Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo

Liikuntapääkaupungin unelma elää?

Valtakunnallinen Liikuntafoorumi (28.-29.10.) Jyväskylässä on nyt takanapäin. Ansiokkaiden esitysten ja esiintyjien sijaan lisäksi mielenkiintoista antia oli tarjolla kulisseissa. Paikalla nimittäin olivat kaikki ne tahot, jotka ovat päättämässä Hippos2020-hankkeen pääsystä valtakunnallisesti merkittävien liikuntapaikkahankkeiden joukkoon. Tämä status on merkittävä, sillä se avaisi valtion kukkaron nyörejä jopa miljoonilla euroilla.

Olimme mm. kaupunginjohtaja Koiviston kanssa perustelemassa hankkeen merkitystä valtiovallalle. Keskustelimme asiasta esimerkiksi urheiluministerin, liikuntaneuvoston ja Suomen olympiakomitean edustajien kanssa. Nämä ovat ne tahot, joilla on suurin sananvalta asiassa. Nopeana yhteenvetona on todettava, että valoa on tunnelin päässä jo näkyvissä.

Yksi suuri syy tähän on se, että viime hallituskauden lopulla julkaistu Suomen ensimmäinen liikuntapoliittinen selonteko antaa nyt mahdollisuuden rahoittaa myös kokonaisuuksia, kuten Hippos2020- hanketta. Jatkossa valtion tuki ohjataan ensisijaisesti laajoja käyttäjäryhmiä ja myös omatoimista liikuntaa palveleviin hankkeisiin, mutta myös huippu-urheilun kilpailu-, valmennus-, tutkimus- ja harjoitteluolosuhteiden rakentamiseen sekä suurtapahtumien järjestämisen kannalta valtakunnallisesti merkittäviin hankkeisiin.

Olin aikoinani suunnittelemassa tätä liikuntapoliittisen selonteon osiota yhdessä silloisten hallituspuolueiden kanssa. Tarkoituksenamme oli juuri laventaa liikuntapaikkarakentamisen tulkintaa koskemaan myös laajemminkin liikunnan ja urheilun kokonaisuuksia ja erilaista osaamista. Jyväskylän hanke ei historian valossa ole ollut ainoa, joka on tästä vanhasta tulkinnasta kärsinyt. Nyt näyttää siltä, että kirjaus on ollut onnistunut, sillä suhtautuminen uuden linjauksen mukaisiin hankkeeseen on muuttunut kaikilla tasoilla positiivisempaan suuntaan.

Alueellinen liikuntaneuvosto, johon kuuluvat Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Pohjanmaa, linjasi jo aiemmin, että Hippos2020- hanke kuuluisi valtakunnallisten hankkeiden joukkoon. Nyt samaa linjausta odotetaan olympiakomitean hallitukselta, joka tekee päätöksensä piakkoin olosuhdetyöryhmänsä esityksestä. Selvää on, että kaupungin tavoite on päästä valtakunnallisista hankkeista vähintään kolmen joukkoon.

Jos, ja toivottavasti kun, päätös on positiivinen, siirtyy hanke seuraavaksi valtion liikuntaneuvoston pöydälle. Yleisesti ottaen hankkeet, jotka saavat hyväksynnän alueelliselta liikuntaneuvostolta sekä pärjäävät olympiakomitean rankingissa, pärjäävät myös valtion liikuntaneuvostossa. Siksi hankkeen perustelu juuri olympiakomiteaan on ollut erityisen tärkeää.

Toivoa sopii, että Suomen olympiakomitea näkee nyt hankkeessa sen potentiaalin, johon me vahvasti Jyväskylässä uskomme. Jos näin käy, niin miljoonien siemenraha valtiolta kannustaisi varmasti myös uusia sijoittajia mukaan Hippos2020-hankkeeseen. Sijoittajat tekevät kannattavuuslaskelmia hyvin todennäköisesti useammankin hankkeen kohdalla. Siihen yhtälöön tällä valtion rahalla voi olla ratkaiseva vaikutus.

Elämme nyt mielenkiintoisia aikoja Jyväskylässä. Liikuntapääkaupungin unelma elää.

Kommentit (9 kpl)

 • Voitto Koskinen

  Hieno juttu, että menee eteenpäin, on monelle hyötyä tulevaisuudessa kun hanke toteutetaan.

 • Riitta-Maija Hautamäki

  Hienoa ja hankkeen sisältö on kaikkiaan mielenkiintoinen terveyspuolenkin näkökulmasta!

 • skep

  Lehto Group ???

 • Keto

  Lehto group antoi tulosvaroituksen ja jatkaa
  irtisanomlsiaan. C

 • Grandazur

  Hippos2020-hankkeen rahoituksesta puuttuu edelleen noin 54 – 57%. OKM:n mahdollisesti antama 5 – 25 miljoonan tuki ei Hippos2020-hanketta käännä suuntaan tai toiseen.

  Nyt on isoja hankkeita jo avustettu mm. Tampereen Kansiareena ja Olympiastadion. Olisi ihme, jos Hippos2020-hankkeelle olisi tulossa erillisrahoitusta nopealla aikataululla. En tiedä, onko hanke edes tulevien vuosien valtion liikuntapaikkarakentamisen rahoitussuunnitelmassa.

  Joka tapauksessa hankkeeseen on kulunut Jyväskylän kaupungilta jo noin 4,8 miljoonaa ja tällä rahalla olisi pistetty kovasti paikkoja kuntoon Hippoksen alueella.

 • Pravda

  Hyvä arvio. Mielenkiintoista on katsoa, miten tarina päättyy… syyllisten etsintä tulee olemaan rajua puuhaa ja piilopaikoista on pula. Politikot ja osa virkamiehistä ovat pulassa.

 • Petteri Patteri

  Kaupungin johdolla oli varasuunnitelma siltä varalta,että rahoittajat vetäytyvät tästä hullusta hankkeesta.Nyt tämä varasuunnitelma toteutetaan myymällä kaupunkilaisten omaisuutta (ALVA).Kaupunginjohtaja vakuuttelee,ettei energian ja veden hinta nouse yksityisen sijoittajan mukaantulon seurauksena.Kyllä tällä tasolla pitäisi ymmärtää kuinka tässä tulee käymään.Jos tämä hanke toteutetaan edellä mainitulla tavalla niin saadaanko päätöksentekijät vasttuuseen tekemisistään,Tuskin.

 • Pravda

  Alva Oy:n osan myynnillä ja Hippos2020-hankkeella saattaa tosiaan olla yhteys.

 • Pravda

  ”Grandazur” eli ”suuri kylä” oli oikeassa. Hanke kaatui omaan mahdottomuuteesa. Rahaa on palanut ja vastineeksi saatiin iso kasa suunnitelmia, joilla ei tee mitään. Ei kai hanketoimisto ole enää pystyssä? Nyt olisi tärkeää selvittää, kuka tai ketkä kantavat vastuun epärealistisen hankkeen elättämisestä usean vuoden ajan?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*