Nupit kaakkoon

Google löi Youtubessa luun kurkkuun piskuiselle Suomelle

Suomenkielisessä internetissä on tänään kohistu Googlen yllättäen Suomessa toteuttamasta musiikkiestosta Youtubessa. Aamun ensimmäisten uutisten syyttävät sormet osoittivat kohti tekijänoikeusjärjestö Teostoa. ”Teosto esti Suomessa musiikin kuuntelun Youtubesta”, kirkuivat otsikot.

Aamun edetessä faktoja tarkastettiin, jonka jälkeen selvisikin, että bannin oli toteuttanut Youtuben omistaja Google. Oma uutiseni aiheesta taisi olla ensimmäinen, jossa pienen Suomen tekijänoikeusjärjestöä ei syytetty tapahtuneesta.

Pähkinänkuoressa: Google ja Teosto käyvät neuvotteluja uudesta lisenssisopimuksesta. Googlea on yleisesti kritisoitu liian pienistä korvauksista musiikin oikeuksien haltijoille. Vaikka Youtube on maailman suurin musiikkipalvelu, maksaa se jakamistaan sisällöistä selvästi vähemmän kuin esimerkiksi ruotsalainen Spotify. Noin 30 000 suomalaista säveltäjää, sanoittajaa ja sovittajaa edustava Teosto on vaatinut asiakkailleen lisää rahaa.

Nyt Google päätti vauhdittaa neuvotteluja lyömällä piskuisen Suomen musiikkiväelle luun kurkkuun. Teostolle yllätyksenä tulleen eston jälkeen solmittiin pikaisesti väliaikainen sopimus, jonka takia suomalaiset pääsevät musiikin ääreen Youtubessa torstain ja perjantain aikana.

Teostoa on välillä kritisoitu siitä, että tekijänoikeuksien liian tiukka vahtiminen on enemmänkin haitannut kotimaisten musiikintekijöiden tuotosten leviämistä. Useimmiten murina tekijänoikeusmafiasta on tullut kuitenkin kuluttajien suunnasta.

Nyt, jos joskaan, Teosto on kuitenkin oikealla asialla ja hyvien puolella.

”Ei tainnu Google taipua kiristysmafialle ja pisti kylmästi Suomen osalta toiston pauselle. Ilmoittaen syynä olevan Teoston. Jopa alkoi neuvottelut etenemään …”

Tuo kirjoittamani uutisen saama kommentti kertoo karua kieltään siitä, minkälainen ”kaikki mulle ilmaiseksi ja heti” -mentaliteetti kuluttajien keskuudessa vallitsee. Tekijöiden korvauksista ja oikeuksista viis.

Loppuun mainos Spofityssa pyörittämästäni uutuusbiisejä keräävästä soittolistasta. Se kannattaa tilata, jos radioiden kapean tarjonnan ulkopuolinen musiikkitarjonta yhtään kiinnostaa! Sen alla puolestaan on tämän blogin Youtubessa uusia musiikkivideoita listaava soittolista, mutta sen sisältö on tätä kirjoittaessa tavallista köyhempi.

Kommentit (9 kpl)

 • Mari Pudas

  Hyvä vain ettei Google taipunut Teoston ahneiden natsien vaatimuksiin. Jyrkkä ei natseille on jyrkkä ei Teostolle.

  Sitä paitsi ei ole mikään pakko käyttää YouTubea jos ei kiinnosta.

  • Juho Hämäläinen

   Nimimerkki ”Mari Pudaksen” kommentti on kyllä harvinaisen jurpo. Meinasin ensin poistaa, mutta jääkööt esimerkiksi siitä, miten osalle meistä luetun ymmärtäminen on ylivertaisen vaikeaa. Toki kommentissa on vahvasti trollauksenkin makua, mutta sepä onkin kaikessa rasittavuudessaan taitolaji, joka ei kaikilta onnistu.

 • dirtyharry

  ei sinällään purista yhtään koska edelleenkin ostan kaiken tarvitsemani.

 • Norsujas

  Mikä pakottaa Teostoa ja Youtubea tekemään sopimusta ensinkään? Eikai sitä musiikkia pakko ole tubeen tunkea? Asiakas (tässä tapauksessa Teosto) viekööt bisneksensä muualle ja kieltäkööt jäseniään laittamasta tuotoksiaan moiseen palveluun.

 • Japajaa

  Kovin asenteellinen artikkeli Jussilta. Teosto hyvä, jossei jumalasta seuraava ylöspäin. Google paha, itse helvetin ylipäällikkö.

  Mitä luultavimmin neuvottelu on edennyt näin:
  Teosto: Maksakaa lisää.
  Google: Emme maksa.

  Sopimusta ei synny. Youtubella ei ole muuta mahdollisuutta kuin noudattaa lakia ja estää materiaalin luvaton toisto.

 • Hulivilipoika

  Mielestäni musiikin tekijät ansaitsevat korvauksensa, etenkin koska heille se on monesti ainoa tulonlähde satunnaisten keikkojen lisäksi. Vain suurimmat tähdet pärjäävät hyvin. Siksi itselläni on jo vuosia ollut Spotifyn kuukausimaksullinen versio. En ymmärrä miksi kaikki pitäisi saada ilmaiseksi.

 • Samaa kuin muutkin

  Suomessa ei ole rockmusiikkia tehty eikä soitettu radioissa enää ainakaan kolmeen kymmeneen vuoteen, eikä siinä vanhemmasskaan tuotannossa paljoa kehuttavaa riitä. Laita jussa börsa päähäs ja kiipee vuorelle. Uudet ja vanhat Spotify-listat voi viedä mukana.

 • Jani Koivisto

  Tuossahan Google toimi vaan sopimuksen mukaisesti. Jos ei ole sopimusta Google syyllistyy tekijänoikeus rikkomukseen. Suomessa Teostot maksetaan takautuvasti, minkä perusteella Teosto kerää maksuja siihen kuulumattomien toimijoiden materiaalista

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*