Nupit kaakkoon

Lutakko Liekeissä haastoi rokkijurpon

Lutakon alueella on päättyvänä kesänä ollut useita musiikkitapahtumia. Sataman Yön Tom Jones + Paula Koivuniemi, Suomipop-festivaali, rallien oheiskonsertit, KeMut… Ne ovat kuitenkin olleet kaikki aika lailla samasta puusta veistettyjä suurelle yleisölle suunnattuja massatapahtumia.

Viime viikonloppuna vuoron sai viimein Jyväskylän elävän musiikin yhdistyksen Jelmu ry.:n oma pikkufestari Lutakko liekeissä.

Nyt kymmenettä kertaa järjestetetty Lutakko liekeissä oli alun perin punkhenkinen rocktapahtuma, mutta muutaman viime vuoden aikana ohjelmistoa on laajennettu myös hip hopin suuntaan.

Tämä tarkoitti kaltaiseni puhelaulua lähinnä marginaalisesti kuluttavan rokkiurpon kannalta sitä, että ohjelmistossa oli aika ajoin klappia. Toisaalta, enpähän ole aikaisemmin varmaan näin montaa räp-keikkaa edes nähnyt yhteensä.

Hip hopin sukuisesta tarjonnasta huomasin diggailevani erityisesti JKL Rap All-starsin vetäisystä. Enemmänkin olisi saanut väkeä olla tosin silloin paikalla. Asa & Band oli puolestaan jo kesäkuun Provinssissa havaittu toimivaksi kokoonpanoksi. Nyt jumitin lauantain tarjonnan aloittaneen keikkansa ajan lavan vieressä backstage-alueella Jelmu ry.:n lettukesteillä.

Yhden koko festivaalin parhaista keikoista tarjonnut Atomirotta taas ei puhdasta hip hopia olekaan. Kolmikon hyväntuulinen esiintyminen jätti mitä aurinkoisimman fiiliksen, semminkin kun koko lauantain vallitsi lämmin kesäsää. Kun edellisen kerran olin Liekeissä vuonna 2010, tarvittiin elokuun viimeisenä viikonloppuna pipoa ja hanskoja.

Seitsemännen albuminsa äänitykset lokakuussa aloittava Stam1na soitti lauantai-yönä tämän vuoden viimeisen keikkansa. Yhtyeen lava-energialle ja saumattomasti soineelle turboahdetulle metallijyystölle voi vain antautua. Aivan käsittämättömän kova bändi, joka pesee aimo tukun ulkomaisia alan suurnimiäkin.

Perjantaina viimeisenä ulkolavalla esiintynyt Disco Ensemble oli sekin rautaa, lauantaina kesäkeikkakautensa päättäneestä Lapkosta puhumattakaan. Siinä on suomalaisen vaihtoehtorockin saralla kaksikko, jonka kuuluisi persoonallisuutensa ja biisiensä puolesta esiintyä Wembleyllä, perhana soikoon!

Lutakonaukion ilmaistarjontaa kävin tsekkaamassa oikeastaan vain yhden keikan verran, mutta se veto olikin sitä luokkaa, että oksat pois.

Jyväskyläläinen Nancy tarjoili piskuiselta kuorma-auton konttiin väsätyltä lavalta mahtipontista syntikka- ja kitaravetoista indierockia, jota olisin mieluusti todistanut aidan takana olleelta päälavaltakin. Valoshow’ta myöten valmista ja suurille estradeille kuuluvaa materiaalia!

Kansainvälisistä vieraista parhaiten tömisi psychobilly-veteraani The Meteors, jonka rosoisessa ulosannissa ei juuri hienosteltu. Kitaran virittäminen on pitsinnyplääjien hommaa, lienee trion pääjehu, laulaja-kitaristi P. Paul Fenech tuuminut.

Summa summa rum; kymmenes Lutakko liekeissä oli mainio ja viihtyisä rockjuhla, jonka moneen suuntaan rönsyillyt ohjelmisto haastoi osallistujat varmasti välillä oman mukavuusalueen ulkopuolellekin.

Toivottavasti tapahtuma jatkaa myös ensi vuonna, vaikka Jelmun Raine Pulkkinen kirjoittikin festareiden päätyttyä näin:

”Kymmenen kerran jälkeen on hyvä pysähtyä miettimään jatketaanko toiset kymmenen vuotta vai olisiko kenties sopiva hetki haudata Lutakko Liekeissä. Festivaalin tuottajana alusta asti eli vuodesta 2006 saakka toiminut Jenna Lahtinen siirtyy Lutakon palveluksesta muihin tehtäviin, joten Liekkien ydintiimi tulisi joka tapauksessa muuttumaan. Ehkäpä keksitään ensi vuodelle jokin uusi konsepti uudella porukalla.”

Ohessa vaihtelevantasoisia kännykkäkameraräpsäisyjä tapahtumasta. Katso omalla vastuulla, voi sattua välillä silmiin!

Tässä vielä linkki viime viikolla mainostamaani Lutakko liekeissä 2015 -Spotify-soittolistaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*