Muu maa ja Mansikkaniemi

Kreikkalaista tehokkuutta

Lomaa edeltävällä Etelä-Euroopan työretkellä pääsin ensimmäistä kertaa käymään itse Ateenassa, enkä vain sen lentokentällä. Aikataulu oli tyypillinen työmatkan aikataulu, eli pääsimme hotellille vasta illalla ja menimme käytännössä suoraan nukkumaan. Aamulla ehti pariksi tunniksi uima-altaalle, kunnes taas piti lähteä suihkuun ja pukemaan univormua päälle.

SAM_0139 SAM_0146

Näimme siis Ateenasta käytännössä hotellin ja huoneen parvekkeelta näkyvän maiseman. Maisemakin oli itse asiassa rajoitettu, sillä joku Akropolis-niminen kukkula jökötti suoraan edessä peittäen ison osan horisontista. Kreikan velkataakka näkyy selvästi julkisessa rakentamisessa, sillä kyseisellä kukkulallakin sijaitseva palatsi pylväineen oli selvästi hyvin vanha ja kaipasi kipeästi kunnostusta. Ihan kuin katostakin olisi puuttunut iso pala.

Kreikan velasta puheenollen; vaikka hotelli oli hyvän USA:laisen ketjun ansiokas edustaja, niin sinnekin oli saatu pesiytettyä kunnon kreikkalaista virkamiesbyrokratiaa. Aamupalalle mennessäni kävi ilmi, että aamupalan hinta on 35 euroa, kun sen ostaa aamupalaravintolasta. Jos sen sijaan ostaa hotellin vastaanotosta aamupalakupongin, niin hinta onkin vain 20 euroa. Aha.

No ei kun respaan jonottamaan vuoroa ostamaan kuponkia, sillä vaikka aamupala menikin virman piikkiin, niin eihän sitä kuitenkaan kannata tehdä kuten EU ja syytää ilmaista rahaa Kreikalle.

Kun sitten vihdoin pääsin tiskille, niin kuponkiahan ei tietenkään voinut laittaa huoneen laskuun, vaan se piti ostaa etukäteen. No minulla ei luonnollisestikaan ollut lompakkoa mukana aamupalalla, mutta sain jotenkin puhuttua respan virkailijattaren pyörryksiin ja myymään minulle kupongin ilman läsnä olevaa luottokorttia. Ei siis sentään tarvinnut mennä takaisin huoneeseen lompakkoa hakemaan, vaikka virallinen aamupalakupongin hankintametodi olisi sitä kyllä oikeasti edellyttänyt. Siinä tapauksessa olisi vielä pitänyt jonottaa respassa toistamiseen.

Aamupala sinänsä oli hyvä ja ravitseva, mutta se systeemi! Miksi sitä kuponkia ei olisi voinut ostaa suoraan aamupalaravintolasta? Tai mihin sitä kuponkia ylipäätä tarvittiin? Nyt työllistin turhaan

a) aamupalaemäntää

b) respan työntekijää

c) itseäni

Sen sijaan, että olisin vain laittanut aamupalan huoneen piikkiin yhdellä ja ainoalla hinnalla, siis 20 euroa, niin kuin kaikissa muissakin hotelleissa. Varmaan joku on joskus silloin Akropoliksen rakentamisen aikaan keksinyt hyvän systeemin, joka tuo kaikille takaavan määrän byrokratiaa.

Jos Kreikan julkinen sektori pelaa yhtä notkeasti kuin palvelu kreikkalaisessa hotellissa, ei EU:n rahavirran ilmansuunta ole mikään yllätys.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*