Kansanedustaja Touko Aalto

Tarvitaan päivitetty nuorisotakuu

Ensimmäistä kertaa historiassamme nuoremmat sukupolvet ovat jäämässä köyhemmiksi kuin edelliset sukupolvet.

Vuosina 1980-1995 syntyneiden taloudellinen tilanne on romahtanut vauraissa länsimaissa, myös Suomessa.

Nuorten aikuisten tulevaisuutta varjostaa huono taloudellinen tilanne, velkaantuminen, työttömyys ja työn epävarmuus sekä asumisen korkea hinta.

Nyt kolmekymppisten sukupolvi joutui lapsina 90-luvun laman säästöjen kohteeksi, aloitti opiskelut talouskriisin aikaan ja nyt kun nämä nuoret ovat työuran alussa ja perustamassa kenties perhettä, hallituksen toimenpiteet lisäsivät entisestään heidän arjen epävarmuutta.

Jotain nuorten tulevaisuuden odotuksista kertoo se, että YTK-yhdistyksen kyselyn mukaan nuorista lähes puolet pelkää tulevassa työelämässään työttömyyttä.

Hallitus toisteli läpi kuluneen vaalikauden, ettei halua jättää laskua nuortemme maksettavaksi. Silti nuorten sukupolvi joutuu tulevina vuosikymmeninä kantamaan yhä raskaamman vastuun niin ilmastonmuutoksesta kuin tämän maan tulevaisuudesta ja hyvinvointiyhteiskunnasta.

Hallitus tuntui olevan tyystin tietämätön siitä, mitä nuorten arjessa on tapahtunut ja miltä nuorten todellisuus tuntuu ja näyttää. Tämä on vahvasti sanottu, mutta mitä muutakaan voi sanoa, kun katsoo hallituksen toimia:

Opiskelijoiden toimeentulosta on leikattu enemmän kuin miltään muulta ihmisryhmältä.

Hallitus petti antamansa koulutuslupauksen toteuttamalla valtavat koulutusleikkaukset. Erityisesti ammatilliset oppilaitokset kärsivät aloituspaikkojen, lähiopetuksen ja opettajien puutteesta.

Oppimiserot ovat kasvaneet, velkaongelmat ja asunnottomuus ovat lisääntyneet ja yhä useamman mielenterveys on järkkynyt.

Alle kolmekymppisten työsuhdeturvaa suunniteltiin heikennettäväksi tavalla, jota ei voi kutsua miksikään muuksi kuin ikäsyrjinnäksi.

Suomessa on yli 60 000 syrjäytynyttä nuorta, vaikka nuorten syrjäytyminen on vähentynyt.

Toissa vuonna vuonna alle 25-vuotiaiden asunnottomuus kasvoi 13 prosenttia ja joka viides asunnoton on alle 25-vuotias.

Työelämän ulkopuolella on lähes 79 000 työikäistä miestä.

Ja tuon määrän ennustetaan kasvavan tuhannella kadonneella työikäisellä miehellä joka vuosi.

Tarvitsemme hyvän koulupolun jokaiselle, sellaisen polun, jota pitkin on mahdollista kulkea eksymättä.
Niille, jotka eivät pärjää, tarvitaan matalan kynnyksen palveluita ja työ-, harjoittelu- tai koulutuspaikka.

Vetosin puolueeni puheenjohtajana suoraan silloiseen pääministeriin Juha Sipilän, jotta nuorisotakuu on tehtäisiin uudelleen, päivitettynä ja uudistettuna.

Kataisen hallituskaudella – keskellä finanssikriisiä ja nuorisotyöttömyyden kasvua – alkunsa saanut nuorisotakuu vaatii vahvistamista ja sen toteuttamiseen aikaisemmin liittyneiden ongelmien tunnistamista.

Meidän on saatava tiheämpi turvaverkko niiden nuorten tueksi, jotka ovat tippuneet koulutuspolulta eivätkä pääse kiinni työelämään.

Uutta kokonaisarviota nuorisotakuusta tarvitaan myös, koska:

Tietomme syrjäytymisestä ja sen ehkäisystä on lisääntynyt

7 vuoden jälkeen nuoriso-/koulutus-/yhteisötakuu on sekava tilkkutäkki, jota on jatkettu sieltä täältä jatkuvilla pienillä muutoksilla

Takana on kasvun menetetty vuosikymmen ja valtavat koulutusleikkaukset, joten tarvitaan vaikuttavampi ja parempi nuorisotakuu, joka ottaa opiksi myös aikaisemmista virheistä.

Hallituksen vaihtuminenmahdollistaa suuremman päivityksen ja sen valmistelu tulee aloittaa heti vaalien jälkeen.

Esitän, että tuleva pääministeri perustaa riippumattoman asiantuntijaryhmän, joka tekee pohjatyön valmiiksi tulevan vaalikauden aikana.

Tässä työssä on syytä huomioida aikaisempien selvitysten politiikkasuositukset sekä koota hyvät käytänteet yhteen.

Ohjaamo-toiminta on hyvä esimerkki palvelusta, jota täytyy vahvistaa ja laajentaa entisestään sekä markkinoida paremmin. Sen tulokset ovat jo näkyneet nuorten syrjäytymisen vähentymisessä. Toimintaa tulisi jalkauttaa enemmän kouluihin ja sen aidosta monialaisuudesta, palvelun vapaaehtoisuudesta ja nuorisotyöllisestä otteesta tulee pitää kiinni.

Ohjaamoissa tarvitaan niin sosiaali- ja terveysalan, nuorisotyön kuin myös työ- ja elinkeinotoimistojen osaamista.

Toisin kun Juho Saaren työryhmälle, nuorisotakuuta päivittävälle ja uudistavalle työryhmälle tulee antaa mahdollisuus myös lisätä nuorisotakuuseen käytettyjä resursseja, jotka ovat tällä hetkellä vajaa puolet siitä, mitä ne olivat parhaimpina vuosina.

Kyse ei ole hallitus-oppositio -kinastelusta vaan nuoristamme ja koko maamme tulevaisuudesta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*