Kansanedustaja Petri Honkonen

Ikäihmisten tunnot koronarajoituksista otettava vakavasti

Kaksi väestöryhmää on kokenut koronakriisin erityisen raskaana. Yli 70-vuotiaat kansalaiset on ohjeistettu pysymään kotona ja välttämään sosiaalisia kontakteja kanssaihmisiin. Myös nuoret perheet ovat kokeneet taloudellisen epävarmuuden, kotikoulun järjestämisen, lomautukset ja huolen toimeentulosta raskaana. Mielestäni ikäihmisten tilanteeseen on kiinnitetty liian vähän huomiota.

Suuret 1945-1950 syntyneet ikäluokat ovat yli 70-vuotiaita. Useimmat heistä ovat todella aktiivisia, ”hyvässä iskussa” vailla perussairauksia ja osa tekee vielä töitäkin. Maan hallitus on painottanut edelleen kontaktien välttämistä yli 70-vuotialle. Mielestäni tässä tulisi olla joustoa. Varttuneet kansalaiset omaavat ison kasan elämänkokemusta ja arkijärkeä, ja osaavat kyllä välttää tartuntoja ilman näin tiukkoja rajoituksiakin.

Ikäihmisille tämä kotona olo on ollut henkisesti rankkaa aikaa, ja liikkumisen väheneminen saattaa heikentää myös iäkkäimpien toimintakykyä. Odotan että hallitus muuttaa suosituksia lievempään suuntaan, painottaen omaa harkintaa ja varovaisuutta.

Oma kokonaisuutensa ovat hoivakotien rajoitukset, jotka ovat kyllä olleet tarpeen, kun katsotaan Ruotsin varoittavaa esimerkkiä. Monille hoivakodeissa asuville on ollut rankkaa olla erossa läheisistä, toki myös heidän läheisilleenkin. Varovaisuus on tärkeää, mutta myös henkinen kuormitus on syytä ottaa huomioon, kun pohditaan rajoitusten avaamista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*