Nupit kaakkoon

Radio Suomirock on pelkkä vitsi

Juuri loistavan kakkosalbuminsa julkaissut tamperelainen Amendfoil saa kunnian aloittaa tämän viikon soittolistan.

Radio Jyväskylän kaksihenkinen toimitus sai viime kuun lopussa päivän varoitusajalla tiedon potkuistaan. Monikansallinen mediayhtiö Bauer Media päätti lopettaa poikkeuksellisen tylysti paikallisradion, koska viivan alle ei ilmeisesti jäänyt tarpeeksi tuottoa mainostuloista.

Nyt samalla taajuudella on uusi tulokas, Helsingistä käsin pyöritettävä, tämän kuun alussa aloittanut Radio Suomirock.

Suomessa on jo Metallican Teosto-tuloista huolehtiva Radio Rock ja kevyttä iskelmällistä suomipoppia komppaava Radio Suomipop.

Kun kuulin Radio Suomirockin saapumisesta ensimmäisen kerran, päästin mielikuvitukseni hetkeksi valloilleen arvuutellessani minkälaisesta kanavasta mahtaa olla kyse.

Saammeko Suomeen viimein kanavan, joka soittaa laveasti kaikenlaista suomalaista rockmusiikkia? Radio Rockin äärimmäisen tiheän seulan läpäisevät vain muutamat harvat kotimaiset nimet, eivätkä muut kanavat soita vähänkään kovaäänisempää kitaravetoista musiikkia.

Höpö höpö.

Radio Suomirock on tähänastisten näyttöjen perusteella pelkkä vitsi.

Muutaman kymmenen biisin soittolista kiertää päivästä toiseen, eikä mukana ole muuta kuin Apulannan, Haloo Helsingin, Samuli Putron, Vesalan, Nightwishin ja HIMin kaltaisia isoja nimiä. Samat artistit pyörivät myös Suomipopilla.

Sellaista on nykypäivän musiikkiradiotoiminta Suomessa. Musiikkipäälliköt pelkäävät, että ihmiset vaihtavat heti kanavaa, jos eetteriin päästetään vähänkin tuntemattomampia artisteja, eikä sitä rockiakaan saa liikaa annostella.

Tätä kirjoittaessa suomalaisten radiokanavien soittamia kappaleita listaava Biisit.info-sivusto kertoo, että Radio Suomirock on soittanut kuluvan kuukauden aikana 5910 biisiä. Niistä eri kappaleita on ollut 318.

Lyhyellä matematiikalla laskettuna tuo tarkoittaa sitä, että 1.11. aloittaneella kanavalla on kuultu tähän mennessä 17 eri biisiä per vuorokausi. Oikeassa elämässä tuosta 318 kappaleesta osa on varmasti soinut muita useammin, joten yhden päivän aikana on todennäköisesti kuultu vielä vähemmän eri viisuja.

Voihan toki olla, että Radio Suomirock lanseeraa vielä uusia ohjelmaformaatteja, kuten vaikka uusia kotimaisia sinkkujulkaisuja esittelevän päivittäisen tai viikoittaisen ohjelman. Ehkä valtakunnallinen kanava aloittaa myös paikallistunnit, joissa kuullaan kuuluvuusalueen artistien kappaleita.

Ja ehkä lehmät lentävät.

Aloitin jokin aika sitten jokaviikkoisen soittolistaperinteen, jossa listaan eri teemaa käyttäen sata biisiä viikonlopuksi. Edellinen setti sisälsi pelkästään suomenkielisiä kappaleita, nyt vuoron saavat englanniksi laulavat kotimaiset bändit ja artistit. Lista löytyy alta.

Näiltä molemmilta listoilta löytyy hirmuinen määrä mahtavaa musiikkia, jota ei ole koskaan kuultu radiosta Suomessa. Se on synti ja häpeä. Syyttävä sormeni sojottaa erityisesti mainostajista riippumattoman Ylen suuntaan. Missä on aikuisille suunnattu musiikkikanava, jossa isotkin kitarat pääsisivät kuuluviin?

https://open.spotify.com/user/ksmlnupitkaakkoon/playlist/3cBovTSVLkRrvT3c3I33Xp

Loppuun vielä perinteinen mainos: Pyöritän läpi vuoden sekä Spotifyssa, että Youtubessa listaa, johon lisään uusia ja mielenkiintoisia rockbiisejä ja -videoita. Ne kannattaa tilata, jos haluat pysyä ajan tasalla siitä missä soittolistaradioiden ulkopuolella mennään. Lupaus: kyseessä on EDM-vapaa vyöhyke, vaikka muuten monipuolisesti mennäänkin. Soittolistat löytyvät alta.

https://open.spotify.com/user/ksmlnupitkaakkoon/playlist/6LxZAgoc4OLdKqC5RBinmO

https://www.youtube.com/playlist?list=PLGgfX-kvObJrgYrrl1CnhhrvbFxmt40Ih

 

Kommentit (13 kpl)

 • Eläkeläinen

  Joo, minä petyin pahasti, kun Radio Jyväskylä lopetettiin.
  Mutta onhan minulla iso kasa CD-levyjä, C-kasetteja ja vinyylilevyjä, joita minä nykyään soittelen, kun radiosta ei tule nykyään aikuisten musiikkia.
  Minä olin kaukaa viisas ja hankin mieleistäni musiikkia silloin, kun sitä oli saatavilla.
  Ja kaikkein parasta, ei tarvitse kuunnella mainoksia.

 • Mauno Voutilainen

  En kuuntele näitä kaupallisia kanavia. Yritän olla itse koko ajan äänessä.

 • Ana

  En enää kuuntele radiota soittolistojen takia. Tämän jutun perusteella en menetä mitään.

  • joopajoo

   Tismalleen samaa mieltä! Maailmassa on paljon hyvää musaa, mutta soitetaan vain niitä viittä biisiä puhki. Suuri osa kansasta on samaa mieltä, mutta pakkosyöttöä vain saadaan. Nää uudet ”lausuntatähdet” ovat suurimmaksi osaksi surkeita, ja ne oikeat osaajat jäävät varjoon. Voisko radiot tehdä soittolistoja toimittajien ja yleisön halun mukaan, eikä vain levy-yhtiöiden?

 • Jouko Juntunen

  Soittolistat pilasivat kuuntelunautinnon aika täydellisesti. Ehkä Pertti Peruspertti ei välitä, mitä sieltä toosasta tulee, mutta itse en ainakaan jaksa kuunnella puhkisoitettuja biisejä aina samoilta aritsteilta. Piraattiradio takas!

 • Kuuntelija minäkin

  Miksi Radio Citystä ei mainittu sanaakaan? Se soittaa hivenen monipuolisempaa ja vanhempaakin musiikkia kuin RR. Tosin jotkut juontajat ja juttujen taso on niin kehno ettei sitäkään jaksa kauaa kuunnella.

  • Spotifysta tulee parasta musiikkia

   Vaikka Cityllä soiva musiikki on erilaista kuin RR:n musa, ei heidänkään soittolista monipuolinen ole. Ja ne paikalliset mainokset mitä Cityllä tuli E-P:llä, ei hyvää päivää. Ihan hirveetä s**taa, mikä pilas kuuntelun.

 • joopajoo

  Radio Suomipop voisi vaihtaa nimensä Radio Suomiräpiksi, ja Suomirock Suomipopiksi.
  Sitä oikeata Rockradiota odotellessa. Ikävä on Juhani Kansi, ja H. Holopainen (AKA Leo Leijona) kasarihommaa kun soitettiin laajemmalla skaalalla. Nyt 4 kertaa tunnissa samaa biisiä rullataan. Pyh. Aika äkkiä vaihtuu omaan muistitikkuun kuuntelu. Jää muuten mainoksetkin kuulematta, pikku vihjeenä. Se kikkarapää sieltä musapäällikön hommasta voisi laajentaa skaalaa tai poistua takavasemmalle.. Suomessa tehdään kyllä hyvääkin musaa, mutta ei vaan pääse näiden ”Jormien” vuoksi esiin. Sitä odotellessa Spotify peliin.

 • Rrnd

  Naulan kantaan. Kolme kertaa olen ko. Kanavan avannut ja joka kerta soinnut anssi kela..
  Hyvät listat sulla, Olisko mahkuja saada Apple musicille vielä?

  • Juho Hämäläinen

   Kiitos, vaan taidan pysytellä toistaiseksi Spotifyssa. Pahoin pelkään, että useammassa palvelussa soittolistojen yhtäaikainen pyörittely muuttuisi jo kokopäivätyöksi.

 • Karhu III

  Satuin osumaan Suomirock-kanavalle ja aikalailla popahtavaa musiikkia soitetaan. Vähän tylsä kanava, mutta ei Radio Rock ole juurikaan parempi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*