Nupit kaakkoon

Nyt on aika lyödä hanskat tiskiin, AC/DC!

Nyt se on virallista. AC/DC:n uusi laulaja, ainakin tulevilla keikoilla, on Guns N’ Rosesin Axl Rose. Koko skenaario tuntuu edelleen täysin absurdilta, ihan kuin kyseessä olisi aprillipila. Vaan ei.

Uskottava se on, sillä Angus Young piipahti koulupuvussaan viime viikonloppuna Coachella-festivaaleilla Guns N’ Rosesin keikalla soittamassa Riff Raffin ja Whole Lotta Rosien. Markkinatemppu vailla vertaa!

Tätä ennen ainoa vastaava vierailu on tapahtunut Rolling Stonesin kiertueella kesällä 2003, jolloin Youngin veljekset kävivät jamittelemassa idoliensa kanssa muutamilla keikoilla. Silloin Anguksella ei ollut univormuaan päällä. Coachellassa tehtiin siis AC/DC-historiaa.

Jos olet elänyt tynnyrissä viime kuukauden, niin tässä nopea summaus: 7. maaliskuuta AC/DC tiedotti, että se keskeyttää Yhdysvaltojen kiertueensa, koska laulaja Brian Johnson sai lääkäriltä määräyksen lopettaa keikkailu välittömästi, muuten lähtee kuulo.

Samalla bändi ilmoitti, että perutut keikat tehdään myöhemmin tänä vuonna, todennäköisesti vierailevan solistin kanssa. Eikä muuta.

Netissä alkoivat välittömästi liikkua huhut solistiehdokkaista, totta kai.

Noin viikon kuluttua AC/DC:n tiedotteesta Johnsonin ystävä, yhdysvaltalainen koomikko Jim Breuer kertoi podcastissaan kuinka Johnson on saanut koruttomasti kenkää bändistä.

Johnson olisi ollut Breurin mukaan valmis tekemään ainakin joitakin ulkoilmakeikkoja, joilla äänenpaine ei ole lavalla niin kova. AC/DC-organisaatio laittoi kuitenkin liinat kiinni heti, kun hän kertoi asiasta. Johnsonin kiertuematkatavarat ilmestyivät kotiovelle, eikä Angus Young suostunut enää vastaamaan bändikaverinsa yhteydenottoihin. Tämän takia laulaja oli luonnollisesti hyvin masentunut.

Breuer pahoitteli myöhemmin ulostuloaan (ilmeisemminkin saatuaan AC/DC:n PR-osaston kimppuunsa), mutta ei silti varsinaisesti kiistänyt aiemmin esittämiään faktoja.

Sitten tuli huhu Axl Rosesta, todisteena valokuvia, joissa hän poistuu yhdysvaltalaisesta äänitystudiosta vain hetkeä ennen AC/DC:n jäseniä.

Lopulta AC/DC tiedotti asiasta virallisesti viime lauantaina.

”AC/DC band members would like to thank Brian Johnson for his contributions and dedication to the band throughout the years. We wish him all the best with his hearing issues and future ventures. As much as we want this tour to end as it started, we understand, respect and support Brian’s decision to stop touring and save his hearing. We are dedicated to fulfilling the remainder of our touring commitments to everyone that has supported us over the years, and are fortunate that Axl Rose has kindly offered his support to help us fulfill this commitment.

Siinä kaikki. Kiitti Brian, se oli siinä, olit vain meillä duunissa. Koirat haukkuvat ja karavaani kulkee.

Brian Johnson oli AC/DC:n jäsen 36 vuotta.

Mies käytännössä pelasti bändin tuholta Bon Scottin kuoltua helmikuussa 1980. Back In Black, saman vuoden heinäkuussa julkaistu debyyttinsä yhtyeen riveissä, nosti AC/DC:n suosion aivan uusiin sfääreihin. Back In Blackin myyntiluvut viilettävät tähän mennessä jo yli 50 miljoonassa ja se on yksi maailman eniten myydyistä äänilevyistä.

Kun ihmiset ajattelevat AC/DC:tä, tulee heille varmasti ensimmäisenä mieleen Brian Johnsonin sirkkeliä muistuttava raspikurkkusoundi. Vasta sen jälkeen tulevat Youngien napakat riffit ja rytmiryhmän tiukka groove.

Axl Rose on suunnilleen saman kokoluokan artisti kuin AC/DC, niin ihmeellistä kuin se miehen musiikillisilla näytöillä onkin. (Guns N’ Roses on tehnyt, helvetti sentään, vain muutaman levyn. Toki debyyttinsä Appetite For Destruction on rockklassikko isolla koolla.) Rose on siksi järkevä valinta Johnsonin korvaajaksi loppukiertueen ajaksi.

Tuskin yleisöä kiinnostaisi yhtä paljon, jos mikin varressa olisi vaikka mainion AC/DC-johdannaisen, eli australialaisen Airbournen solisti Joel O’Keeffe. Musiikillisesti homma toimisi todennäköisesti paremmin kuin parhaat vuotensa jo laulajana nähneen Rosen kanssa.

Axl Rosen palosireenimäisessä laulusoundissa on samaa klangia kuin Johnsonin sirkkelissä, joten siinäkin mielessä hän on fiksu vaihtoehto. Toki nyt kohtaa kaksi aivan erilaista maailmaa: saa nähdä, minkälaisen kähinän kellontarkasti duuninsa hoitava AC/DC ja yleisöään tuntikaupalla keikoilla odotuttava rockkukkoilija saavat vielä aikaiseksi.

Kaikki tämä herättää mielenkiintoa Axl/DC:tä kohtaan. Näin toimii markkinatalous.

Minusta tilanne on kuitenkin masentava.

Olin aina kuvitellut, että AC/DC tekee jossakin vaiheessa sen oikeasti viimeisen kiertueensa, jonka jälkeen se kaikessa hiljaisuudessa siirtyy eläkkeelle. Asiasta kerrotaan kotisivuillaan julkaistavassa lyhyessä tiedotteessa. Ei fanfaareja, kiitti jengi ja moro.

Nyt näyttää siltä, että uransa ehtoopuolella yhtye kompuroi maaliviivaa kohti nilkkansa murtaneena. Komppikitaran kuningas Malcolm Young on dementiakodissa, alkuperäisrumpali Phil Rudd mököttää ehdonalaisessa Uudessa-Seelannissa ja nyt Brian Johnson on myös historiaa.

Sinänsä Johnsonin kohtelu ei yllätä. Youngin klaanilla on kautta historiansa ollut tapana käsitellä ihmisiä näin. Joko olet sisällä tai ulkona, mitään välimuotoa ei ole. Jos bändin organisaatiosta saa kenkää tai muuten vain poistuu, ei yhteyttä ulkopuolelle jääviin pidetä millään tavalla. Kysykää vaikka lukuisilta entisiltä managereilta, soittajilta ja työntekijöiltä.

Kun Phil Ruddin huumehörhöiset oikeussotkut nousivat pinnalle toissa vuonna, katkaisi AC/DC välittömästi kaikki yhteydet rumpaliinsa. Rudd valitteli myöhemmin, ettei hän saanut missään vaiheessa selittää omaa kantaansa Angukselle, koska tämä ei vastannut enää puheluihin.

Syy siihen, miksi AC/DC jatkaa siipirikkonakin, on yksinkertainen.

AC/DC on nykyään yhtä kuin Angus Young. Viime kuussa 61 vuotta täyttänyt kitaristilegenda ei selvästikään halua lopettaa soittamista. Raha ei voi motiivina enää olla, niin paljon AC/DC on sitä tahkonnut.

Nyt jos koskaan olisi kuitenkin aika haudata AC/DC ja perustaa Angus Young Blues Band.

Kirjoittaja on soittanut 21 vuotta AC/DC-tribuuttibändissä kitaraa.

Kommentit (1 kpl)

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*