Kansanedustaja Touko Aalto

Ilmasto, Kiina ja Intia

Eduskuntavaalien loppusuoralla on yleistynyt kysymys siitä, mitä väliä Suomen päästöillä on, koska Kiina ja Intia saastuttavat niin paljon. Tästä aiheesta on kirjoitettu suhteellisen paljon, mutta yritän tässä mukailla jo aikaisemmin kirjoitettuja asioita. Toisto on opintojen äiti.

1. Jokaisen maan täytyy tehdä osansa, jos tahdomme säilyttää tämän planeetan elinkelpoisena tuleville sukupolville. Jos jokainen maa ajattelisi niin, että meidän tekemisillä ei ole mitään väliä, millään ei olisi enää mitään väliä.

2. Alle kuuden miljoonan asukkaan maan vertaaminen yli miljardin asukkaan maahan on pöljää. Fiksumpaa on verrata Kiinaa ja Intiaa vaikkapa Europan unioniin. Siinä vertailussa eurooppalaisten päästöt vertautuvat todelliseen mittaluokkaan ja tulevana EU:n puheenjohtajamaana Suomi on neuvottelemassa ilmastotavoitteista globaalisti yhtenä EU-rintamana. Jos jokainen EU-maa ajattelisi, että niiden ratkaisuilla ei olisi mitään väliä, koska Kiina ja Intia, ulkoistaisimme vastuumme 10 prosentista globaaleista päästöistä. Se on täysin vastuutonta.

3. Jos Intiassa ajateltaisiin niin, että mitä väliä minun päästöilläni on, jos suomalaisen päästöt ovat lähes kuusinkertaiset minuun verrattuna, ei millään olisi taas mitään väliä. Valtiot koostuvat ihmisistä ja ihmisten päästöillä on väliä. On tolkutonta ajatella, että minä voi sallia itselleni lähes 11 tonnin päästöt, koska Intiassa on niin paljon ihmisiä, joiden päästöt ovat vajaat 2 tonnia per henkilö. Suomalaisten päästövähennyksillä on yksilötasolla mitattuna paljon enemmän vaikuttavuutta kuin intialaisten. Voi myös ajatella niin, että jos maailman jakaa Suomen väestön kokoisiin alueisiin, ja kaikki alueet ajattelisivat, että millään ei ole mitään väliä, millään ei tosiaan olisi enää mitään väliä.

4. Ilmasto ja sijainti eivät selitä kaikkea, myös kulutuksella on väliä. Jos ostamme intialaisia vaatteita tai kiinalaista elektroniikkaa, ulkoistamme vastuun noiden tuotteiden valmistamisen aiheuttamista päästöistä.

5. Jos Kiinan ja Intian kaltaiset maat ajattelisivat, että kehittyneet länsimaat eivät piittaa päästöistään, jotka ovat yksilötasolla merkittävästi isommat kuin heillä, millään ei olisi taas mitään väliä. Miksi investoida isosti aurinkoenergiaan tai uusiutuvaan energiaan, jos millään ei ole mitään väliä. Jos Kiinan ja Intian kaltaiset maat halutaan sitoutumaan päästövähennystavoitteisiin, vähennystavoitteiden tulee koskea kaikkia. Muuten on mahdotonta sopia mistään.

6. Kiinassa ja Intiassa on mahdollisuus tehdä isosti vaikuttavia ratkaisuja, joihin tarvitaan paljon sellaista osaamista mitä meillä on. Tuota osaamista on vaikea lähteä tarjoamaan, jos itse ei olla valmiita tekemään päästöille mitään. Kunnianhimoinen ilmastopolitiikka on myös hyvää bisnestä, jonka vuoksi myös iso osa yritysmaailmasta on herännyt vaatimaan entistäkin kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa.

7. Emme salli Suomessa Intian tai Kiinan työoloja, ihmisoikeuspolitiikkaa tai monia muitakaan asioita, koska jokaisen maan toimilla on merkitystä. Miksi ilmasto- ja ympäristöpolitiikka olisivat poikkeus. Tietääkseni ilmakehä ei välitä siitä, mistä päästöt muodostuvat. Jokaisen maan ja jokaisen yksilön päätöksillä on väliä, muuten millään ei olisi mitään väliä.

Kommentit (2 kpl)

  • Ames

    Maailma muodostuu ihmisistä ja kaikki ihmiset tekevät arjessaan valintoja. Miksi emme siis valitsisi lähellä puhtaasti tuotettua sen kaukaa tuodun tuotteen tai elintarvikkeen sijaan?
    Me olemme vastuullisia ihmisinä ja kasvattajina. Ollaan vastuullisia myös kuluttajina. Elämä on valintoja täynnä. Ja jokaisella valinnalla voi vaikuttaa. Vaikkapa äänestämällä.

  • Hunompi kansalainen

    Olisi hienoa, jos vihreiltä löytyisi hieman positiivisempaa asennetta. Kyllä Suomessa on tehty paljon tämän asian suhteen ja varmaan tehdään jatkossakin ihan ilman vihreiden syyllistämistäkin.
    Touko ja hänen puoluetoverinsa katsovat suuressa viisaudessaan meitä tavallisia ihmisiä pitkin nenänvartta tässä ja monessa muussakin asiassa. Onko Touko asiallista?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*