Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo

Valittelujen sijasta tekoja työpaikkojen puolesta  

Finnair, Swissport, Fazer ja viimeisenä UPM. Tuhannet suomalaiset menettävät työnsä. Tuhansissa perheissä tulevaisuus on huomenna epävarmempi, kun rahaa tulevien kuukausien vuokriin ja lainanlyhennyksiin tai edes ruokaan ei ole välttämättä tarjolla. Korona iskee nyt kaikella voimallaan Suomen talouteen. 
 
Ja jos ja kun koronapandemia edelleen jatkaa jylläämistään meillä ja maailmalla, lisää on valitettavasti tulossa. Viennin ohella myös palveluala ja erityisesti matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-ala on hätää kärsimässä. Sen myötä myös suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus – laadukkaat julkiset palvelut, terveydenhuolto, koulutus – ovat vaakalaudalla.

Hallitukselta on löydyttävä viisautta ymmärtää tilanteen vakavuus. Nyt tarvitaan määrätietoisia tekoja Suomen kilpailukyvyn, yritysten ja työpaikkojen pelastamiseksi. Ideologiat on laitettava sivuun. Suomen etu on asetettava edelle.

Hallituksen olisi nyt syytä päivittää vanhentunut hallitusohjelmansa korona-aikaan. Joudumme todennäköisesti elämään taudin kanssa vielä pitkään. Nyt on kyse siitä, miten kykenemme sopeutumaan muuttuneeseen tilanteeseen. Jos hallituksen vero- ja työllisyyspolitiikkaan ei tule rytminvaihdosta, on suomalaisten yritysten ja työpaikkojen tulevaisuus vaakalaudalla.
 
Parhaidenkaan talouden asiantuntijoiden työllisyysesitykset eivät kelpaa, jos ne eivät mahdu vasemmistohallituksen ideologiaan. Tästä kielivät ennakkotiedot hallituksen ensi vuoden talousarviota koskevista neuvotteluista. Hallitus halunnee pitää kiinni jääräpäisesti muun muassa suomalaisen viennin kilpailukykyä syövistä verotuspäätöksistä. 
 
Sen sijaan, että hallitus olisi jo kohta puolentoista vuoden ajan toteuttanut rakenneuudistuksia, kuten paikallista sopimista yrityksissä, hallitus on pikemminkin iloinnut siitä, että sen myötävaikutuksella edellisen Sipilän hallituksen kilpailukykytoimet on saatu peruttua. Todennäköisesti juuri nämä ”kirotut” kilpailukykytoimet pitivät juuri Kaipolan kaltaisia yrityksiä pystyssä. 
 
Lisäksi yritysten luottamusta hallitukseen vähentää epävarmuus tulevasta säätelystä ja verotuksesta. Edelliset hallitukset toimivat toisin ja esimerkiksi vuosina 2011-15 Kataisen ja Stubbin hallitukset, joissa SDP oli valtiovarainministeripuolueena mukana, toteutti kunnianhimoisen yhteisöverouudistuksen. Sen seurauksena Keski-Suomeen saatiin hyvinvointia luova uusi biotuotetehdas Äänekoskelle ja pidettiin Jämsäkin elinvoimaisena.
 
On päivän selvää, että hallituksen tekemisiin on tultava pikainen muutos. On toki hyvää ja arvokasta, että pääministeri Marin on pahoitellut Kaipolan tehtaalta työpaikkansa menettävien kohtaloa ja luvannut heille ja Jämsän seutukunnalle tukipakettia, mutta pidemmän päälle tämä ei riitä. 
 
Hallituksen on ymmärrettävä kriisin syvyys, laitettava ideologiat sivuun ja toimittava sen mukaan suomalaisen työn kilpailukyvyn puolesta. Se on ensi askel sille, että Suomi selviää aidosti mahdollisimman vähin vaurioin tästä meitä kaikkia piinaavasta kriisistä.
 

Kommentit (8 kpl)

 • luksan kalle

  Sinuhe! Hei! Opettelepa tiivistämään sanomasi, jos sitä Sinulla sattuisi olemaan! Nyt näyttää siltä, että sisällön puutteessa joudut työstämään puuta-heinää juttusi täytteeksi kertaamalla kymmeniä eri asioita, joita lehdet ja muu media on ollut viikkoja tulvillaan. Kertaus on opintojen äiti, mutta ei tässä tappauksessa.

 • Karpatsov

  Kerrotko Sinkku Sinun työllisyystoimet, joilla homma alkaa toimimaan! Ei kannata pihdata niitä, koska olet Kansanedustaja.

 • suvaitsevaisuus kunniaan

  Silleen taas kehitellään omia onnettomia juttuja ennen vaaleja. Siirtäisi nyt ne vaalit niin saatas asiat hoidettua ilman äänestäjähaalintaa.

 • picapica

  Kiva kirjoitella töistä kun ei ole päivääkään kokemusta asiasta. Pitäisköhä minunkin kirjoittaa kirja jääkiekosta?

 • Puolue kaveri samasta seurasta

  Nuo samat asiat löytyivät retoriikasta opposition ollessa vallassa työpaikkojen menetyksien ratkomisessa omalla hallituspolullaan….. totta hitossa on luotava uskoa ja annettava katteettomia(kin) lupauksia, lopussa lasketaan vasta pisteet ja vaaleissa mitataan usko.
  Peili on se jolle Sinäkin voit puhua nuo palturit.

 • Puolue kaveri samasta seurasta

  Ja vielä näistä suomalaisen työn eteen tekemisistä, avaa suusi ja esitä kysymys miksi Suomi työntää Kiinan teollisuuden tukemiseksi satoja miljoonia kiinahankintoihin?????? Suojaintehtaan ylösajo vaikka esim. kaipolan tiloihin maksaisi maksimissaan 3 miljoonaa, toteutus ja ylösajot 3-4 kk, sis. koneet, laitteet ja koulutus sekä huoltosopimuksen, saisi hyvät ensimmäiset, edes muutamat, uudet korvaavat työpaikat…….
  Jatketaanko tuosta asiasta, vaikka Laukaan Sataman Venetsialaisissa, maskit päässä…….

 • Jimbobo

  Längistä meni taas, Sinuhe. Ja myös ylämummo heilahti Sinkun takana. Heikko esitys ja takkiin tuli 0-6.

 • Raivo

  Oikeastolaista tautologia.millä perusteella Kaipolaan tehdas suljetaan?osikoja on jaettu reippaasti ja johto saa suuret palkat optioineen.Muissa Europan maissa tehtaiden alasajo ei ole niin helppoja kuin täällä pohjolssa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*