Kansanedustaja Touko Aalto

Suomeen tarvitaan mielenterveyshoidon terapiatakuu

Joka toinen suomalainen kokee jossain vaiheessa elämäänsä mielenterveyden häiriön. Valtioneuvoston kanslian selvityksen mukaan puolet heistä ei kuitenkaan saa asianmukaista hoitoa.

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston (PALKO) suosituksen (23.11.2018) mukaan psykoterapiaa ja muuta psykososiaalista hoitoa ja kuntoutusta tulee olla tarjolla terveydenhuollossa jukisesti rahoitettuna. Näin ei tällä hetkellä kuitenkaan ole.

Suomeen tarvitaan terapiatakuu. Terapiatakuulla taataan kaikille nopea pääsy mielenterveysapuun suoraan ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen. Hoidon tarve tulee arvioida välittömästi apua haettaessa, ja oireen mukaisen terapiahoidon tulee alkaa kuukauden sisällä. Varhaisen terapiajakson jälkeen potilas saisi tarvittaessa jatkohoitoa erikoissairaanhoidossa tai pidemmässä Kelan tukemassa psykoterapiassa.

24:n järjestön Mielenterveyspoolilla on alkamassa kansalaisaloitekampanja terapiatakuusta lakiin. Lakialoite toteuttaisi ammattilaisten suosituksia, kokemusasiantuntijoiden toiveita ja takaisi varhaisen mielenterveysavun ennen, kuin on liian myöhäistä.

Eduskunnan mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta on myös lausunut terapiatakuun puolesta. Tulevissa hallitusneuvotteluissa päättäjillä on tilaisuus parantaa mielenterveyspalveluita. Ei jätetä sitä käyttämättä.

Kommentit (1 kpl)

  • Heikki Kutinlahti

    Eikö Touko meinaakaan toipua?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*