Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo

Kohti kallista kansanrintamaa?

Vaalien jälkeisessä Suomessa otettiin merkittävä askel, kun hallitustunnustelijaksi valittu SDP:n Antti Rinne kertoi varsinaisiin hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet. Sen perusteella Suomi on saamassa hallituksekseen vaalilupausten perusteella kalliin kansanrintaman. Näillä näkymin Kokoomus tulee suurella todennäköisyydellä vaikuttamaan Suomen suuntaan oppositiosta käsin.

Oman puolueeni suoritukseen olen tässä tunnusteluprosessissa tyytyväinen. Puolustimme johdonmukaisesti vastuullisen talouspolitiikan linjaa, emmekä halunneet lähteä sellaiseen koalitioon mukaan, jossa meidän julkisen talouden haastavaa tilannekuvaa ei tunnusteta. Emme myöskään halunneet osallistua hallitukseen, jossa talouden ja työllisyyden tekijöillä, eli yrittäjillä, on vain ja ainoastaan miljardiluokan tulevaisuusinvestointien ja vappusatasten maksajan osa.

Tänään käynnistyvistä hallitusneuvotteluista ennustan haastavia. Paineet kalliiden vaalilupausten lunastamiseen ovat kovat, vaikka samaan aikaan taloutemme kasvuvauhti on hiipumassa. Kaikelle hyvälle on vaikea löytää maksajia tilanteessa, jossa julkinen talous on nousukauden huipullakin 5 miljardia euroa alijäämäinen. Tämän kaiken päälle ikääntyminen uhkaa räjäyttää sote-kustannukset, toisin sanoen BKT:n kasvu ja sote-menojen kehitys ovat erisuuntaisia. Pk-yritykset ovat menossa kohti suhdannekuoppaa, vienti takkuaa ja kuluttajien luottamus heikkenee.

Erityisen mielenkiintoista on seurata sitä, mitä tapahtuu historiallisen vaalitappion kärsineen Keskustan talouspuolen kynnyskysymyksille tilanteessa, jossa hallituksen ideologinen pohja on voimakkaan vihervasemmistolainen. Varmaa vain on, että joku neuvotteluissa joutuu pettymään, koska Keskustan kynnyskysymykset eivät juurikaan eroa Kokoomuksen vastaavista. Toivon mukaan pettymään eivät joudu Keskustaa talousvastuullisena pitäneet äänestäjät. Toki lopullisen arvion uuden hallituksen linjauksista voi tehdä vasta kun hallitusohjelma on valmis.

Olen varma, että Kokoomus tulee haastamaan Rinteen kansanrintamahallitusta asiallisesti, mutta napakasti, asettamalla suomalaisten edun aina ensisijalle. Samalla mahdollinen paikka oppositiossa antaa meille mahdollisuuden terävöittää ja kehittää omaa toimintaamme. Tavoite ei voi olla muuta kuin nostaa Kokoomus Suomen suurimmaksi puolueeksi ensi eduskuntavaaleihin mennessä.

Sama asiallinen, mutta napakka linja pätee myös omaan toimintaani keskisuomalaisena kansanedustajana. Maakunnan kymmenestä kansanedustajasta seitsemän on näillä näkymin mukana uuden hallituksen ohjelmaa sorvaamassa. Hyvä niin. Heillä on nyt ensisijainen vastuu siitä, että meidän elinkeinoelämälle ja elinvoimalle tärkeät hankkeet, kuten vaikkapa Jyväskylä-Tampere kaksoisraidehanke, lähtee nopeasti liikkeelle jo hallitusohjelmakirjauksena. Myös Jyväskylän pääseminen osaksi MAL-sopimusjärjestelmää, Hippoksen saaminen valtakunnallisesti merkittäväksi kohteeksi pääsijoittajan nyt puuttuessa tai resurssien riittäminen meidän maailmanluokan korkeakouluille, ovat tärkeitä edunvalvontakohteita. Unohtaa ei myös saa meidän maanteiden infrahankkeita, joissa olemme viimeisen kahden hallituskauden aikana onnistuneet historiallisen hyvin. Nelostien kattava parantaminen ja ysitien kuntoon laittaminen Keski-Suomessa on oltava hallituksen prioriteetin kärjessä heti päivästä yksi.

Kommentit (12 kpl)

 • leka

  oliko samanlainen kitisijä urheilu-uralla tappio pelin jälkeen? Tunnusta tappio, älä narise

 • Priha

  Kunhan aikaa kuluu, voimme todennäköisesti todeta, että Sipilän hallitus oli itse asiassa hyvin kallis ja turmiollinen maamme tulevalle kehitykselle; hinta koulutuksen, tutkimuksen ja kehittämisen leikkauksista voi olla pitkäaikainen kansakunnan kehityksen ja pärjäämisen kannalta. Mutta tämähän ei kokoomusta haittaa, pääasia on rikkaiden rikastuminen ja varallisuuden kasaantuminen. Näinhän heidän talousoppinsa määrittelee.

 • Luksan Kalle

  Jos Kokoomus olisi edellisellä hallituskaudella malttanut kulkea omaa tietään, ilman Vapaavuoren ja ylikansallisten lääkäri- ja hoivafirmojen ohjausta, niin esimerkiksi sotemaakunta olisi toteutunut.Olisi yksi Suomen historian tärkeimmästä pätettävästä asiasta päästy maaliin.Nyt se ei onneksi enää ole Kokoomuksen käsissä.

 • Valheiden sekoomus

  Kun katsotaan kokoomuksen 12 vuoden hallitustaivalta valtion velka noussut 100‰ siinä isommat näytöt! Ja totta hemmetissä kun yhdistetään puolueita niin kaikki joutuvat jossain kohti ottamaan taka-askelia

 • penseä setä

  Eipä tuota kansanrintamaa ole vielä kirkossa kuulutettu. Voi tulla toinenkin hallitustunnustelija ja ehkä kolmaskin…
  Ei tuo meille tuo Rinteen viritelmä kelpaa!

 • Yks vaan tavallinen duunari

  Mitähän sinäkin valitat et joku Rinne ehkä välittää köyhimmistä kansalaisista.Kokoomus saa varmat äänet kaikissa vaaleissa kun vähän parempi osaiset pelkää et heidän rahat/omaisuus viedään.Esim. tää Sipilän oma vastuu 50€ lääkekorjauksista.Ei varmaan hirveesti rasita kokomustaustaisen kukkaroa.Tai sit tää aktiivimalli,no eihän kokoomuksen juttuja,mut kukas oli rahakirstunvartija ministerinä.Se on kyllä kumma juttu et kansanedustajille jälleen kerran nostettiin palkkaa 100-300€.kun yleinen ansiokehitys niin vaatii.Kysyn vaan kuka tavallinen duunari saa tollasia palkankorotuksia.Jos tavallinen duunari harrastais samanlaista ”paikallaoloa” kun nää meidän kansanedustajat,niin satavarmasti tulis monoa persuuksille.Puhumattakaan näitten kansanedustajien kulukorjauksista,taksiedusta.Jotka suuremmat kuukaudessa kun tavallisen duunarin palkka.Duunari kun joutuu työttömäks,ei hälle kyllä mitään sopeuttamisrahaa tule,niinkuin näille ei valituille edustajille.Nyky työelämässä koko ajan vaaditaan et kehityt,opit uusia asioita.Kansanedustajalle/meidän jengille riittää et on oikea jäsenkortti taskussa huippuvirkoihin esim. vaikka Kelan pääjohtajan virka.Ainoo virka tässä pelle maassa taitaa olla mihin vaaditaan jonkunlaista pätevyyttä on oikeusministeri.

 • Erkki Hämäläinen

  Edelliset kommentoijat jo sanoivatkin asian ytimen. Kyllä kokkari-keskarihallitus se vasta kalliiksi tulikin, nimittäin Suomen kansalle
  Että ilkeääkin kokkari itkee kun sai mitä tilasi.

 • Taloustiede

  Eipä kovinkaan moni ainakaan näiden kommenttien perusteella ymmärrä taloudesta tuon taivaallista. Elämme markkinataloudessa, mielestäni jokaiselle äänestysikäiselle pitäisi tarjota pakolliset taloustieteen perusopinnot. Mikä on talouskasvu, mikä saa sitä aikaan, mitä se tuo ja mitä sen puute aiheuttaa. Ihan nämä perusasiat ovat monella suomalaisella täysin hakusessa. Eipä ole yllätys minkä takia suurin puolue on vasemmistopuolue.

 • Priha

  Miten kokoomus voi osoittaa, että perusterveydenhuoltoon sekä lasten ja nuorten koulutuksen kehittämiseen tuottaisi maallemme kalliin laskun. Jos katsotaan Suomen kehitystä viimeisen 50 vuoden aikana, niin voidaan sanoa, että maa on noussut juuri kansanterveystyön ja koulujärjestelmän laajan kehittämisen ja maksuttomuuden ansiosta maailman kartalle. Kokoomus kyllä oli vahvasti vastustamassa molempia uudistusta. Eikä kokoomuksesta ollut onneksi silloin edes siihenkään.

 • Priha

  Tuosta talouden ymmärtämisestä sanoisin, että kansantalous on aivan eri asia koin kotitalous. Ja talouden teorioita on monia muitakin kuin vapaan markkinatalouden teoria. Kaikilla teorioilla on oma arvopohjansa; yksi hyödyttä enemmän kapitalistia, toiset voivat olla hyödyksi kansalaisten hyvinvoinnille. Erilaisiin talouden tilanteisiin sopii erilaiset opit, eli erilaiset talouspoliittiset toimet. Taloustiedettä tähän ei kannata sotkea ollenkaan; se on aivan eri asia kuin se, kenelle talouden hyödyt pyritään kasaamaan.

 • TEEKOO

  Vanha Kekkos Urkki oli aikoinaan viisas mies,kun ei ottanut Kokoomusta hallitukseen,nyt se on muutaman hallituskauden aikana nähty mitä siitä seuraa.Rikkaat rikastuu ja tavan kansalle vaikka mitä riistoa ja jotkut duunarit vielä äänestää kokoomusta.Kehtaa entinen jääkiekkomaalivahti vielä valittaa kun ei päästy kiristyksiä lisäämään ihmisten elämän vaikeuttamiseksi.

 • vaaleanpunainen

  Työläiset ovat rehkineet yritykset voitollisiksi ja maksaneet paljon eläkevakuutusmaksuja. Pienimmät eläkkeet ovat niin pieniä, että satasia pitäisi antaa mieluummin kaksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*