Nupit kaakkoon

Sata biisiä viikonloppuun – täyslaidallinen ysärirockia

Nämä herrat mullistivat rockmaailman 25 vuotta sitten.

Taas on perjantai, ja se tietää uutta sadan viisun Spotify-soittolistaa viikonlopun soundtrackiksi.

Tämän viikonlopun kattaus keskittyy 1990-lukuun. Siinä missä pari viikkoa sitten kasaamani 1980-luvun setti sisälsi kosolti niin sanottua tukkaheviä, niin seuraavan vuosikymmenen alussa kyseinen tyylilaji koki äkkikuoleman. Mimmeistä ja bilettämisestä tukka pörhöllään hoilottaneet kasarikokoonpanot muuttuivat lähes yhdessä yössä täydellisen epämuodikkaiksi.

Syynä oli tietenkin grunge, jonka maailmanvalloitus käynnistyi syksyllä 1991 Nirvanan Smells Like Teen Spiritistä.

Moista termiä ei näillä leveysasteilla alkuvaiheessa edes käytetty. Puhuttiin Seattle-soundista tai -seattle-bändeistä. Muistan, kuinka Smells Like Teen Spirit alkoi soida yökerhoissa ja radiossa. Se kuulosti todella karhealta punkilta kaikkeen muuhun sen aikaiseen hittirockiin verrattuna.

Itse olin löytänyt Alice In Chainsin ja Soundgardenin jo vuotta ennen Nirvanan Nevermindin ilmestymistä. Silloin ne olivat vain hyviä uusia raskasta rockia soittavia bändejä. Smells Like Teen Spiritin lyötyä läpi nekin saivat osansa grunge-hypestä.

Viikonlopun ysärisetin aloittavat Love/Hate ja Extreme olivat vuonna 1990 ilmestyneillä levyillään vielä tukevasti kiinni edellisen vuosikymmenen musiikillisessa ilmastossa. Startti on tarkoituksellisen alleviivaava. Kolmantena tuleva Nirvana on jotain aivan muuta. Mainioita biisejä kaikki kolme.

1990-luvulla rock-genre pirstaloitui monenlaisiin alalajeihin, mikä on kuultavissa tässäkin biisinipussa.

Tämäkään soittolista ei ole täydellisen kattava läpileikkaus vuosikymmenen musiikkiin, vaikka monta klassikkoa mukana onkin.

Joku voisi aiheellisesti marmattaa naisartistien vähyydestä, mutta vetoan siihen, että viime viikon naisiin keskittynyt soittolista sisälsi niin paljon nimenomaan 1990-luvulla tehtyjä biisejä, etten halunnut ottaa niitä uusiksi mukaan.

Ja loppuun jälleen kerran mainos tämän blogin uutuussoittolistoista.

Pyöritän läpi vuoden sekä Spotifyssa, että Youtubessa listaa, johon lisään uusia ja mielenkiintoisia rockbiisejä ja -videoita. Ne kannattaa tilata, jos haluat pysyä ajan tasalla siitä missä soittolistaradioiden ulkopuolella mennään. Lupaus: kyseessä on EDM-vapaa vyöhyke, vaikka muuten monipuolisesti mennäänkin. Soittolistat löytyvät alta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*