittain miljardeissa. Tämä houkuttelee.

Ihmisyyden alennusmyynnin on loputtava. Lastensuojelu, päiväkodit, vanhusten vaativa hoito ja hoiva on tuotava saman sivistysvaltion suojan piiriin kuin peruskoulut.

Kommentit (2 kpl)

  • Luksan Kalle

    Jätin kommentin ja nyt sitä ei siellä olekaan. Miksi

  • Kikka

    Politikointia vaan Kurttilalta…

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*