Nupit kaakkoon

Rehevästi Norjasta

Kirjoitin taannoin täällä norjalaisesta rockmusiikista, jolloin intoilin maasta löytyvistä hienoista bändeistä, kuten Turbonegro, Kvelertak ja Audrey Horne. Kyseinen blogimerkintä löytyy täältä.

Nyt on jatko-osan aika. Tällä kertaa mukana ei ole kuin kaksi bändiä. Toisen näistä, eli juuri kolmannen levynsä julkaisseen Major Parkinsonin bongasin vasta pari viikkoa sitten. Kaizers Orchestra on jo vähän vanhempi tuttavuus, mutta jätin orkesterin pois viime heinäkuun listauksesta, koska olin a) urvelo b) rajoitin sen tarkoituksella raskaampaan rockiin.

Tilasin juuri netistä Major Parkinsonin kaikki levyt. Niitä kun ei Suomesta saa. Bändin omaperäinen englanninkielinen rock kuulostaa vähän siltä kuin YUP ja Tom Waits olisivat laittaneet hynttyyt yhteen. Waits tulee mieleen ennen kaikkea solisti Jon Ivar Kollbotnin äänestä. Musiikissa on myös Waitsin tuotannon vaudeville-puolen kaikuja. Bändin progehenkinen tapa kuljetella melodioita ja riffejä puolestaan muistuttaa usein suomalaisen rockin kuningasryhmä YUP:n tapaa jäsentää musiikkia.

Päädyin hienon yhtyeen äärelle Spotifyn kautta. Yleensähän palvelun Discover-sivun suositukset ovat osumatarkkuudeltaan tyyliä ”Kuuntelit Devin Townsend Projectia, tsekkaa seuraavaksi Katri Helena”. No, okei, tuo oli vähän kärjistetysti sanottu. Joka tapauksessa, tsekkasin Major Parkinsonin tuoreen Twilight Cinema -levyn, koska Spotify suositteli niin. Sen jälkeen tutustuin myös edeltäviin albumeihin Songs From A Solitary Home (2010) ja Major Parkinson (2008).

Ja parin viikon pyörittelyn jälkeen oli pakko saada cd:t hyllyyn. Nyt kun niitä vielä saa.

Löysin Youtuben syövereistä livepätkän, jonka perusteella pumppu on käynyt Suomessa muutama vuosi sitten keikalla Oulun Qstockissa. Toivottavasti tulevat uuden levyn tiimoilta käymään taas, silloin pitää päästä paikalle.

Toinen tutustumisen väärti (mutta valitettavasti juuri hanskat tiskiin lyönyt) kokoonpano on kotimaassaan suurta suosiota nauttiva Kaizers Orchestra. Norjaksi laulava bändi on keikkaillut myös paljon ulkomailla.

Siinä missä sirkusmusiikin ja vaudevillen sävyt ovat Major Parkinsonilla vain mausteena, on Kaizers Orchestra annostellut niitä reilummalla kädellä. Kun sekaan heitetään vielä rockia ja kansanmusiikkia, on koossa mitä maukkain soppa. Vuonna 2000 perustettu bändi julkaisi äskettäin live-dvd:n/blu-rayn. Se on pakko saada näppeihin.

Alla muutaman videon pituinen soittolista, joka sisältää näytteitä molemmilta bändeiltä. Levynsä ovat kaikki myös Spotifyssa. Kaizers Orchestran videoita löytyy Youtubea paremmin (ja parempilaatuisena) Vimeo-palvelusta, niiden ääreen pääsee helpoiten kotisivuiltaan tästä.

Major Parkinsonin levyihin voi tutustua myös täällä: http://majorparkinson.bandcamp.com/music

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*