Nupit kaakkoon

Eput soi KeMuissa mummomeiningillä

Kävin viime viikonloppuna katsastamassa Jyväskylän Lutakonaukiolla KeMut-tapahtumassa soittaneen Eppu Normaalin nykykunnon. En ollut bändiä useampaan vuoteen nähnytkään. Viriilejä ukkeleita olivat edelleen. Yhtyeen tarjoilemia, tänä vuonna 30 vuotta täyttäneen Kahdeksas Ihme -albumin raitoja kuunteli oikein ilokseen.

Ilmassa oli suurtapahtuman tuntua: paikalla oli järjestäjätaho Keskimaan mukaan noin 8000 ihmistä. Pimentynyt lämmin kesäilta yhdistettynä Lutakon alueen rakennusten valoihin loivat hienon miljöön suomalaisen rockin klassikkobändin keikalle. Bändi soitti puoliyhdestätoista puoleenyöhön.

MUTTA.

Jos minä olisin maksanut lipustani jotakin (Kiitos vaan, Keskimaa), niin kyllä minua olisi ottanut pattiin se, että musiikki tuli PA:sta aivan luokattoman hiljaa. Alueen puolessavälissä ei saanut Martti Syrjän välispiikeistä mitään selvää, ja bändin soitto tuntui muutenkin jäävän ympärilläolijoiden hälinän jalkoihin. Efekti oli suunnilleen sama, kuin olisi kuunnellut mökkinaapurin auki ollutta matkaradiota omalta laiturilta.

Vasta kun raivasimme tiemme aivan lavan läheisyyteen, alkoi musisoinnista saada jotenkin tolkkua. Hiljaa hitit soivat silloinkin. PA:sta puskenut äänenpaine oli täysin alimitoitettu noin isolle alueelle ja yleisölle.

Jos syynä mummomeininkiin oli lähialueen asutus, niin miksi Lutakonaukiolla yleensä järjestetään illan viimeisille tunneille venyviä musiikkitapahtumia?

En toki kaipaa keikoilla kallon räjäyttävää äänenvoimakkuutta, mutta kyllä musiikin soisi kuuluvan eturiviä taaemmaksikin. Näin isolla kentällä olisi myös kannattanut ehdottomasti käyttää niin sanottuja viivekaiuttimia, jotka olisivat auttaneet kaueampanakin olevia nauttimaan musiikkitarjonnasta.

Myös KeMujen anniskelualuepolitiikka kummastutti. Vaikka lauantai-illan konserttiin (jossa Eppuja ennen esiintyivät Lauri Tähkä ja Kaija Koo) oli 18 vuoden ikäraja, oli Lutakonaukiolla erikseen rajattu anniskelualue. Josta käsin ei siis kuullut lavan tapahtumista kuin pihinää.

Jos ja kun KeMut järjestetään ensi vuonna, niin ei enää näin, eihän?

Huomenna Lutakon alueella soi taas, ja tällä kertaa luvassa on jotain muuta kuin valtavirran suursuosikkeja. Kymmenettä kertaa järjestettävä Lutakko Liekeissä on Jelmun oma Tanssisali Lutakon pihassa ja sisällä järjestettävä kaksipäiväinen festivaali.

Huomenna perjantaina siellä esiintyvät muun muassa Flesh Roxon, Musta Paraati, The Meteors (UK), JKL Rap All Stars ja Disco Ensemble. Lauantaina vuorossa ovat esimerkiksi Asa & Band, Lapko, Atomirotta, Jex Thoth (USA) ja Stam1na.

Ohjelmassa on tänä vuonna kaltaiseni rockpöljän makuun vähän liikaa puhelaulua, mutta täytyy heittäytyä ohjelman vietäväksi avoimin mielin, eiköhän se siitä.

Tein tapahtuman kunniaksi Spotify-listan, joka sisältää tämän vuoden esiintyjien musiikkia: https://open.spotify.com/user/ksmlnupitkaakkoon/playlist/3xvmH15Ywu7sHXP7gVUHWV

Josta tulikin taas mieleeni mainostaa tämän blogin Spotify-profiilia ja ennen kaikkea tämän vuoden rock- ja heavybiisejä kokoavaa (jatkuvasti päivittyvää) soittolistaa. Kannattaa tilata, jos haluat pysyä ajan tasalla. Setissä on tätä kirjoittaessa 215 biisiä.

Youtubesta Nupit Kaakkoon löytyy puolestaan täältä. Suosittelen erityisesti tämän vuoden uutuusvideolistaa. Setissä on tällä hetkellä 183 videota. Sitäkin päivitän säännöllisesti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*