Kansanedustaja Riitta Mäkinen

Sosialidemokraatit puolustavat Keski-Suomen keskussairaalaa

Sipilän hallituksen asettamassa keskittämisasetuksessa harvoin tarvittavat ja erittäin vaativat leikkaukset keskitettiin viiteen yliopistolliseen keskussairaalaan. Tarkoitus oli turvata jokaisen suomalaisen oikeus turvalliseen ja laadukkaaseen hoitoon kaikissa olosuhteissa, vuorokauden ajasta riippumatta. Keski-Suomessa tämä tarkoitti, että kaikki vaativat leikkaukset, mukaan lukien syöpäleikkaukset, siirtyisivät Kuopioon. Asetus oli täysin ehdoton.

Yliopistollisten sairaaloiden korkeaa osaamistasoa ei kukaan kiistä. Pääkirjoitustoimittaja Kärki totesi kuitenkin osuvasti (5.1.2021), ettei ole perusteltua vahvistaa pientä yliopistollista sairaalaa Keski-Suomen keskussairaalan kustannuksella.

Valmistunut sairaala Nova on moderni uuden sukupolven sairaala, jossa on kaikki edellytykset toteuttaa erittäin vaativaa hoitoa ja leikkauksia. Tätäkin olennaisempaa on, että maakuntaamme on keskittynyt maan johtavaa osaamista syöpäsairauksien osalta. Vuosien aikana tehty erikoistumis-, kehitys- ja tutkimustyö on tuottanut tulosta. Leikkausmäärät ovat suuria ja hoidon laatu on huippuluokkaa.

Pyrkimys keskittää osaamista ja varmistaa näin hoidon ohella myös laadukas lääkärikoulutus, on sinänsä hyvä ja kannatettava. On kuitenkin epävarmaa, missä määrin leikkauksia tullaan todellisuudessa tekemään Kuopiossa ja missä määrin tekijät sinne siirtyisivät. Tämä on asia, josta olemme erityisen huolissamme.

Asetuksen voimaantulon jälkeen Keski-Suomessa jatkunut sopimukseton tila on ollut laiton. Kokonaisuudesta vastaava sosiaali- ja terveysministeri Kiuru onkin vaatinut, että Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja Kuopion yliopistollinen sairaala neuvottelevat työnjaosta. Kriteerejä ja ehtoja on pitkin matkaa Kiurun toimesta lievennetty, jotta Keski-Suomi säilyttäisi merkittävän osan toiminnoista.

Viime vuoden aikana käytävien neuvottelujen aikana on otettu merkittäviä askelia parempaan suuntaan. Tämä on edellyttänyt erityisesti hallituspuolueiden kansanedustajilta tiukkaa otetta. Lähtötilanne neuvottelujen alkaessa oli lohduton, sillä ehdot olivat joko – tai, kaikki tai ei mitään. Keski-Suomi oli menettämässä kaiken. Vielä joulun alla saimme viime metreillä aikaan muutoksia, jotka paransivat tilannetta. Selvää lienee, ettei aitoa vaikuttamistyötä tehdä yksittäisten mielipidekirjoitusten kautta.

Olemme käyneet säännöllistä – virallista ja epävirallista – keskustelua niin ministeriön kuin sairaanhoitopiirin johdon kanssa. Vielä jouluviikolla ja koko alkaneen vuoden. Saimme tiedon, että Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja KYS ovat päässeet yhteisymmärrykseen ja hyväksyneet neuvottelutuloksen. Valtaosa vaativista hoidoista ja leikkauksista olisivat jäämässä. Tämä koskee myös syöpähoitoja. Haimasyöpäleikkaukset ja erittäin vaativat maksaleikkaukset ovat suurin yksittäinen ongelma. Sopimus on nyt asetusluonnoksen pohjana ja vaatimus on, että se valtioneuvostossa vielä avataan. Sopimusta, jota on vaadittu pitkään, on haastavaa lähteä repimään auki.

Asiaa käydään läpi yhdessä ministerin, ministeriön virkamieskunnan, sairaanhoitopiirin johdon ja maakuntajohdon kanssa vielä huomenna torstaina perusteellisesti.

Tilanne on siis äärimmäisen vaikea. Voimme kuitenkin vakuuttaa, että yksittäisinä kansanedustajina olemme tehneet kaiken voitavamme. Näkemyksemme ja kantamme on välittynyt kristalliskirkkaasti kaikilla areenoilla ja keskustelupöydissä.

 

Riitta Mäkinen, kansanedustaja, (sd.), Jyväskylä

Piritta Rantanen, kansanedustaja, (sd.), Jämsä

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*