Omalla nimellä, suoralla tiellä

Hirviöiden teot – hirvittävässä hiljaisuudessa

Keskusrikospoliisi julkisti 27.3. tiedon tutkinnasta, jossa Suomessa vuosina 2004–2018 kuusi lasta, iältään 6–15-vuotiaita, joutui viiden miehen järjestelmällisen ja väkivaltaisen seksuaalisen kaltoinkohtelun uhriksi. Tätä sairasta toimintaa välitettiin verkkoon livelähetyksinä. Suomesta, meidän maastamme.

Lapsiasiavaltuutettuna annoin tiedotteen vuoden 2014 toukokuussa:

”Erityisen huolestunut lapsiasiavaltuutettu on lasten seksuaalisesta väkivallasta ja nettikiusaamisen ilmiöistä. Vuonna 2013 Kouluterveyskyselyn mukaan kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista tytöistä 20, lukiotytöistä 23 sekä ammattiin opiskelevista tytöistä 33 prosenttia ilmoitti joutuneensa seksuaalisen väkivallan kohteeksi joskus tai toistuvasti. – Asiaa ei voida kuitata vähättelyllä tai vitsailulla. Kyseessä on kehon intiimialueiden vastentahtoinen koskettelu, yhdyntään pakottaminen tai painostaminen sekä tavaran tarjoaminen vastineeksi seksistä. Aikuisten tehtävänä on puhua yhä varhaisemmin lapsille seksuaalisen väkivallan todellisuudesta ja puuttua esiintyviin tilanteisiin, korostaa Kurttila.

Lapsiasiavaltuutettu muistuttaa, että YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 19 artikla velvoittaa Suomea ryhtymään kaikkiin asianmukaisiin lainsäädännöllisiin, hallinnollisiin, sosiaalisiin ja koulutuksellisiin toimiin suojellakseen lasta kaikenlaiselta ruumiilliselta ja henkiseltä väkivallalta.”

Päättäjät ovat olleet jälkijättöisiä puuttumisessa lasten seksuaalisen väkivallan yleisyyteen maassamme. Aihetta on vältelty vuosia. Eipä näy tällaisen kansallisen tragedian olosuhteissa ministereitä pitämässä tiedotustilaisuuksia. Vähemmästä on pidetty. Eikö asia ole niin tärkeä?

Sellaiset päättäjät ovat hyödyttömiä, joille tosiasioiden tunnustaminen ja tunnistaminen on liian vaikeaa.

Maan ministerit ovat aiemmin ottaneet asiakseen reagoida yhteen ja toiseen salamana ja heti. Kun oikeasti vastuunkantoa tarvittaisiin, hiljaisuus särkee korvia. Kansalle olisi hyvä kertoa, miten Suomessa suojataan lapsia seksuaaliselta väkivallalta, järjestäytyneeltä rikollisuudelta, lapsiprostituutiolta. Olisiko hyvä alkaa myöntämään, miten laaja ongelma meillä on ollut tiedossa kaikki nämä vuodet? Ja tästä on poliisikin puhunut hyvin avoimesti, selkeästi.

Vuoden 2017 Kouluterveyskyselyn mukaan seksuaalista väkivaltaa on 8. ja 9. luokan oppilaistamme vuoden aikana kokenut 6,7 prosenttia. Tämä tarkoitti 4658 lasta vuoden 2017 aineistossa. Määrä on suuri. Lasten seksuaalinen kaltoinkohtelu on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa. Minulle tämä on kansallinen hätätila.

Kirjoitin maaliskuun alussa julkisesti tässä blogissani:

”Keski-Suomen 8. ja 9. luokan tytöistä 7 prosenttia on kokenut seksuaalista väkivaltaa (Kouluterveyskysely 2017). Tämä tarkoittaa muun muassa rahan, tavaran tai päihteiden tarjoamista vastineeksi seksistä. Nämä tytöt ovat lapsia, lähes joka kymmenes maakuntamme tytöistä.

Ja sitten on vielä todellisuus, joka haastaa kavalasti koko julkisen yhteiskuntajärjestyksemme. Internetin anonyymit, pimeät verkot, mahdollistavat rikollisuuden piiloutumisen uudella tavalla. Tässä verkossa myydään huumeita ja lapsia. Suomen poliisi saa viikoittain ilmoituksia, että Suomessa olevilta koneilta ollaan tässä rikollisessa toiminnassa, kuten lapsipornon levittämisessä, mukana.

Meidän on yhteiskuntana päästävä näihin rikollisverkostoihin käsiksi. Se taistelu, jonka voitamme verkossa, näkyy suoraan meidän kaikkien turvallisuuden tunteessa kadulla. Nyt yhteiskuntamme ei ole tässä taistelussa vahvoilla.

Tunnistetaan ja tunnustetaan tosiasiat. Suojataan jokainen lapsi hyvään elämään ja kaveruuteen, harrastuksiin. Laitetaan rikolliset kantamaan raskas vastuu teoistaan. Sillä kaikessa tässä on kyse meistä jokaisesta. Koviin huumeisiin ja rikollisuuden piiriin joutunut yksikin lapsi vaikuttaa meihin kaikkiin – bussikuskiin, opettajaan, naapuriin, kavereihin, perheeseensä, sinuun, minuun ja meihin.”

Hirviöiden teot tapahtuvat hirvittävässä hiljaisuudessa.

Kommentit (6 kpl)

 • Luksan Kalle

  Oliko lapsiasiainvaltuutetulla edes pienintäkään aavistusta työnsä aikana tästä, josta hänellä varsinkin olisi pitänyt olla edes aavistus. Sitähän varten hän ajeli taksilla ympäri maata, myös tuolla pohjoissuomessa asti. Haiskahtaa jälkiviisudelta näin vaalin alla. Asia näytti tulleen, kuin tilauksesta.

 • Paula

  Luksan Kalle ei tainnut lukea edes blogin alkua? Jo vuonna 2014 jätetty kysely aiheesta. Ei ilmeisesti päättäjiä kiinnostanut. Useimmiten uhrit ova tyttöjä, nuoria naisia. Näen asian niin että valtaapitäviä miehiä ei hirveästi kiinnosta. Tyttöjä ja naisia on meillä myös aina pyritty syyllistämään – vääränlainen pukeutuminen, ”mitäs läksit”-mentaliteetti.

 • Mummu

  Varmasti kaikki virkamiehet ovat olleet tietoisia vuosikausia pedofiileistä, eikä kukaan ole reakoinut. Mikseivät lastensuojelu, lääkärit, hoitajat,neuvolat ym, jotka tietävät totuuden, ole nostaneet kissaa pöydälle? Tämä on kansallinen häpeä! Eivätkä niitä pedofiilejä ainoastaan ulkolaiset tee. Nii kuin olemme saaneet lukea, suomalaiset miehet, isät, veljet, enot, sedät.hoitajat, kaikista löytyy näitä. Nyt tähän ongelmaan on pakko puuttua! Salaillut pois perheiltä, lastensuojelusta, Silmät on pidettävä auki meidän kaikkien ja suojeltava lapsia.

 • kyllikki marin

  Olen samaa mieltä kanssasi järkyttävästä hiljaisuudesta kommentoimasi asian tiimoilta. Oireellista on se, ettei jo aiemmin asiaan ole puututtu kunnolla.
  Oireellista on myös tutkinnan kesto ja se, että kaikki viranomaiset, joiden naama on näkynyt mediassa, ovat nuoria naisia.
  Oikeuslaitoksessa jouduin samanlaisiin hommiin moneksi vuodeksi. Nämä jutut ovat kauheimpia tutkia, syyttää ja tuomita.
  Luulenpa, että tulee paljon lisää syytettyjä, uhreja ja että mennään valtaapitävien tontille, jos uskalletaan.

 • pirjor

  Lastensuojelua ei saa myydä ulkomaisille yrityksille tai sijoittajille, se tietää lapsikauppaa, siihen pitää heti puuttua.
  Lastensuojelu on pidettävä lapsen kotikunnan valvonnassa.
  Ensisijaiseti on alettava tukemaan perheitä, lapsia ei saa erottaa kodista vaan on tarjottava julkisia avohuollon palveluja ja sovittelua kriiseissä. Olisi hyvä jos saataisiin PERHEPALVELULAKI jonka turvissa koko perhe voidaan auttaa palvelujen luo. Nyt on väärät toimintatavat ja systeemi lastensuojelussa ja kunnat ja valtiovalta tekevät rahaa lapsilla, miksi tästä ei puhuta, miten pahaa jälkeä nykyinen lastensuojelu tekee , joista tapauksista saa jatkuvasti lukea miten huonosti kohdellaan perheitä tuntuu kuin ainut apukeino on viedä lapset ja särkeä lapsen koti erottaa vanhemmistaan, jostakin tulee rahaa ( epäilen että eu sosrahasto maksaa) tähän nykyiseen lapsibisnekseen, syödään lasten elämät kun roska euro ei lyö leiville. Markka takaisin.

 • Heikki Kutinlahti

  Luksan Kallelle. Juuri mainitsemiesi vahvuuksien vuoksi tätä taksiasiamiestä ei valittukaan jatkamaan tuloksetonta työtään. Kelpasi kyllä demareiden kansanedustajaehdokkaaksi istuskelemaan taksiajelun sijaan eduskuntaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*