Maijan maailma

Elämä Turkissa osa 1

Minä olen Maija ja työskentelen matkaoppaana ympäri maailmaa. Tällä hetkellä asun Teneriffalla ja viime kesän vietin Turkin Sidessä. Tämä on ensimmäinen blogikirjoitukseni koskaan. Ajattelin kyllä kun reissuun lähdin, että olisi mukava pitää jonkilaista ”päiväkirjaa”. No se sitten on vähän jäänyt… Mutta nyt se alkaa! Ensin sukellan muistoihin kesältä! Mennään siis Turkkiin!

Lähtö koitti toukokuun alussa 2014. Kyllä minua jännitti ja toisaalta olin todella innoissani! Perheelle ja ystäville oli sanottu heippa, viimeiset lähtöjuhlat oli pidetty ja laukut pakattu. Lento lähti Jyväskylästä ja Istanbulin kautta lensin Antalyaan. Siellä olin perillä keskellä yötä. Minua oli lähetetty hakemaan kuski uudelle asunnolleni. Pian laukkuni saatuani näinkin miehen joka piteli kylttiä missä oli nimeni ja hän sitten saatteli minut pikkubussiin missä oli punaiset nahkapenkit. Silloin viimeistään iski se todellisuus, että tässä tosiaan ollaan nyt ihan uudessa maassa ja kaikki on erilaista.

Erilaista se tosiaan olikin. Kaikki! Koulutukseni on Venäjän kielen opettaja, joten suurta eurooppalaista kulttuurishokkia en kokenut, koska olen myös asunut Venäjällä. Kyllä minä tykkäsin Turkista! Ensimmäiseksi: Turkki on hyvin kaunis maa. Asuin Siden kaupungissa etelärannikolla ja siellä oli meri ja kauniit vuoristot taustalla. Kelikin oli suhteellisen mukava. Jos tykkäät kuumasta matkusta ehdottomasti Turkkiin! Siellä on varma lämpö koko kesän. Parhaina päivinä +47c. Silloin oikeasti sulaa! Mutta itse taisin olla kuumimpana päivänä laivaretkellä jokea pitkin niin mikäs siinä oli köllötellessä ja uidessa viileämmässä jokivedessä.

WP_000692

WP_000497

Toiseksi huomasin miten vähän naisia näkyy kadulla tai muutenkaan missään. Turkkilainen kulttuuri on hyvin miespainotteinen ja naiset ovat perinteisesti kotona hoitamassa lapsia. Tämä on tietysti meille tasa-arvon kansalaisille uutta, mutta myös erilaista ja haastavaa. Keskustelut aiheesta turkkilaisten kanssa olivat mielenkiintoisia. Eräskin vain totesi, että miehen pitää elättää perhe ja sillä selvä. Ei siinä paljon vastaan väitelty…

Kuten ei myöskään keskusteltu paljon siitä miten Suomessa monessa työssä viikonloput ovat vapaat. Turkkilaiset kun yleensä varsinkin näissä turistipaikoissa tekevät kesän töitä melkein kellon ympäri joka päivä ja elävät sillä sitten talven.

Vapaa-ajalla Turkissa on paljon tekemistä. Yleensä Turkkia ei ajattele rantalomakohteena, mutta monia päiviä vietin ihanilla hiekkarannoilla vain lekotellen ja juosten tulikuuman hiekan yli mereen uimaan. Shoppailua tuli myös harrastettua. Hintataso oli halvempi kuin Suomessa ja pikkukaupoista löytyi joka makuun jotakin. Kävin myös ratsastamassa sekä risteilyillä. Ihanaa oli vapaapäivinä myös lekotella vain uima-altaalla kun oli ensin ostanut lähikaupasta jäätelöä ja jääteetä mukaan. Ah!

WP_000617

WP_000694

Kaikenkaikkiaan tunsin oloni Turkissa hyvin kotoisaksi. Eläimiäkin näkyi joka puolella. Matkalla töihin saatoin nähdä koiran, kissan, lehmän, hevosen, aasin sekä kamelin. Niinhän se päivä lähtee mukavasti käyntiin tälläiselle maatilan tytölle.

WP_000805WP_000554

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*