Lentäjän näkökulmasta

Pasala

Ensimmäisen kerran kävin näissä maisemissa ”tosi mielellä” -60 luvun loppupuolella, kun anopin tyttären saattelin Hännilänsalmen tanssilavalta kotiinsa. Silloin tuntui että Pasala on hieman syrjässä, mutta nyt tuntuu että se on vähintäänkin Viitasaaren napa:) Kylää ympäröi ja jakaa Koliman vedet, kuten kuvista hyvin tulee ilmi. Tosin eihän vesistöt ihan harvinaisia ole millään kantilla pitäjää.

Mietin ankarasti miten lähtisin kuvapaljoutta purkamaan. Oli kaksi ”linjaa”, lento kerrallaan jotka yleensä suuntautuu monelle kylälle kerrallaan, tai kylittäin. Valitsin ehkä helpompana jälkimmäisen, ja siitä johtuen kuvissa on eri vuosilta otettuja satunnaiseti, mutta kuitenkin vahimmasta päästä. Pasalasta laitan jatkossa vielä kuvia näytille, vanhoja ja uusia, mutta katsotaan ensin mitä muilta kyliltä ja ”Kirkolta” löytyy.

Upi

Kuvaa klikkaamalla se näkyy suurempana.

Kirjakanniemi

Kirjakanniemi

Pasalasta aukeavan selän takan on Pihtipuda.

Kirjakanniemi

Kirjakanniemi

Oikealla Kuhalanlahti ja Järkiniemi.

Houninniemi

Houninniemi

Näkökulma Koliman selältä kylälle

Matoselkä

Matoselkä

Matoselkää Kaakkoon.

Salmela

Salmela

Selällä mm.Roikkasaari

 

Pieni Papinlahti

Kannaksen vasemmalla puolella Koskilahti josta vedet jatkaa matkaansa Kärnän ja Kymön kautta Keitelejärveen. Oikealla Pasalan lahti. Josku olivat suunnitelleet kanavan puhkaisua ko. kannakseen ja en panisi hanttiin vaikka se siihen kaivettaisiin. Päästäisiin saareen asumaan ja vaihtuisi vesi Pasalanlahdessa.

Rintamaa

Rintamaa

Rintamaa siinä asussa kuin se vielä vuosia sitten oli. Kuusiaitaa ei enää ole. Paikassa oli aikoinaan orpokoti.

Paanala ja Valkama

Paanala ja Valkama

Tältä aukealta irtoaa paljon maitoa, ehkä eniten Viitasaaren kyliltä?

Järkilahti

Järkilahti

Uutta ja vanhaa asutusta. Kuva otettu menneeltä vuosikymmeneltä.

Kangas-Varis

Kangas-Varis

Kangas-Varis kun siellä vielä oli karjaa.

Uusi-Valkama

Uusi-Valkama

Uusi-Valkama ja uuden mallin navetta. Olikohan 73 lypsävää tjsp.

Leirikeskus

Leirikeskus

Koliman Leirikeskus, joidenkin häät menossa.

Salmenranta

Salmenranta

Vilja joutuu Pasalan lahden rantamilla.

Kannaksen kainalossa

Kannaksen kainalossa

Tässä jo ollaan uuden kylvön ajassa keväällä.

Seläntauksen kokon sauhut

Seläntauksen kokon sauhut

Juhannuslento hieman myöhässä kun kokoista jäljellä vain savuavat hiillokset.

Juhannus kotipesässä

Juhannus kotipesässä

Täälläkin vielä savuaa.

Auringonlasku

Auringonlasku

Aurinko on jo matalalla.

Leväniemi

Leväniemi

Leväniemi juhannuksena.

Suopelto ja kannas

Suopelto ja kannas

Kylän yksi sirkkelisahuri asuu tässä.

Seuratalo

Seuratalo

Seuratalo…siihen meidän täytyy saada uusi katto. On nolo jos toiset ovat saaneet talon pystyyn ja me ei saada siihen uusittua kattoa. Uskon kyllä että Saara laittaa töpinäksi, kun on alkamassa uusi EU:n hankekausikin. Hoidetaan homma porukalla tavalla tai toisella!!

Salmen silta

Salmen silta

Näissä kahdessa viimeisessä kuvassa korostuu hyvin mitä lentäminen parhaimmillaan antaa nähtäväksi!

Iso Suojärvi

Iso Suojärvi

Kommentit (23 kpl)

 • EeVee

  Upeita näkymiä! Pasala-niminen kylä oli entisessäkin asuin-
  kunnassa. Sekin on vahva maatalouskylä, laajat peltoaukeat, mutta ilman vesistöjä.

 • Petri Kuntsi

  Huikeita kuvia ja upeita kuvia! Näitä ehdottomasti lisää! Tuo lintuperspektiivi kun on itsellekkin hieman oudompi näkökulma, niin kylläpä on mukava katsella maisemia uudesta kulmasta. Ensialkuun katselin että on itselle ihan outoa maisemaa, mutta onpahan vain tuota Matoselkää ja Rakajan kuvetta tullut uistinta vedettyä.

 • Marja

  Tuo toisiksi viimeinen kuva varsinkin todella kaunis! Toki kaikki kuvista olivat tosi hienoja ja minun maailmaani laajentavia :)

 • MikkoJohannes

  Kerrassaan loistavia kuvia, joilla todistetaan seudun kauneus sekä se, että vielä on viitasaarelaisia, jotka saavat täältä leipänsä ja samalla huolehtivat siitä, että jälkipolvillekin jää nautittavaa. Näitä lisää muilta kyliltä. Upea kuvakirja Viitasaaresta. I’ll l
  ike it.

 • Tiina

  Kiitos Upi!

 • Anneli Koljonen

  Hienoja kuvia. Odotan innolla kuvia Keihärinkoskelta ja Suovanlahti- Mäntylänkylältä.

 • Juha Toikkanen

  Kyllä Viitasaari on kaunis pitäjä.

  Kiitos Urpo näistä kuvista
  &
  niistä linkeistä joita lähetit privana .

 • Reijo Kahelin

  Onpa upeita näkymiä ilmasta käsin, siinähän minun kotikin on jossa käyn aina kun aika myöten antaa. Kiitos kuvaajalle :)

 • Seppo Kahelin

  Onpa tosi hienoa nähdä kotikylää ilmasta käsin ja vähän eri suunnalta kuvattuna. Kesällä kyllä vähän seurasinkin kun kylänyllä lenteli mootoroitu laite. Lämmin kiitos kuvaajalle, tällaista on mukava katsella.

 • Ailakka Ruuhonen

  Kiitos mieltä lämmittävistä kuvista.Syntymäkotikylä ilmasta katsottuna.Näimme myös sen moottoroidun laitteen ja kuvaajan liitelevän taivaalla siellä ollessamme. Kiitos!

 • Assi

  Ihania kuvia, varsinkin viimeinen oli loistava♥♥

 • Saara Kananen

  Huikeita kuvia!! :) .. mutta pari juttua mitkä mättää.. on ne juhannuskokonsavut. Ne tulee Kuusenmäen rannasta. :) Seurantalonkatto täytyy hoitaa nyt sillä tavalla toisella… Kyläkokouksen aika koittaa pian. Museovirastosta saapui tänään avustus hakemus ja huopakaton tarkat asennus ohjeet. Kattoavustusta ei kerkeä tälle vuodelle hakemaan, (hakuaika päättyy aina lokakuussa) mutta luulen, että eiköhän siihen ratkaisu löydy ihan omasta takaa. Kattopäre-osakekauppaa on mm.ehdotettu! Avustusta voi sitten hakea tuleviin perusparannustöihin talon sisälle ja esim.ikkunaremonttiin.

  • Urpo "Upi" Minkkinen

   Tunnustan erheeni kokkopaikan suhteen ja samalla korjattakoon toisenkin kuvan paikkatieto. Kuvan Houninniemen edessä oikeasti on Hietaniemi ja Rapasaari.
   Mitä seurataloon tulee niin tsemppiä Saaralle että jaksat paneutua talon ”pelastamiseksi”.

 • Juhani Huuskonen

  Kyllä on hienoja kuvia käväise joskus vesannolla niinivesi ja räpsikuvia

  • Urpo "Upi" Minkkinen

   Tuolta Viitasaaren kauimmaisesta Kaakonkulmalta ei olekaan Niinivedelle kuin vajaa 10km.
   En mene varmaksi lupaamaan mutta ehkäpä joskus lento tuonnekkin ylettyy?

 • Mikko Soines

  Kyllä taas täytyy sanoa kaunis kiitos Pasalankylän kuvista. On mahtavia maisemia ja mi nullekin tuttuja paikkoja, vaikka olen asunut Ruotsissa jo 43 vuotta !

 • Jake keisala

  Hei Saara on ihana Viitasaaren Ihamiset <3 Niin

 • Paula Miettinen os(Liikanen)

  Kyllä on hyvät kuvat syntymäkunnasta ja asuinpaikasta,joka oli Pasalassa ja talo oli Puistola.Muutettiin -62 vuonna Lahteen.Monet nimet on tuttuja ,mutta paikantaminen onkin jo toinen juttu,eikö Kannas ole siinä entisen Koulun vieressä…?Todella hienoa seutua,eihän sitä silloin lapsena ymmärtänyt,eikä arvostanut.Ikävä tulee koulutietä,kun vielä kerran sen sais kävellä…! Että tällaisia haaveita nuo kuvat tuo mieleen.!! Kiitos ja Hyvää alkanutta vuotta Kaikille nykyisille ja entisille Pasalalaisille.

  • Urpo Upi Minkkinen

   Tervehdys Paula ja Kiitos palautteesta. Tuo mainitsemasi Kannaksen talo on hieman eri suunnalla kuin mitä muistat. Kannakselle löytää kun entisen kaupan ja seuratalon risteyksestä lähtee Pasalansalmen sillan suuntaan, niin sillan jälkeen heti seuraava talo. Koulun viereiset talot on Kangasrinne ja Uusi-Valkama. Ihan koulun vieressä oli ollut silloin kun koulua olet käynyt Pennasen ”Hiltan” mökki, mutta sitä ei enää ole pystyssä.
   Jos tulet joskus entistä koulutietäsi katsomaan, niin eiköhän se kortteerikin kyliltä järjesty, joten rohkeasti matkaan!

 • Paula Miettinen os(Liikanen)

  Kiitos ”avunannosta”muistinsuhteen,niimpä olikin Kannaksen talosta oli luokallani Elisa niminen tyttö,meni oppikouluun sitten,näin tiemme erkanivat.Luokallani oli Variksen Paavo,Konttisen Tenho, kaikkia en näin muista,oli poikavaltainen luokka mulla.Meidän paikan osti Ijäksen niminen perhe,lienevät vielä siellä.Vauhkoset asui myös koulun lähellä,niin muistelen(varma en ole muisti kun tekee tepposiaan näin 50vjälkeen….siis aivan kamalan pitkä aika. Kiitos kun vastasit Terveiset Lahdesta!

 • Harri Huttunen

  Harri,Iigorilta.Tuttu leirikeskus 60- luvulta.Oli kiva päästä kirkonkylältä,tutussa porukassa kesäleirille.Uitiin ja ongittiin ja oli tikkakisat,josta puinen mitali (1) nahkahihnassa tallessa.Ohjaajana oli tyttö,jonka näin myöhemmin SYP:n tiskin takana. ps.muutama leiriläinen on jo pois joukostamme.

 • Pekka Varis

  On todella hienoja kuvia kotikylästäni

  • Urpo Upi Minkkinen

   Hienosta kylästä saa hienoja kuvia, kuten Uudentalon kulmiltakin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*