Mehtä Pena

Tarttuuko Hepuli ?

Tarttuuko Hepuli?

Kyllä,-ainakin jos on uskominen Lukaa 6 v. joka tv-spotissa sanoo painokkaasti, ” Stressi tulee siitä kun hepuli tarttuu.” Tekisi mieli uskoa Lukaa niin syvällä rinta-äänellä hän tämän asian tuo esille. Vaikuttaa ihan siltä kun hänellä olisi omakohtaista kokemusta hepulista.

Hepulia on olemassa monenlaista sorttia. Vaarattomin lienee ns. nauruhepuli. Siinähän hepulin saanut ei pysty pidättelemään naurunpyrskähdyksiään vaikka tilanne edellyttäisi hillitympää käytöstä. Ihan pienestä naurukohtauksesta ei taida seurata mitään vakavampia stressioireita. Mutta jos nauruhepulikohtaus sattuu vaikkapa hautajaisissa, tai perinteisessä suomalaisessa Jumalanpalveluksessa tilanne on jo toinen ja stressioireita voi jälkeenpäin esiinyä.

Ameriikasta tänne rantautuneissa herätysilmiöissä sensijaan toimitaan täysin päinvastoin. Siellä ihan pyritään saamaan seuraväki hyvälle tuulelle ja määrätynlaiseen hepuliin.. Ennen pitkää kokouksesta voikin muodostua hyvin äänekäs sessio jossa naurukaan ei näytä ketään häiritsevän. Tuskinpa tästäkään nyt mitään varsinaista vaaraa kenellekään aiheutuu. Tarttuvaa tämäkin hepulilaatu näyttää olevan.

Mutta miinusmerkkistä hepulia on myöskin paljon liikkeellä . Wikibedian mukaan mm. suuttuminen, kiihkeä vastustaminen, hermostuminen, hallitsematon raivo kuuluvat hepulilajistoon. Enpä ihmettele yhtään jos tällaisista hepuleista aiheutuu stressiä, mahahaavaa tai muita hyvinvointiin liittyviä ongelmia. Kannattaisi siis välttää tilanteita ja paikkoja joissa tämmöistä hepulia on liikkeellä. Ei kannata mennä esim. pakolaisia vastustavaan mielenosoitukseen mutta ei myöskään tämän mielenosoituksen vastamielenosoitukseen jos aikoo välttää pakolaishepulin joka suomalaisia näyttää laajasti vaivaavan.

Hallituksen päätökset näyttävän aina aiheuttavan hepulin joissakin ryhmissä. Tämä hepulilaji on nyt nimetty itkupotkuraivarihepuliksi. Jos arvelee olevansa herkkä tartunnalle kannattaa jättää katsomatta eduskunnan kyselytunnit ja ajankohtaisohjelmat.

Oma lajimuunnos on tarjolla täällä netissä. Sen voisi nimetä somehepuliksi. Välillä jossakin keskusteluketjussa sävyisäkin kommentti näyttää saavan somessa aikaan melkoisen hepulin.

Luulenpa että lähestulkoon jokainen meistä on jossain vaiheessa saanut hepulitartunnan. Jos ei muulloin niin ehkä juuri näin Joulun aikoihin. Harkintakyky saattaa tilapäisesti laskea ryntäillessä tavaratalojen ja kauppakeskusten täyteen lastattujen hyllyjen loputtomissa sokkeloissa. Happi loppuu, rahat loppuu, ja stressi iskee. Siksipä koen tarpeelliseksi toivottaa omille lukijoilleni

HEPULIVAPAATA JOULUA !

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*