Mehtä Pena

Ovet auki menestykseen

Luin netin kautta 14 vuotiaasta Kuopiolaispojasta Niklaksesta joka päätti kehittää mobiilisovellutuksen  jonka avulla sienestäjä voi metsässä älykännykän avulla tunnistaa sieniä. Hän on ehkä poikkeus ikäistensä joukossa siinä mielessä että oli kiinnostunut sienestämisestä ja oli käytännössä törmännyt ongelmaan että sienikirja ei ole kovinkaan kätevä käyttää metsikössä, jos sen nyt ylipäätään muistaa ottaa mukaansa. Idea syntyi siis käytännön kokemuksesta ja hän päätti alkaa toteuttamaan sitä. Tarina ei oikein kerro että onko Niklas poikkeuksellisen lahjakas koodaaja, kenties sitäkin, mutta uskoisin että  nuorissa on hänen laisiaan tietokoneguruja huomattavan paljon enemmän kuin sienenkerääjiä.

Niklas tunnustaa että hänen pääasiallisin motiivinsa päättäessään ryhtyä kehittämään tuotettaan oli raha. Raha ei ole ollenkaan huono ja harvinainen motiivi bisneksessä. Kenties hän oli havainnut että sienten keruulla ei kovin merkittäviin rahallisiin ansioihin voi päästä. Eikä sieniä monessakaan perheessä nyt  monia kymmeniä kiloja vuodessa käytetä niin hyviä kun ne ovatkin. Savon Sanomat kertoo että Niklas toimi ammattimaisesti kerätessään varat mm tietokoneen vaihtamiseen ja tarvittavien ohjelmien hankkimiseen.

Artikkelista kävi ilmi että sovellus  on saanut valtavan suosion. Jos artikkeliin on uskominen sen maksullista versiota on ladattu jo kenties yli 5000 kertaa ja kun yksi lataus on hinnoiteltu 3.69 e/kerta liikutaan jo lähes 20 000 euron lukemissa josta tekijä saa  60-80 %     Aika mukava palkkio koulupojalle. Ei siihen sieniä eikä pulloja keräämällä taida päästä. Sitä paitsi lisää ohjelmistoa  Niklakselta on kuulemma tulossa pikapuoliin.

Kyllä nykyaika on muuttunut erikoiseksi. Tekisi mieli sanoa että ovet ovat auki menestykseen kun vain optimismia, luovuutta ja sinnikkyyttä ideansa loppuun  saattamiseen riittää. Niklas on siitä loistava esimerkki.

Sieniaikahan tässä kohta on parhaimmillaan. Jos on epävarma, ei kannata riskeerata vaan tarkistaa vaikkapa kännykän avulla että ei poimi myrkkysieniä.

http://aani.nokia.fi/2011/09/07/tatti-vai-rousku-sen-kertoo-sienisovellus/

Kommentit (2 kpl)

 • Petri Kuntsi

  Nyt on kyllä meikäläisen kaltaiselle sienipuusilmällä oikea ohjelma tyrkyllä. Tunnistan kärpässienen ja siihen se jääkin. Tuolla tiedolla pärjää jo aika hyvin, mutta Löytänän suunnalta olen saanut muutaman kerran kuivattuja sieniä joista kun on vääntänyt keittoa tai kastiketta, niin on sitten vain ihmetellyt että miksei näitä voisi itse kerätä. No kun ei tunnista. Jos tuo ohjelma hoitaa sen tunnistamispuolen, niin on kyllä hintansa arvoinen kampe.

 • Juha Toikkanen

  Pitää kyllä Niklakselle nostaa hattua.
  Nuori kaveri ja saanut tuollaisen ohjelman aikaan.

  Sateet tulivat joten eiköhän sitä saa tänäkin syksynä haaparouskuja suolasieneksi,
  että saa talvella sienisalattia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*