Nupit kaakkoon

Nicki Minajin pyllystä tuli mieleen, että YleX pitäisi lopettaa

Amerikkalaisen hip hop -tähti Nicki Minajin uusin single Anaconda ja sen musiikkivideo julkaistiin muutama päivä sitten viime tiistaina. Kun kävin sen Youtubessa katsomassa seuraavana päivänä, oli se saanut jo vajaat puoli miljonaa katselukertaa. Tänään perjantaina luku on jo yli 34 miljoonaa. Huh!

Ei sinänsä ihme, sen verran runsasta persposkien läiskettä tämä isojen pyllyjen ylistyslaulu tarjoaa. Ei ollut tällaista vatkausta tarjolla valtavirta-artistien videoilla silloin kun minä olin puberteetti-iässä.

Lihaisan videon innoittamana tähän on pakko lainata Nicki Minajin haastattelua Interview Magazinesta, tosin jo neljän vuoden takaa eli huhtikuulta 2010:

Minaj has worked hard to establish her own voice, writing all her own material and not leaning on sex appeal. “I made a conscious decision to try to tone down the sexiness,” she says. “I want people—especially young girls—to know that in life, nothing is going to be based on sex appeal. You’ve got to have something else to go with that.”

Jep.

Anaconda lainaa raskaasti rap-veteraani Sir Mix-a-Lotin vuoden 1992 Baby Got Back -hittiä. Joka taas sämpläsi elektroyhtye Channel Onen Technicolour-kappaletta vuodelta 1986. Kovin köykäinen veto Anaconda joka tapauksessa on musiikilliselta anniltaan verrattuna edes Honey Got Backiin.

Mutta tämä onkin vain tällaisen rockissa marinoituneen jäärän mielipide. Ja rock puolestaan on valunut marginaaliin, populaarimusiikin alaviitteeksi. Ainakin jos katsoo vaikka YleX:n soittolistaa.

Tässä tänään voimassa olevan soittolistan ( http://ylex.yle.fi/musiikki/soittolista) top 20:

1. Robin: Kesärenkaat (Kesäkumi 2014)
2. Atomirotta: Aurinkoon
3. Särre: Leikkaa sukkaa
4. Haloo Helsinki! Beibi
5. Softengine: Yellow house
6. Isac Elliot: Baby I
7. Cheek: Flexaa
8. Aksim: Just niin biiberi
9. Juju: Hullu
10. Nikke Ankara: Perjantai 13.
11. Kasmir: WOWWOWWOW
12. Anna Abreu: Righ in front of you
13. JVG: Etenee
14. Brädi: Aamupala
15. Gracias: Slow it down
16. Sanni: Hakuna matata
17. Kube: Homma menee alas
18. Lilly Wood & The Prick: Prayer in C
19. David Guetta: Lovers on the sun
20. Stockers!: She’s got my love

Sama linja jatkuu loppuun, eli sijalle 62 asti. Listan häntäpäässä on sentään kaksi rockbändiä, näinä päivinä debyyttialbuminsa julkaiseva brittiläinen Royal Blood ja yhdysvaltalainen Pretty Reckless.

Rockia ja hip hopia sekoittava Atomirotta on piristävä poikkeus listan kärkipäässä, semminkin, kun ilmiselvä kesähittibiisi ei alunperin kelvannut radioille sanoitustensa takia. Fanien painostus ilmeisestikin on kerrankin tepsinyt.

Listan vahva kotimaisuusaste on toki hatun noston arvoinen asia, mutta rockfanin näkökulmasta verorahoilla rahoitettavan nuorisoradion musiikkitarjonta on ala-arvoista.

YleX ei ole koskaan (ainakaan prime time -aikaan) ollut mikään järin monipuolisen musiikin pää-äänenkannattaja. Päiväohjelmista on kovaäänisempi ja aggressiivisempi musiikki, olipa kyse sitten rockista, metallista tai tylymmästä hip hopista, siivottu aina pois.

”Nuoriso ei enää kuuntele rockmusiikkia” on argumentti, jolla YleX varmasti perustelee musiikkipainotustaan. Voisiko olla, että yksi syy tähän on ihan kanavassa itsessään?

Tällä hetkellä Yle tarjoaa humppaniiloille Yle Suomen ja räppiteineille YleX:n. Mitä meille siihen väliin jääville on?

Jos minulta kysyttäisiin, pitäisi koko YleX lopettaa.

Tilalle haluaisin populaarimusiikkikanavan, jota ei kohdisteta pelkästään teineille. Kanava myös viis veisaisi siitä, mikä on muodikasta ja parhaiten suuriin massoihin iskevää taustahuttua. Se soittaisi mahdollisimman runsaasti uutta kotimaista musiikkia, erityisesti ruohonjuuritason huomioiden. Radioaalloille pitäisi päästä ilman monikansallisen levy-yhtiön sopimustakin.

Mutta mistäs minä mitään ymmärrän, tällainen rockvammainen jäärä.

P.S. Tässä vielä linkki tämän blogin Spotify-kanavan soittolistaan ”Vuoden 2014 satoa”. Päivitän sitä pitkin vuotta. Tätä kirjoittaessa mukana on 81 biisiä. Niistä vain murto-osa on soinut koskaan YleX:llä.

http://open.spotify.com/user/ksmlnupitkaakkoon/playlist/1CyO9cuard37UfNbErGOU8

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*