Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo

Pelaajayhdistyksestä yhä tärkeämpi vaikuttaja myös Olympiakomiteassa

인사말, 평창 동계 올림픽! Lause on koreaa ja tarkoittaa vapaasi käännettynä Terveiset Koreasta, Pyeongchangin talviolympialaisista. Olen siis Jääkiekon pelaajayhdistyksen puolesta seuraamassa talviolympialaisia viikon ajan Suomen olympiakomitean kutsumana.

Luonnollinen kysymys varmaan monelle on, että miksi olen täällä? Syy on pelaajayhdistyksen ja Olympiakomitean tiivistyvässä yhteistyössä ja siinä, että meistä on tullut ensimmäisenä ammattiurheilijoiden edunvalvontajärjestönä Olympiakomitean kumppanuusjäsen.

Kumppanuusjäsenyyden kriteerit ovat korkeat. Kaikki toimijat eivät sitä saa vaan kumppanuusjäsenenä voivat olla oikeuskelpoiset yhteisöt ja säätiöt, joiden tarkoituksena on liikunnan ja/tai urheilun edistäminen tai joiden toimintaan liittyy liikuntaa ja/tai urheilua edistäviä toimenpiteitä ja/tai kansalaistoiminnan edistämistä.

Siksi saavutusta voidaan pitää arvostuksen osoituksena pelaajayhdistyksen tekemälle työlle. Meillä on yli 40 vuoden vaikuttamistausta ja ylivoimainen osaaminen ammattiurheilijoiden puolustamisessa. Uusi kumppanuus Olympiakomitean kanssa mahdollistaa meidän hyvien käytäntöjen levittämisen muihin lajiliittoihin ja laajemmin suomalaiseen huippu-urheiluun sekä antaa meille mahdollisuuden oppia muilta huippu-urheilutoimijoilta.
Kokonaisuudessaan siis pelaajayhdistyksen rooli ja asema suomalaisessa urheilukentässä vahvistuu.

Entä miksi juuri näihin kisoihin? Juuri varmistuneen kumppanuusjäsenyyden juhlistamisen ohella syy on se, että yhdistyksen edustus Suomen edustusjoukkueessa on kisoissa merkittävä niin määrällisesti kuin laadullisesti.

Toiseksi tekemämme työ kiinnostaa nyt muissa lajeissa ja maissa. Vaikka esimerkiksi yksilölajeissa lähtökohdat huippu-urheiluajan edunvalvontaan ovat toisenlaiset, aika moni muun lajin huippu on ollut kiinnostunut kuulemaan meidän kokemuksia sopimusneuvotteluista, rahastointimahdollisuuksista, vakuutusturvasta tai vaikkapa jääkiekon ulkopuolisten koulutusmahdollisuuksien parantamisesta.

Lisäksi henkilökohtaisesti minua kiinnostaa tutustua muiden maiden huippu-urheilujärjestelmiin niin kouluttautumisen kuin työelämään siirtymisen näkökulmasta. Onko joku järjestelmä maailmalla sellainen, josta Pelaajayhdistys ja Olympiakomitea voisivat ottaa mallia tämän suhteen? Näitä kokemuksia jaan mielelläni kaikille suomalaisille.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*