Kansanedustaja Petri Honkonen

Uudistuksissa virheistä on opittava

Uudistuksissa virheistä on opittava

Uudistus. Uudistaminen.

Nämä sanat ovat toistuneet Suomessa käytävässä keskustelussa ja päättäjien puheissa. Usein vielä niin, että vaihtoehtoja ei ole. Muutaman vuoden takainen Kataisen hallituksen kuntauudistus on viimeksi mainitusta hyvä huono esimerkki. Välttämättömyyden kaapuun oli puettu oikeistoideologinen valta- ja yhteiskuntapoliittinen hanke, sadan suurkunnan Suomi, jota etenkin Kokoomus ajoi kuin käärmettä pyssyyn. Onneksi se ei toteutunut.

Aina on vaihtoehtoja.

Uudistuksista keskustellaan myös nyt. Ja totta on, että monen asian on muututtava, jos Suomi meinaa myös tulevaisuudessa pärjätä. Uudistusten ja uudistamisen on kuitenkin tarkoitettava muutosta parempaan.

Kaikilla puolueilla – myös Keskustalla – on peiliin katsomista siinä, että liian monesti ne ovat aiemmin näkyneet ihmisten arjessa vain heikennyksinä, leikkauksina ja keskittämisenä.

Väliin on myös epäonnistuttu. Etenkin Keskustassa on myönnettävä, että esimerkiksi viime vaalikaudella toteutettu taksiuudistus ei ollut kaikin puolin onnistunut tavallisen taksinkäyttäjän näkökulmasta. Myös verohallinto on nähnyt ongelmia taksijärjestelmän nykytilassa. Sitä on korjattava niiltä osin, kun ongelmia ilmeni.

Kaikilla puolueilla on peiliin katsomista myös siinä, että uudistuksista ei tule ikiliikkujia. Uudistukset eivät ole itsetarkoitus, tämä koskee esimerkiksi erinomaisen hyvin toimivaa apteekkijärjestelmäämme.

Soten kohdalla tämä on ollut todellinen vaara, jolle on nyt laitettava piste. Asioiden vuosikausien vatvominen, jos mikä, murentaa ihmisten luottamusta. He odottavat päättäjiltä oikeutetusti tekoja.

Nyt sovittu perhevapaauudistus osoittaa suuntaa sellaiselle uudistamiselle, joka tarkoittaa parannusta ihmisten arkeen. Olennaista on, että se tehdään ”loppukäyttäjien” eli perheiden ehdoilla.

Toivottavasti myös muita asioita pystytään tässä hallituksessa edistämään samalla otteella. Sotenkin tärkein lopputulema on oltava ihmisten arjen parantaminen niin, että lääkäriin pääsee nopeammin ja vanhukset saavat inhimillistä hoivaa.

Kestävimpiä uudistuksia ovat sellaiset, jotka ovat oikeudenmukaisia, jotka tehdään yhteistyössä ja joilla on laaja hyväksyttävyys. Tämä korostuu nyt etenkin ilmastopolitiikassa.

Petri Honkonen
Keskustan varapuheenjohtaja

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*