Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo

Vihreää valoa positiiviselle luottotietorekisterille

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) keväällä pyytämä selvitys positiivisen luottotietorekisterin tarpeesta julkaistiin eilen. Selvityksen suositus oli tällaiselle asian puolesta kamppailleelle mieluista kuultavaa. Selvityshenkilöt professori Erkki Kontkanen ja asianajaja Jukka Lång kannattivat rekisterin perustamista.

Selvityksessä todetaan positiivisten luottotietojen käytölle olevan monia puoltavia perusteita.  Ylivelkaantuneiden määrä jatkaa kasvuaan. Tämän vuoden kesäkuun lopulla 379 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä Suomen Asiakastieto Oy:n rekisterissä, eli useammalla kuin koskaan aiemmin.

Samalla luotonantajien ja esimerkiksi Suomen pankin kaltaisten talouden makrovakaudesta vastaavien toimijoiden mahdollisuudet pysyä kartalla vallitsevasta luottotilanteesta ovat heikentyneet. Perinteisten asuntoluottojen ohella suomalaisia velkaannuttavat yhä yleisemmin erilaiset kulutusluotot.

Niiden kokonaissumma oli huhtikuussa 15,4 mrd. euroa ja niitä nostaneiden kotitalouksien määrä on noin 40 prosenttia. Yhä useammin näiden luottojen tarjoajat ovat muita kuin perinteisiä luottolaitoksia kuten esimerkiksi pikavippifirmoja.

Selvityksen lopputulema on, että positiiviset luottotiedot parantavat luotonantajien mahdollisuuksia saada todennettavissa olevaa tietoa luotonottajan taloudellisista olosuhteista ja siten parantavat luotonantajien riskienhallinnan edellytyksiä. Siksi niiden hyödyntäminen tarjoaa yhden kätevän keinon rajoittaa kotitalouksien ylivelkaantumista.

Toiseksi viranomaisten tiedonsaantitarpeen kannalta selvitys toteaa tarpeen keskitetylle positiiviselle luottotietorekisterille ilmeiseksi. Sitä tukee luottotoiminnan kehitys ja kansainväliset kokemukset riittävän kattavan tiedon tärkeydestä taloudellisten kriisien yhteydessä. Siksi paras malli olisi perustaa yksi keskitetty rekisteri 2019 perustettavan kansallisen tulorekisterin yhteyteen.

Ilahduttavaa on, että ministeri Häkkänen on selvityshenkilöiden kanssa samaa mieltä, ja että positiivinen luottotietorekisterin valmistelu pääsee nyt vihdoin vauhtiin. Ylivelkaantumisen pirullisen ongelman selättämiseen tarvitaan mukaan kaikki käytettävissä olevat keinot.

Silti huoliakin löytyy.

Keskeisin niistä on uuden rekisterin rakentamiseen tarvittava aika. Selvityksen mukaan aikaisin aloitusaika oli 2023 vuoden alku. Tätä pitäisi minun mielestäni kaikin tavoin lyhentää. Velkaongelman kärjistyessä tehokkaimmat keinot ylivelkaantumisen estämiseksi pitää saada käyttöön mahdollisimman nopeasti.

Toinen huoli kohdentuu meihin vaaleihin valmistautuviin päättäjiin ja puolueisiin, että emme tekisi positiivisesta luottotietorekisteristä vaaleista riippuvaista asiaa. On totta, että rekisteriin sisältyy koko joukko mm. yksilönsuojaan liittyviä vaikeita oikeudellisia kysymyksiä, mutta niiden politisoiminen ei helpota yhdenkään velkakierteessä olevan asemaa. Sen sijaan puolueet ja me päättäjät voisimme sopia etsivämme niihin parhaita ratkaisuja, ja päättää jo etukäteen, että tätä koko Suomelle tärkeää hanketta edistetään, olipa seuraavassa hallituksessa kuka tahansa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*