Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo

Kun löysät on housuissa, kokoomuksen ehdotukset kelpaavat  

Koronapandemia on kriisi, joka on muuttanut jokaisen elämää viimeisten viikkojen aikana. Suomessa on otettu käyttöön kovia rajoituksia terveyden ja tulevaisuuden suojelemiseksi.

Ilahduttavasti nämä rajoitukset ja etenkin tietysti ihmisten itse ottama vastuu toimistaan ovat tuottamassa toivottua tulosta. Tiukassa paikassa suomalaisten vastuuntuntoon voi luottaa.

Ikävä kyllä tilanteen johtamisessa on tapahtunut myös virheitä. Mediassa on ruodittu viikko toisensa jälkeen erilaisia sekaannuksia ja sotkuja, jotka ovat aiheutuneet hallituksen sanomisten ja paljastuneen todellisuuden ristiriidasta.

Viimeksi tikunnokassa ovat olleet hallituksen toimet yritysten tukemiseksi koronakriisin yli. Tässä, hallitus valitsi tien, jossa tukea yrityksille päätettiin jakaa Business Finlandin ja ELY-keskusten kautta välitetyllä hakemuspohjaisella pk-yritysten kehitysrahoituksella.

Monelle koronakriisin takia taloudellisiin vaikeuksiin joutuneelle yrittäjälle hallituksen linjaus oli karhunpalvelus. Terveet yritykset uhkaavat kaatua kassakriisiin. Syynä ovat tuen saamisen kriteerit, joihin hallitus ei halunnut tehdä muutoksia, vaikka niitä vaadimme. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että tukea ei saa käyttää suoraan koronan vaikutuksiin, mutta kylläkin kaikkeen muuhun kehittämiseen.

Viime päivinä asiasta onkin käyty kovaa keskustelua ja osittain se on kiehunut jopa yli. Asiasta päättäneet virkamiehet ja tukia saaneet yrittäjät ovat kertoneet saaneensa satoja vihaisia viestejä ja jopa tappouhkauksia. Suuttumuksen ymmärtää, mutta tappouhkaukset ovat aivan yksiselitteisesti liikaa.

Hallituksen tulee nyt tehdä kaikkensa synnyttämänsä sotkun selvittämiseksi. Hallituksen pitää tehdä pikaisesti uusia nopeita toimia ja tähän se nyt on onneksi viimein päätynytkin. Kokoomuksen keinot kelpaavat nyt, kun löydät on housuissa. Me esitimme jo kuitenkin yli kuukausi sitten arvonlisäverojen palautusta alkuvuoden osalta. Ajatus olisi liikuttaa rahaa verottajalta yrityksille korottomana verovelkana. Ala- ja yrityskohteisesti voitaisiin arvioida hyvityksiä ja huojennuksia. Yritykset saisivat kassaan heti rahaa, ja hyvitysmenettelyä voitaisiin katsoa akuutin vaiheen jälkeen.

Kokoomus on myös esittänyt 200 miljoonan euron suoraa tukirahaa ravintoloille ja kahviloille. Hallitus on päättänyt ravintoloiden ja kahviloiden sulkemisesta koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Päätös on epidemian torjunnan kannalta oikea, mutta ravintoloiden sulkeminen lailla toisaalta rajoittaa perustuslain suomaa elinkeinovapautta ja omaisuuden suojaa. Tähänkin esittämäämme tukirahaan hallitus taipuu, kunhan ideologiset erimielisyydet on ensin hallituspuolueiden kesken sovittu.

Maksutaakkaa koronan torjumisesta asetettujen tarpeellisten rajoitteiden kustannuksista ei pidä sälyttää yksittäisille yrittäjille. Laajat konkurssit ja yritysten velkaantuminen hidastavat toipumista kriisistä ja syövät elvytyksen tehoa, jos jäljellä ei enää ole mitään, mitä elvyttää.

Tätä strategiaa olemme rakentavasti ehdottaneet hallitukselle jo yli kuukauden. Pikku hiljaa sielläkin onneksi tullaan meidän linjoillemme.

Kommentit (14 kpl)

 • ilkka.k

  rinta rottingilla petteri pojan takana,tästä lätkämiehen kirjoituksesta ei puutu kuin kiky

 • Tahvo

  On se outoa että Demarit jakaa rahaa täysin holtittomasti yrityksille joilla ei ole mitään ongelmaa. Miten kaikki iltapäivälehtien tähden on saanut Business Finlandilta tukea, eikä niillä mene edes huonosti. BF tuen olisi saanut kuka vain jos olisi ollut heti ensimmäisenä päivänä laittamassa hakemuksen ja kirjoittanut innovaatiivisia lauseita kuten: Verkkokauppa, nettisivujen modernointi, livestream kehittäminen, uuden tuotteen myynti verkossa. Tää on naurettavaa miten jotkut on saanut ilmaisen liiketoiminnan BF kautta kun ovat saaneet 100tuhannen euron tuen. Ne yritykset jotka oikeesti tarvitsee huutavasti apua saa nyt vain veronpalautuksen jonka pitää maksaa takaisin 3% korotuksella.

 • Juhani Nissilä

  Mää en kyllä kuullu mitään siitä että kokoomuksella olis ”löysät housuissa” mutta voihan se ollakin ainakin räksytyksestä päätellen !

 • Eläkeläinen

  Kyllä yrityksen pitäisi kannattaa ilman tukia?! Kokoomuksella on 16% kannatus ja käyrä alaspäin! Perussuomalaisista ei ole vastuunkantajiksi ja suunta on kääntynyt huonompaan..?!

 • Työmies!

  Tainut pojalle tulla liian usea kiekko päähän saakka hitauttaan, koska tuollaisia höpöjä kirjottaa.

 • suvaitsevaisuus kunniaan

  Just.. Pientä rajoitusta. Tää ei oo jääkiekkoa.. Oppositio yrittää revitellä.. Huti tuli..

 • P. L

  Sinuhe on kyllä viimeinen ihminen kenen neuvoja kuuntelisin edes vessan pesussa politiikka on hänelle kyllä aivan väärä laji mutta täytyyhän hänenkin elää ai niin veronmaksajat elättää.

 • Maker

  Mielipiteen kun kirjoittaa niin olisi mukava kun olisi jotain asiaa. Löysiä pisteitä ei nyt ollut jaossa. Positiivisyys olisi näinä aikoina ihailtava ominaisuus.

 • jussi

  Muistaako kukaan enää sitä aikaa kun Sipilä-Orpo-hallitus toimi omalla viisaudellaan. Silloin ei kelvannut edes asiantuntijoiden ehdotukset, vaan tämä kaksikko tiesi kyllä kaiken, vaikka oli löysät housuissa.

 • Karpatsov

  Kiitos kolumnista. Taas. Kannattaisiko Sinkun omiin näyttöihin perustuen muuttaa taktiikkaa kirjoittelussakin vai onko tarkoitus pitää ne muutama kannattaja mukana kuplassa? Tuolla tyylillä et saa todellista arvostusta edes politiikassa, vaikka kaikenlaiset helppoheikit siellä porskuttavat aikansa. Anna ratkaisuja ongelmiin ja kerro, mikä mielestäsi isossa kuvassa on ongelmana. Orpo ja Sipilä sahasi moraalisen ja taloudellisenkin oksan viime vaalikaudella. Keltainen sadetakki ei miestä paranna.

 • vas

  Sinkku on edelleen pihalla kuin lumiukko! Ei ALV palautus päätöksiä tehdä kahvipöydässä. Sinkku oli kyllä viemässä viimehallituskaudella tuhkatkin pesästä vähäosaisilta. Miksi jotkut äänestää tätä??

 • Myllykirje

  Asiallinen blogi. Vähän tuo löysä rahanjako ihmetyttää, kun Suomi muutekin velkaantuu. Tuntuu vähän helikopterirahalta. Mutta paljon pahempiakin virheitä hallitus on tehnyt. Ilman niitä tuollaista paniikkirahoitusta ei olisi luultavasti tarvinnut tehdä ja ihmishenkiä olisi säästetty. Laita ksml:n hakukenttään Pekonen ja lue kommentit.

 • Aikuinen

  Tämä kaveri on kuin koho, joka pomppaa pintaan milloin mistäkin. En ole koskaan ymmärtänyt miksi äänestetään uudelleen ja uudelleen. Ei ole saanut mitään aikaiseksi muuta kun rääpinyt toisten tekemisiä. Hallitus ollut todella vaikeassa paikassa ja päätöksiä pitänyt tehdä nopealla aikataululla hiukan vajaillakin valmisteluilla riskienkin uhalla.Joo joo mies, joka hiippailee kamerakuvissa aina taustalla kokomuksen kahvikesteillä.

 • Lällinheimo

  Kirjoitappa seuraavan kerran totuuden mukaisesti! Business Finlandin kautta jaettavien tukien jaosta päätettiin eduskunnassa jossa myös Sekoomuksen edustajia kaiketi oli paikalla? Yrititte ensinäkin ottaa itselleni tästä sulan hattuun…

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*