Mehtä Pena

Se on siinä !!!- Äänekoski

 

 

Vain puolen tunnin ajomatkan päässä Viitasaaren keskustasta, reilun parinkymmenen kilometrin päässä pitäjän rajalta eletään nyt suuren innostuksen ja odotuksen vallassa. Biotuotetehtaan tulo on varmistunut ja kohta ollaan siinä pisteessä että rakennustyöt pääsevät käyntiin. Kaupunkikuva muuttuu kertaheitolla onhan luvassa rakennusvaiheen aikana tuhansia työpaikkoja ja tehtaan valmistuttua 1500 vakituista työpaikkaa. On syytä onnitella Äänekoskea.

Tehtaalla on arvioitu olevan heijastusvaikutuksia laajalti ympäristöön, ja koko maakuntaan. Mielestäni Viitasaarelaisten ei tulisi nyt tyytyä vain välillisiin vaikutuksiin vaan pyrkiä hyödyntämään nyt heti avautuvia rakennus, palvelu ym työpaikkoja suoraan. Esimerkiksi ruuhkasuomessa on hyvinkin tavallista että töissä käydään kaukaa. Merkittävä määrä esimerkiksi Hämeenlinnalaisia käy töissä pääkaupungissa noin 80 kilometrin päässä puhumattakaan Hyvinkäästä, Keravasta, ja Järvenpäästä jotka ovat suurinpiirtein samalla etäisyydellä kun Viitasaari Äänekoskesta. Jos Viitasaaren työttömät nyt jäävät odottelemaan sellaista ihmettä että tehtaita ja työpaikkoja yhtäkkiä syntyy oman tontin nurkalle saattaa joutua odottelemaan liian kauan.

On vaikea arvioida kuinka paljon tehdas synnyttää työpaikkoja paikkakunnan metsissä. Siellähän on ollut ainakin kausiluonteisesti vajausta tähänkin saakka. Erityisesti nuorten metsien hoito,raivaus ja istutustöissä. Viime keväänä minulla oli metsätilallani majoituksessa useita viikkoja 8 hengen metsänistustus porukka. Kun laskutin heitä majoituksesta kävi selväksi että yritys jonka palkkalistoilla he tyskentelivät oli Ruotsalainen. Samoin osa työntekijöistä tuli Ruotsista. He tosin olivat Suomesta naapurimaahan muuttaneita. Loppuosa työntekijöistä tuli Tampereen ympäristöstä. Jos Viitasaarelaiset näin huonosti hyödyntävät omassa pitäjässä olevia työmahdollisuuksia, ei ihme jos paikkakunta nopeaa tahtia hiipuu.

Monet eivät taida nykypäivänä olla kovin inokkaita lähtemään raivaussahan tai istutusputken kanssa metsään. Kokemuksesta sanon ettei se ole ollenkaan tuhmempaa työtä. Istuin kyllä itse 35 vuotta kirjoituspöydän ääressä sähläämässä kauppaa kolmen puhelimen kanssa. Siihen verrattuna nämä viimeisen kvarttaalin aikana tehdyt metsänhoito,- ja klapihommat ovat olleet suoranaista nautintoa, etten sanoisi huvia. Eikö täällä voitaisi järjestää jotakin luonnonvarojen ja metstalouden hyödyntämiskoulutusta koulunsa päättäneelle nuorisolle. Metsiä pitäisi hoitaa meilläkin huomattavasti paremmin ja oikeaikaisemmin jolloin metsien tuottavuutta voitaisiin merkittävästi parantaa ja samalla turvata Äänekosken ja muidenkin uusien tuotantolaitosen raakainetarve.

Ymmärtääkseni täällä on meneillään on jonkinlaiset kuntaliitosneuvottelut. Ei ole vaikea arvata että ne etenevät hitaasti ja vatustajia on paljon. Varsinkin nykytilanteessa kaikkein luontevin liitossuunta Viitasaarelle on ilman muuta Äänekoski. Miksi houkutella vastaanhangoittelevia naapurikuntia yhdistymään jonkinlaiseksi viimeisten mohikaanien reservaatiksi, jos mahdollisuus on  liittyä osaksi kaupunkia jonka elinkeinorakenne on valmiiksi kunnossa?

Siinä se on Äänekoski, lottovoittaja, ihan melkein vieressä. Kylttikin on pystytetty, jossa jo tervetulleeksi toivotetaan.

Kommentit (1 kpl)

  • Tiina

    Hieno kirjoitus Mehtä-Pena!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*