Kaukana kottoa

Naapurin tytöt

Asumme täällä Kööpenhaminassa omassa pienessä talossa Valby-nimisessä kaupunginosassa. Seutu on oikein mukavaa vanhaa omakotitaloaluetta. Itse asiassa vietimme tässä syksyllä naapureiden kanssa kotiemme 100-vuotisjuhlia, sillä suurin osa tämän alueen taloista on rakennettu vuoden 1914 tienoilla.

Kun muutimme taloomme kolme vuotta sitten, tutustuimme heti ensimmäisenä päivänä tien toisella puolella asuvaan naapuriimme Lineen. Hän toivotti meidät tervetulleiksi ja pyysi ottamaan yhteyttä, jos tarvitsimme minkäänlaista apua muuttohommissa. Hän kertoi myös, että heillä on Ludvig-niminen poika, joka on samanikäinen kuin meidän Matias.

Muutaman päivän kuluttua tapasin Linen puolison, Heidin. Oikein mukava nainen hänkin. Reilu vuosi sitten heille syntyi toinen lapsi, tyttö, kuten meidänkin nuorimmainen. Olemme iloisia, että naapurissamme asuu mukavia ihmisiä, ja että lapsillamme on leikkikavereita heti kadun toisella puolella.

Se, että Line ja Heidi ovat molemmat naisia, ei koske, saatikka haittaa meitä mitenkään. He ovat naapuriperhe muiden naapureidemme joukossa. Enkä edes kirjoittaisi heistä erikseen minkään muun kuin sen takia, että jos he asuisivat Suomessa, he 1) eivät voisi olla naimisissa, ja 2) eivät voisi hankkia lapsia. Ja minun on hyvin vaikea ymmärtää, miksi asia on näin.

Suomi on täällä ulkomailla noin yleisesti ottaen ”hyvän” maan maineessa. Ihmisten mielissä Suomi on sellainen maa, missä kunnioitetaan ihmisoikeuksia ja missä ihmisten välinen tasa-arvoisuus on itsestään selvä asia. Niinpä kaikki yleensä hämmästyvät, kun kerron, että Suomessa samaa sukupuolta olevat parit eivät saa mennä naimisiin, eivätkä hankkia lapsia.

En osaa selittää heille, miksi näin on. En osaa puolustaa tätä puolta omasta kotimaastani, sillä en halua puolustaa sitä. En ymmärrä argumentteja, joita asian puolesta esitetään. En ymmärrä, miksi ihmisiä ei kohdella Suomessa tasa-arvoisesti. Voin vain todeta, että näin asia on. Ja toivoa, että kotimaani päättäjät aukaisevat silmänsä, alkavat elää vuotta 2014 ja kohdella kansalaisiaan tasa-arvoisesti.

Tämä on minun mielipiteeni. Mutta ei sillä ole itse asiassa väliä. Kirjailija Tommi Kinnusen metahdomme-kampanjassa esittämin sanoin: “Tasa-arvo ei ikinä saisi olla mielipidekysymys vaan itsestäänselvyys.”

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*