Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo

Poliisien riittävä määrä takaa turvallisuuden

Viime aikoina on keskusteltu poliisin voimavarojen riittävyydestä. Monin paikoin poliisi on joutunut asettamaan tehtäviään etusijajärjestykseen turvatakseen taloudellisten resurssien riittävyyden. Myös rikosten tutkinta-aikojen pidentyminen on ollut jo pidempään jatkunut ilmiö. Tätä ilmiötä on valitettavasti nähty myös Keski-Suomessa.

Suomessa on maailman parhaimmistoon kuuluva poliisi. Asiansa osaava ja ammattitaitoinen poliisi ei kuitenkaan auta, mikäli tämä on ylityöllistetty. Tavallinen suomalainen tarvitsee harvemmin poliisin apua, mutta kun niin käy on tärkeää, että saamme asiamme selvitetyksi. Valitettavasti kaikkia rikoksia ei ole ikinä mahdollista selvittää. Järjestelmän on kuitenkin turvattava riittävän monen oikeudensaanti.

Onneksi nyt vuodelle 2019 poliisille on osoitettu lisärahoitusta 26 miljoonaa euroa viime vuoteen verrattuna. Määräraha pitää tasokorotuksen lisäksi sisällään sekä lähiöpoliisitoiminnan että haasteellisten ja harvaan asuttujen alueiden poliisitoiminnan jatkumisen. Poliisin toiminta koko Suomen laajuisesti halutaan siis turvata.

Poliisin toiminnan näkökulmasta rahoituksen pitkäjänteinen suunnittelu on erityisen tärkeää. Määrärahoista taisteleminen vuodesta toiseen ei ole järkevää kenenkään kannalta. Pitkällä tähtäimellä eduskunnan hallintovaliokunnan edellyttämän 7 850 henkilötyövuoden vakiinnuttaminen on oltava tavoitteena.

Vuonna 2018 Suomessa oli 136 kuntaa, joissa poliisin saapuminen hälytyspaikalle kesti yli puoli tuntia. Muun muassa pohjoisesta Keski-Suomesta löytyi tällaisia kuntia. Poliisin toimintakyky on suoraan verrannollinen poliisien määrään. Jatkossa poliisin on voitava keskittyä ydintehtäviinsä, kuten hälytystoimintaan sekä rikosten esitutkintaan. Muiden tehtävien kuten päihtyneiden kuljetusten ja vartioinnin siirtämistä pois poliisilta on vakavasti harkittava.

Poliisikoulutus on Suomessa korkeatasoista. Vuosittain koulutuksen aloittaa noin 400 opiskelijaa. Hakijoiden soveltuvuudesta ei saa tulevaisuudessakaan tinkiä. Yhteiskunnan muuttuessa hakukriteerejä tulee toki tarvittaessa päivittää. Poliisikoulutukseen on tärkeää saada hakijoita eri kieli- ja kulttuuritaustalla.

Suomen poliisi ja maamme sisäinen turvallisuus ovat monella mittarilla maailman kärkiluokkaa. Kaduilla on turvallista liikkua ja poliisin toiminta on ammattitaitoista ja luotettavaa. Meidän päättäjien tehtävänä on huolehtia, että näin on myös tulevaisuudessa. Riittävä määrä poliiseja on turvallisuuden kannalta välttämätöntä.

Kommentit (15 kpl)

 • Itä-Suomi

  Vaalit taas näköjään lähestyvät. Sisäinen turvallisuus alkaa taas kiinnostaa poliitikkojakin, mutta miten taas tulee mahalasku vaalien jälkeen? Tilanne ei parane muutaman miljoonan tilapäisellä laastarilla. Saahan niillä ostettua muutaman äänen…

 • Hox

  ”Järjestelmän on kuitenkin turvattava riittävän monen oikeudensaanti”. ”Riittävä määrä poliiseja on turvallisuuden kannalta välttämätöntä”.

  Millainen järjestelmä määrittelisi, mikä on ”riittävän monta” ja ”riittävä määrä”?

  S.W:n puolue on muiden hallituskumppaniensa kanssa antanut valtakunnan vallien sortua matu-ryntäyksen edessä, ja rikostilastot ovat törkyiset myös sen seurauksena. Tässä vaiheessa on ymmärrettävää, että nykyiset kokoomuslaiset lastaavat seuraavan hallituksen niskaan omien typeryyksiensä tuloksia. Viisaampaa olisi kuitenkin katsoa, mitä itse tuli tehtyä viimeisen neljän vuoden aikana.

 • drefys

  Mitä Sinuhe olet saanut aikaan edustaessasi kansaa, noin niikuin omasta mielestäsi

 • Crankshaft

  Aikooko poliitikot tehdä tavallisten suomalaisten asiat niin kurjiksi, että tarvitaan lisää poliiseja siivoamaan ”kurittomuutta”?

 • norski

  Myöhäisiä reagointeja kun päästettiin terrosisteja ja muita turva riskejä maahan, kun olisi ollut mahdollisuus vaikuttaa. Eikä siinä enää selittelyt auta.
  Ei jatkoon.

 • Kohmun mies

  Jos kansanedustaja Wallinheimo haluaa lisätä poliiseja niin kertoisi asian saman puolueen sisäministeri Mykkäselle. Keskisuomalaisen lukijat eivät päätä tällaisista asioista.

 • Asiantuntija

  Pari faktaa, poliiseja ei tarvita lisää, riittää kun vaan pistetään stoppi tälle holtittomalle maahanmuutolle. Kyllä näiden omien rosvojen kanssa pärjätään nykyisellä poliisien määrällä. Kysyisin hra kansanedustajalta? Riittääkö miljardi vuodessa maahanmuuton välillisten ja välittömien kulujen maksamiseen. Tälle rahalle voisi olla muutakin käyttöä. Kyllä mokasitte ja komeesti vuonna 2015 kun teistä kenestäkään ei ollut laittamaan rajoja ajoissa kiinni. Tätä laskua maksetaan ja pitkään. Synkät törkeitä rikoksia sisältävät tilastot lähtivät rajuun nousuun. Ei paikallispoliisi ehdi jopovarkauksia tutkia kun nippu raiskauksia odottaa pöydällä.

 • Reinikainen

  Mikähän olisi riittävä määrä?
  Olisikohan vaikka 1000 kyläpoliisia vaikka jokaiseen kuntakeskukseen kolmessa vuorossa pyörittelemään peukaloitaan?
  Vai olisiko aluksi saatava johto noudattamaan lakeja, ohjeita ja määräyksiä?
  Tuollainen ylimalkainen heittely ei ole edes populismia se on kyvyttömyyttä esittää minkäänlaista konkreettista vaihtoehtoa.

 • katales

  Ei nyt aivan asiaan liity, mutta kätevä ja pysyvä vaalimainos Wallinheimolla ksml:n sivuilla.

  Aila Paloniemellä oli myös kestomainos, mutta nyt se näkyy hävinneen.

 • Kohmun mies

  Onko tämä MAINOS maksettu.
  Jos ei, niin pitäisi poistaa jo kahden viikon jälkeen. Poliisesta ovat kaikki samaa mieltä, joten Wallinheimo on laumassa viimeisenä.

 • Totuus jossain siellä

  Onkohan asia vähän oiottu? Pelkästään maärästä kyse? Paljonkos poliisit käyttävät aikaa juoppokuljetuksiin esimerkiksi? Sen ajan voisi varmaan käyttää paremminkin. Pojat voisivat ajella autoillaan siellä missä ei varmasti tapahdu mitään…

 • Sepe

  Vaalit tulossa. Höpö höpö. K-S Suomessa surkeimmat poliitikot. Uusi Pekkarinen.

 • Pete Q

  Ei ollut SW häävi ainokaisessa työssään Jypin maalissa, eduskunnassa vielä surkeampi, jos se on edes mahdollista

 • Priha

  Ei pelkkä poliisien määrä takaa turvallisuutta. Poliisien määrällä varmaan on vaikutusta siihen, että rikoksen tekijä jää joskus kiinni. Olisi hyvä, jos talousrikollisienkin jahtaamiseen olisi jokunen poliisi. Mutta Sinuhen puoluehan on juuri hallituksessa. Mitenkäs se on poliisien lisäämisen laita ollut, kun tuota valtaa on ollut. On tainnut olla mielessä paremminkin hyvätuloisten verojen alentaminen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*