Nupit kaakkoon

Kaikki musiikki ilmaiseksi Youtubesta

Useampikin bändi tai artisti on viime päivinä huomannut, että kokonaisia levyjään on ilmaantunut Youtubeen. Kyse on siitä, että Google lanseeraa parhaillaan Youtube Music Key -palvelua. Siksi Youtubeen ollaan kovaa vauhtia lisäämässä kaikkea digitaalisesti jaeltavaa musiikkia. Eli jos levy-yhtiö tai artisti on laittanut musiikkinsa digitaalisesti saataville esimerkiksi Spotifyyn, Deezeriin ja iTunesiin, löytyy kaikki piakkoin myös Youtubesta.

Kun tekee Youtuben hakukentässä haun bändin nimi + topic, eli esimerkiksi vaikka ”Mastodon topic”, päätyy bändille luodun kanavan ääreen.

Tarkemmat yksityiskohdat selviävät kuulemma lähiaikoina. Kuukausimaksullisen palvelun tilaajat tulevat saamaan musiikin ja videot ilman mainoksia. Myös offline-käyttö onnistuu.

Tähän saakka kokonaiset albumit ovat löytyneet Youtubesta yleensä laittomasti, eli joku on ne sinne ladannut tekijänoikeuksista välittämättä. Jos oikein olen ymmärtänyt, jatkossa kaikki digijakelun piirissä oleva musiikki löytyy myös Youtubesta.

Jo nyt Youtube on maksanut jonkin aikaa jonkin sortin korvausta palvelussa olevan musiikin tekijänoikeuksien omistajille, olipa materiaalin ladannut kuka tahansa. Näin se on käytännössä antanut siunauksensa sille, että kuka tahansa yksityishenkilö voi päättää, onko jokin levy tai yksittäinen biisi Youtuben kautta saatavilla.

Siinä missä The Pirate Bayn perustajat istuvat kaikki tällä hetkellä enemmän tai vähemmän leivättömän pöydän ääressä tiilenpäitä lukemassa, porskuttaa Youtubea pyörittävä Google internetin yksinvaltiaana. Kun on tarpeeksi suuri, ei lakien ja säännösten suhteen ole ollut niin nöpön nuukaa.

Jos siis ymmärsin oikein, tarkoittaa Youtube Music Key sitä, että kaikki musiikki on viimeistään lähitulevaisuudessa tarjolla ilmaiseksi mainoksilla ryyditettynä ja kuukausimaksulla ilman mainoksia. Se, minkälaisia tulovirtoja tästä on luvassa musiikin julkaisijoille ja tekijöille, jää nähtäväksi.

Veikkaan, että kilpailijoiden eli Spotifyn ja iTunesin suunnalla ei olla internetjätin uudesta virityksestä innoissaan. Myös artistiporrasta asia kummastuttaa, koska järin paljoa informaatioa näistä uusista automaattisesti luoduista kanavista ei ole herunut. Elämme siis jälleen kerran jännittäviä aikoja.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*